Γύρω από το σχολείο του Πικιώνη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ανάμεσα στα πολλά που απασχολούν το παρόν και το μέλλον της Αθήνας είναι και η ολιστική διαχείριση ολόκληρων περιοχών. Η πρόσφατη περίπτωση βανδαλισμού του σχολείου του Πικιώνη στον Λυκαβηττό, που ανέδειξε με ολοσέλιδο ρεπορτάζ η «Κ» στο χθεσινό φύλλο, μας δείχνει πώς ένα τέτοιο αποτροπιαστικό γεγονός μπορεί να προκαλέσει νέα σκέψη πάνω σε μια τέτοια πολιτισμική ενότητα που, όπως θα δούμε, είναι πυκνή και ελκυστική.

Είναι αδύνατον να προσεγγίσει κανείς το θέμα του σχολείου του Πικιώνη χωρίς να δει πού εντάσσεται και με τι συνομιλεί. Προσωπικά, θα ανηφόριζα την οδό Ασκληπιού. Από εκεί, θα ξεκινούσα για να κατανοήσω το βάθος της περιοχής και το ανάγλυφο της όμορφης αυτής Αθήνας. Ο Αγιος Νικόλαος Πευκακίων, επί της Ασκληπιού στο ύψος της οδού Δερβενίων, είναι από τους περικαλλείς ναούς, και η θεμελίωσή του το 1889 σε σχέδια Γεράσιμου Μεταξά (έργο που ολοκλήρωσε ο Αναστάσιος Μεταξάς), επί μητροπολίτου Αθηνών Γερμανού, οργάνωσε επισήμως την ενορία. Σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς το μεγαλείο της απλότητας στα ίδια αυτά σημεία.

Ο λόφος αρχίζει από χαμηλά, στην εκκλησία, και τα φιδωτά μονοπάτια μέσα στα πεύκα σε οδηγούν ψηλά προς το σχολείο του Πικιώνη. Ολη αυτή η πράσινη έκταση θα μπορούσε να είναι παράδεισος, αλλά δεν είναι. Ανεβαίνοντας, έχεις μια υπέροχη θέα της Αθήνας. Από το σχολείο του Πικιώνη βλέπεις τον τρούλο του Αγίου Νικολάου αλλά και το κωδωνοστάσιο της Γερμανικής Εκκλησίας, μέσα από αυτό το μοντερνιστικό σχολείο του 1932. Τα έχεις όλα σε σύνοψη. Ο αέρας είναι εκεί σχεδόν πάντα καθαρός και αναλογίζεσαι τι άλλο χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα από συνέργειες έχεις ένα σύνολο υπέρ της πόλης…

Η Γερμανική Εκκλησία, αυστηρό δείγμα μεσοπολεμικού ρασιοναλισμού, έχει ένα ενδιαφέρον βιτρό και εκκλησιαστικό όργανο. Εγκαινιάστηκε το 1936. Πιο κάτω, και απέναντι, είναι οι «Γάλλοι». Η οδός Οκταβίου Μερλιέ, το Γαλλικό Ινστιτούτο (με το νεότερο κτίριο του Σθένη Μολφέση), η ιστορική Γαλλική Σχολή με συλλογή κτιρίων από διάφορες φάσεις, ιστορικό κήπο και πολύτιμο αρχείο. Εχουμε φθάσει ήδη στη Διδότου. Στη Μασσαλίας είναι η Ελληνοαμερικανική Ενωση και αντιλαμβάνεται κανείς πόσοι δυνητικοί παίκτες υπάρχουν σε μια συνέργεια ανέλκυσης και αναμόρφωσης και συντήρησης της περιοχής.

Το σχολείο του Πικιώνη είναι κομμάτι ενός όλου. Της ιστορίας της Νεάπολης και του Λυκαβηττού, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της πολιτισμικής ποικιλίας…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT