Αλλο πάλι κι ετούτο! Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, «ταυτοποιήθηκε και προσήχθη εικοσιδυάχρονος, υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023» (@hellenicpolice, 7.11.2013).
Κάτω από το tweet της ΕΛ.ΑΣ. διάφοροι με ελληνικές σημαιούλες στο προφίλ τους, από αυτούς που συνήθως είναι αντισημίτες, συμβάλλουν με αναρτήσεις του στυλ «Απέλαση και στα τσακίδια», «Εσείς η ΕΛ.ΑΣ. την κάνετε τη δουλειά σας. Το πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη», «Αμεση απέλαση και να αναλάβει το Ισραήλ την τύχη του…», «Ναι και μετά τι; Θα πάρει υπηκοότητα, επιδόματα, σπίτι, εργασία σε ΜΚΟ και θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», κ.ά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «εις βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κύκλοι της αστυνομίας αναφέρουν πως ο Παλαιστίνιος κατηγορείται, όχι επειδή κατέβασε την ελληνική σημαία, αλλά επειδή ανέβασε σημαία άλλου κράτους» (skai.gr, 7.11.2023). Πάει ο καιρός που διάφοροι σήκωναν ανενόχλητοι την αμερικανική σημαία για να την κάψουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο εμπόλεμο Ισραήλ, με ακροδεξιά κυβέρνηση, επιτρέπεται η ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας. Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι με τον Νετανιάχου ουδείς μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος.
Πότε, όμως, και για ποιον λόγο έγινε στην Ελλάδα αδίκημα ή έστω λόγος παρενόχλησης των πολιτών, η ανάρτηση μιας ξένης σημαίας; Θα προσαχθεί και ο πρόεδρος της Βουλής που φώτισε το Σύνταγμα με τα χρώματα της Ουκρανίας και προσφάτως του Ισραήλ; Ανοησίες, που ξεκινούν από την ιδιαίτερη θέση που έχει στο νομικό μας σύστημα ο συμβολικός λόγος. Κατά το άρθρο 191Α του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) «όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».
Αντιθέτως, σε φιλελεύθερες χώρες το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι «το κάψιμο της σημαίας αποτελεί “συμβολικό λόγο” που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού συντάγματος. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου σημείωσε ότι η ελευθερία του λόγου προστατεύει εκφράσεις που η κοινωνία θεωρεί εξαιρετικώς προσβλητικές, αλλά μόνο η κοινωνική κατακραυγή δεν είναι δικαιολογία για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης (Texas v Johnson 1989).