Ο Φρέντι Μπελέρης είναι ακόμη φυλακή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί την επικαιρότητα να την απασχολεί –και δικαιολογημένα– ο πλημμυρισμένος Θεσσαλικός Κάμπος και ο αδιανόητος θάνατος του Αντώνη Καρυώτη, όμως δεν θα πρέπει να λησμονούμε και την υπόθεση Μπελέρη. Είναι μια πρωτίστως εθνική υπόθεση που άπτεται και της ποιότητας της δημοκρατίας στην Αλβανία, καθώς η συνεχιζόμενη προφυλάκισή του και η άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να αναλάβει τα δημαρχιακά του καθήκοντα έρχονται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας.

Μα πάνω απ’ όλα είναι η άρνηση αποδοχής ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν άρεσε στον Αλβανό πρωθυπουργό και σε φίλους του επιχειρηματίες, διότι στη Χειμάρρα διακυβεύονται σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θεωρούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους την παρουσία του Φρέντι Μπελέρη. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ο πρόσφατος ανασχηματισμός της αλβανικής κυβέρνησης. Αντικαταστάθηκε η υπουργός Εξωτερικών Ολτα Τζάτσκα, διότι ο σύζυγός της ήταν αναμεμειγμένος σε ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Χειμάρρα, όπου ετοιμάζει μεγάλη τουριστική επένδυση. Ο Φρέντι Μπελέρης τον είχε καταγγείλει, όπως και τον απερχόμενο δήμαρχο Χειμάρρας, για παραποίηση εγγράφων για ίδιον όφελος, ενώ η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτηση της Τζάτσκα και από το βουλευτικό αξίωμα λόγω των δραστηριοτήτων του συζύγου της. Αυτά τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πως η δίωξη κατά του Μπελέρη έχει ένα παρασκήνιο που σχετίζεται με την αξία που έχουν οι ιδιοκτησίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα και τις οποίες φαίνεται πως εποφθαλμιούν επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών κόμμα. Οι αποδιδόμενες κατηγορίες στον Μπελέρη είναι προσχηματικές, άλλες είναι οι αιτίες της δίωξής του.

Η πίεση προς τον Αλβανό πρωθυπουργό να έχει και την υπερατλαντική της διάσταση.

Τι οφείλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Τι πρέπει να κάνουμε όσοι έχουμε έναν δημόσιο λόγο; Να κρατήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, ώστε ο εκλεγμένος δήμαρχος όχι μόνον να αποφυλακιστεί, αλλά να αναλάβει και τα καθήκοντά του. Το όπλο των δημοσιολογούντων είναι ένα: ο λόγος τους. Η κυβέρνηση όμως διαθέτει μεγάλη ποικιλία όπλων για να πιέσει τον Αλβανό πρωθυπουργό να σεβαστεί και το κράτος δικαίου και συνακόλουθα και το τεκμήριο της αθωότητας. Το κυριότερο όπλο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία. Οσο βολικό και αν είναι το καθεστώς του Εντι Ράμα σε κάποιες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης και στις ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις πιέσεις της για να επανορθωθεί η αδικία εις βάρος του Μπελέρη και του στενού συνεργάτη του. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι οργανώσεις των Βορειοηπειρωτών στις ΗΠΑ, ώστε η πίεση προς τον Αλβανό πρωθυπουργό να έχει και την υπερατλαντική της διάσταση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να ηττηθεί η αντίληψη αν «αξίζει τον κόπο να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Αλβανία για τον Μπελέρη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT