Τις ημέρες της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λεγόταν στους κύκλους των «αντιφρονούντων» εντός του κόμματος ότι ενδεχόμενη μετακίνηση της ημερομηνίας του συνεδρίου θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.
Το συνέδριο ήταν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και πολλοί το ανέμεναν προκειμένου να συζητηθούν σε βάθος τα αίτια της διπλής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, βέβαια, και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εμφάνιση του Στ. Κασσελάκη στο προσκήνιο.
Προχθές, κατά την ταραχώδη επτάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με ηλεκτρονική σύνδεση από την Αμερική όπου βρίσκεται, ο νέος αρχηγός πρότεινε (και πέρασε οριακά) η διεξαγωγή του συνεδρίου να γίνει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2024.
Κηρύχθηκε κάποιος πόλεμος; Οχι ακριβώς. Ετσι κι αλλιώς, η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου ήταν πολεμική ήδη από τις παραμονές της εκλογής του Στ. Κασσελάκη. Επίσης, υπήρχε μια σειρά από άλλα ζητήματα ή τοποθετήσεις που άναψαν τα αίματα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Το ότι το κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μοιάζει να μην αφορά κανέναν. Ακόμα και η δυναμική που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές μοιάζει να μην τους αφορά.
Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, η «δυναμική» αυτή του ΠΑΣΟΚ σηκώνει πολλή κουβέντα: για παράδειγμα, στην Αθήνα, ναι μεν θριάμβευσε ο Χάρης Δούκας, αλλά στον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο έλαβε ένα ταπεινό 15%. Δεν το λες και «δυναμική» αυτό και όλοι γνωρίζουμε, λίγο-πολύ, πώς οδηγήθηκε στο εκκωφαντικό 56% του δεύτερου γύρου: κυρίως, λόγω της μαζικής εναντίωσης των ψηφοφόρων στις επιλογές του Κώστα Μπακογιάννη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, μεγέθυναν το «πλήγμα» που δέχθηκε η κυβέρνηση (ήταν όμως περισσότερο πλήγμα γοήτρου παρά πολιτικό κόστος), αφετέρου θεώρησαν, κάπως αυθαίρετα, ότι θα καρπωθεί και η Κουμουνδούρου τα όποια κέρδη αποκόμισε το ΠΑΣΟΚ από αυτές τις εκλογές.
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κομπάρσος στις εκλογές. Και με όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν, και με όσα αναμένεται να συμβούν, στην Κουμουνδούρου, δεν φαίνεται να αλλάξει αυτό. Οχι πάντως προς το καλύτερο για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το βέβαιο είναι ότι έτσι παρατείνεται το κλίμα εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση και αναρωτιέται κάποιος, αν και εφόσον φτάσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε τι κατάσταση θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι αυτός που ξέρουμε σήμερα ή θα είναι κάτι άλλο;
Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι διαφορετικό· η νέα ηγεσία μοιάζει σε μεγάλο βαθμό να μην είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά, που καταλαβαίνει και συναισθάνεται τι γίνεται γύρω του, αλλά ένα προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που μιλάει αλγοριθμικά. Πάντως, όχι πολιτικά.