Η περίοδος χάριτος που ατύπως είχε δοθεί από τους συμμάχους στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που η χώρα έχει υπογράψει με τους γείτονες, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της.
«Κολπάκια» τύπου «στο εξωτερικό εκπροσωπώ τη Βόρεια Μακεδονία αλλά εντός θα την αποκαλώ όπως θέλω» μπορεί να βρίσκουν απήχηση σε μερίδα οπαδών του VMRO-DPMNE, αλλά ο διεθνής παράγοντας δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί τις πολιτικές καντρίλιες του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή τον ξεπερνάει.
Η χώρα του έχει υπογράψει τρεις συμφωνίες με τους γείτονες, επί των οποίων στηρίζονται τα θεμέλια του σημερινού πολυεθνοτικού κράτους του οποίου ηγείται. Χάρη σε αυτές η Βόρεια Μακεδονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, άνοιξε ο δρόμος προς την Ε.Ε. και επετεύχθη στο εσωτερικό η ηρεμία στις σχέσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.
Ο ισχυρός άνδρας των Αλβανών, Αλί Αχμέτι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενεργοποίησης του εθνοτικού ρήγματος. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια Αντζελα Αγκελερ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Αυτές οι συμφωνίες υπογράφηκαν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την Ε.Ε., αυτό είναι πολύ σαφές», διεμήνυσε.
Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βλέπουν, ως γνωστόν, το μέλλον τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπονομεύοντας όμως, με τον εθνικιστικό ναρκισσισμό του, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του ο νέος πρωθυπουργός, πέραν των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στην κοινωνία, διευκολύνει τα σχέδια της Βουλγαρίας, η οποία τα τελευταία χρόνια ασκεί επί της Βόρειας Μακεδονίας «διπλωματία των διαβατηρίων», εφοδιάζοντας μαζικά πολίτες της με δικά της ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία σπεύδουν να αποκτήσουν όχι γιατί έχουν βουλγαρική συνείδηση, αλλά για να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως Ευρωπαίοι.
Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία έχει μοιράσει περίπου 200.000 διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία, κατατάσσοντας τους κατόχους τους στο βουλγαρικό στοιχείο της γειτονικής χώρας.
Με την ευρωπαϊκή προοπτική να απομακρύνεται, είναι βέβαιο ότι η ζήτηση στον πληθυσμό βουλγαρικών διαβατηρίων θα ανέβει στα ύψη και οι φωνές της Σόφιας περί ύπαρξης στη Βόρεια Μακεδονία ισχυρής βουλγαρικής μειονότητας, που δεν αναγνωρίζεται και καταπιέζεται, θα ακουστούν διεθνώς ακόμα πιο δυνατές.
Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας αλλά και αυτές του βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, ότι «οι ΗΠΑ εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών», δείχνουν ότι ο συμμαχικός κλοιός γύρω από τον Μίτσκοσκι σφίγγει.