Μπορεί ο Μπάιντεν να είναι ηλικιωμένος και το επιτελείο του να ανησυχεί κάθε στιγμή μήπως πέσει (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) και πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν χειρίζεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και επάρκεια. Λίγη σημασία έχει αν είναι ο ίδιος που παίρνει τις αποφάσεις ή η κλειστή του ομάδα. Ο πρόεδρος επιλέγει το επιτελείο του και φέρει την ευθύνη για τους χειρισμούς του.
Στην περίπτωση του Ισραήλ, ο Μπάιντεν προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία. Από τη μία έχει προγραμματίσει να βρεθεί στο Ισραήλ σήμερα σε μία επίσκεψη που εμπεριέχει τεράστιο συμβολισμό, αλλά και ρίσκο. Στέλνει επίσης κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια, το ενισχύει με την παροχή πληροφοριών και τοποθετεί δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή σαν μία ομπρέλα ασφαλείας σε περίπτωση που ανοίξει και δεύτερο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο. Από την άλλη, προειδοποιεί, κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια, τον Νετανιάχου ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ισραηλινά συμφέροντα και θα καταλήξει σε ένα αιματηρό, στρατηγικό αδιέξοδο.
Ταυτόχρονα ανοίγει κανάλια επικοινωνίας με το Ιράν για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρξει κάποια «παρεξήγηση». Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως όταν τελειώσει η επιχείρηση στη Γάζα, ο Μπάιντεν θα ξαναβάλει στο τραπέζι κάποια φόρμουλα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Θα έχει την αξιοπιστία να το κάνει, καθώς θα έχει δώσει κάθε δυνατή στήριξη στο Ισραήλ. Πιθανώς να προβλέπει ότι ο Νετανιάχου θα έχει υποστεί τεράστια πολιτική ζημία και δεν θα είναι καν πρωθυπουργός του Ισραήλ όταν φτάσει η ώρα του ντιλ. Κανένας πρόεδρος δεν έχει πετύχει την επίλυση του προβλήματος και τώρα πια έχει χυθεί τόσο αίμα, που δύσκολα μπορεί να βρεθεί λύση, ειδικά όταν οι εποικισμοί καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.
Και στην Ουκρανία, ωστόσο, ο Μπάιντεν απέδειξε ότι η πείρα μετράει στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ξανάφερε την Ευρώπη στην «αγκαλιά» των ΗΠΑ, εξασφάλισε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αύξησε τις πωλήσεις αμερικανικού πολεμικού υλικού και φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες. Από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων πέτυχε πολλά. Το αν θα μπορέσει να φέρει τον Ζελένσκι στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης, χωρίς απόλυτα μαξιμαλιστικούς στόχους, θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Πολλά όμως θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Στο ταξίδι του Μπάιντεν, μόνο στο Ισραήλ πλέον, διακυβεύεται το προσωπικό του πρεστίζ, ίσως και η υστεροφημία του. Η αποστολή του την ώρα που στη Γάζα εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές ανθρωπιστικό δράμα και στο Ισραήλ η συντριπτική πλειοψηφία απαιτεί το πλήρες ξερίζωμα της Χαμάς, με όποιο κόστος, είναι αδιανόητα δύσκολη. Ολοι πιστεύουν ότι ο κόσμος, και ιδιαίτερα η Μ. Ανατολή, έχει περάσει πλέον στη μετα-αμερικανική εποχή. Από τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα βγουν πολλά συμπεράσματα, σε όλο τον πλανήτη.