Το παιχνίδι στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα κριθεί στη διαφορά που θα έχει ο φερόμενος ως πρώτος, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, Κωνσταντίνος Ζέρβας από τον δεύτερο. Είναι γεγονός ότι όλη η τοπική Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει την υποψηφιότητά του, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο με δηλώσεις του όσο και με τη φυσική του παρουσία έδωσε την αμέριστη στήριξή του στον νυν δήμαρχο. Τις τελευταίες ημέρες, είναι αλήθεια, παρατηρείται μια συσπείρωση και μια δραστηριοποίηση μερικών βουλευτών και μέρος του κομματικού μηχανισμού. Εκ του αποτελέσματος θα φανεί αν αυτή η κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής θα φέρει το επιθυμητό, για τον δήμαρχο, αποτέλεσμα.
Είναι αλήθεια πως η Νέα Δημοκρατία ευθύς εξαρχής αντιμετώπισε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα εχθρικά, καθώς επικράτησε του κομματικού υποψηφίου στις εκλογές του 2019. Δεν ήταν «δικό της παιδί». Και ο δήμαρχος, από την άλλη πλευρά, δεν έριξε γέφυρες προς τη Νέα Δημοκρατία και αυτή η μη φιλική σχέση συνεχίστηκε. Το επιχείρημα που διακινείται από τους αντιπάλους του δημάρχου είναι πως κατά τη θητεία του δεν παρήγαγε έργο, παραγνωρίζοντας πως, λόγω του εκλογικού νόμου ΣΥΡΙΖΑ, διοικούσε με επτά (7) δικούς του δημοτικούς συμβούλους και για να πετυχαίνει τις απαραίτητες πλειοψηφίες αναγκαζόταν να προχωρεί σε συμβιβασμούς. Τον κατηγορούν για το θέμα της καθαριότητας, αλλά πάντα τα τελευταία είκοσι χρόνια η πόλη έπασχε βαριά στο συγκεκριμένο θέμα.
Στις δημοτικές εκλογές σπάνε οι κομματικές γραμμές λόγω προσωπικών σχέσεων, αλλά αυτό συμβαίνει εν τινι μέτρω και όχι σε μαζική κλίμακα.
Ο Στέλιος Αγγελούδης έκανε μια έξυπνη κίνηση. Εκμεταλλεύθηκε τις κακές σχέσεις του δημάρχου με ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας και συμπεριέλαβε στον συνδυασμό του πολλούς υποψηφίους οι οποίοι ανήκουν σε αυτόν τον χώρο και κάποιοι εξ αυτών τυγχάνουν και υψηλής νεοδημοκρατικής υποστήριξης. Ετσι, προχθές ο υποψήφιος δήμαρχος σε μια ομιλία του είπε πως ο συνδυασμός του κινείται στο πνεύμα του 2012, όταν οι δύο μεγάλες παρατάξεις έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργαζόμενες έσωσαν την Ελλάδα. Μια ευφυής σύγκριση που αποτυπώνει συγχρόνως και το εσωκομματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Ας σημειωθεί πως ο συνδυασμός του Στέλιου Αγγελούδη δεν έχει κομματικό χρίσμα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έκρινε σκόπιμο να μη δώσει χρίσμα στη «συμπρωτεύουσα». Πάντως, όλος ο μηχανισμός του «βαθέος» ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πλευρό του.
Το θέμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως μια προσωπική επιλογή του αρχηγού της δεν έχει γίνει αποδεκτή από ένα μέρος του στελεχικού δυναμικού αλλά και της βάσης και μια ήττα θα έχει αναπόφευκτα πολιτικό αντίκτυπο. Υπενθυμίζω στον αναγνώστη πως στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στον Δήμο Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία έλαβε 39,46% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 7,45%. Αντιλαμβάνομαι πως στις δημοτικές εκλογές σπάνε οι κομματικές γραμμές λόγω προσωπικών σχέσεων, αλλά αυτό συμβαίνει εν τινι μέτρω και όχι σε μαζική κλίμακα. Ούτως ή άλλως την Κυριακή το βράδυ θα λυθούν τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης.