Η εξωτερική πολιτική συνήθως δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ωστόσο, καθώς το Ιράν προετοιμάζει αντίποινα εναντίον του Ισραήλ και η Μέση Ανατολή απειλείται με ανάφλεξη, οι εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το κόμμα του και βέβαια η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία και αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη σύγκρουση, μια και ένας πόλεμος μπορεί να αλλάξει εναντίον τους τις οριακές ισορροπίες σε κρίσιμες πολιτείες.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, η μάχη θα κριθεί σε λίγες αμφίρροπες πολιτείες, έτσι οι Αραβοαμερικανοί μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στο Μίσιγκαν όπου μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, ενώ χρεώνουν στον πρόεδρο Μπάιντεν αδυναμία να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προχωρήσει σε εκεχειρία.
Η ίδια αδυναμία χρεώνεται και στη Χάρις ως αντιπρόεδρο, αν και εκείνη έχει δείξει μια πιο σκληρή στάση έναντι του Νετανιάχου, πιέζοντας για άμεση εκεχειρία, ενώ έδωσε ένα στίγμα αποστασιοποίησης όταν αποφάσισε να μην παραστεί στο Κογκρέσο για την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Οι Δημοκρατικοί καλούνται, πάντως, να πείσουν τους Εβραίους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η στήριξή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει αδιαπραγμάτευτη σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ετσι, η Χάρις είδε στην Ουάσιγκτον τον Νετανιάχου και τόνισε ότι θα διασφαλίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί από το Ιράν αλλά και τους ένοπλους δορυφόρους του, Χαμάς και Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή, συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, παίρνοντας μέρος στις επικοινωνίες του προέδρου Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, όπου του πέρασαν το μήνυμα για αυτοσυγκράτηση ώστε να μην επεκταθεί ο πόλεμος, αλλά και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα.
Από την πλευρά του, ως υποψήφιος αλλά και παλαιότερα ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθετεί σκληρότερη γραμμή έναντι του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει απολύτως την πολιτική Νετανιάχου. Μια προεδρία Τραμπ αναμένεται να στηρίξει χωρίς αστερίσκους την κυβέρνηση Νετανιάχου στις αποφάσεις της, ακόμη και τις πιο αμφιλεγόμενες από αυτές. Μάλιστα, ο Τραμπ φαίνεται πλέον να μοιράζεται μαζί του την άποψη πως δεν είναι πλέον εφικτή η λύση των δύο κρατών, η οποία είναι για την ώρα η επίσημη θέση των ΗΠΑ.
Αντιθέτως, στα άλλα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την Ευρώπη και την Κίνα, ενώ υπάρχουν διαφορές, αυτές δεν βρίσκονται στο προσκήνιο κατά την προεκλογική εκστρατεία. Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη Ρωσία έδωσε πόντους στον πρόεδρο Μπάιντεν και στη Χάρις, που συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι η Μέση Ανατολή, και αν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταφέρει να προστατέψει το Ισραήλ από τα αντίποινα του Ιράν και να επιτύχει εκεχειρία στη Γάζα, που φαίνεται ότι θα επηρεάσει περισσότερο αυτές τις εκλογές.
* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.