Η αντιμετώπιση των Χούθι

3' 58" χρόνος ανάγνωσης

Η επίθεση των Χούθι, στις 23 Αυγούστου, στο δεξαμενόπλοιο «Sounion», που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε 25 ναυτικούς, κινδυνεύει τώρα να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία εάν το πλοίο βυθιστεί με τους 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που μεταφέρει.

Οι εικόνες που μετέδωσαν οι Χούθι με το φλεγόμενο πλοίο, ανέδειξαν την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντί τους, η οποία περιορίζεται κυρίως σε αμυντικά μέτρα και στοχευμένα, αναλογικά πλήγματα κατά των βάσεων εκτόξευσης και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, αντιμετωπίζοντας σιωπηρά τις επιθέσεις των Χούθι ως αναπόφευκτες.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πάνω από 200 επιθέσεις από την Υεμένη εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, πλήττοντας πάνω από 77 εμπορικά πλοία.

Για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σε αυτή την εμπορική οδό που είναι ζωτικής σημασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να στραφούν σε μια προληπτική προσέγγιση με στόχο την υποβάθμιση του περιφερειακού ιρανικού δικτύου αντιπροσώπων που προμηθεύει τους Χούθι, όπως έκανε το Ισραήλ στις 20 Ιουλίου, ενώ θα πρέπει παράλληλα να αναζητήσουν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση του αμυντικού κόστους έναντι τέτοιων επιθέσεων.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα έχει σημειώσει σημαντική στρατηγική επιτυχία, εκτρέποντας την παγκόσμια ναυτιλία από το σημείο «ασφυξίας» του Στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, επηρεάζοντας τις οικονομίες παγκοσμίως, προωθώντας τους στόχους του Ιράν και των εκπροσώπων του να πιέσουν το Ισραήλ και τον Αμερικανό σύμμαχό του.

Αν και οι ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των βλημάτων των Χούθι, αυτό έγινε σπαταλώντας ένα σημαντικό σύνολο πυραύλων για την εξουδετέρωση των χαμηλού κόστους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων των Χούθι.

Τον Απρίλιο, ο υπουργός Ναυτικού κατέθεσε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει δαπανήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πυρομαχικά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαθέσει πάνω από 800 πυραύλους, πολλοί από τους οποίους κοστίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας, για την αντιμετώπιση της απειλής των Χούθι.

Παρά τις δαπάνες αυτές, η αμερικανική ολιγωρία υποδεικνύει ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μια νέα κανονικότητα. Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, κατέθεσε τον Ιανουάριο ότι η απειλή των Χούθι «θα παραμείνει ενεργή για κάποιο χρονικό διάστημα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να αποδεχθούν τις επιθέσεις ως αναπόφευκτο γεγονός. Αντίθετα, οι ηγεσίες των ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πενταμερή στρατηγική για να μειώσουν το κόστος και να ανακόψουν τη ροή των επιθέσεων.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να πλήξουν τόσο τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Χούθι, όσο και τα πάσης φύσεως μέσα και εγκαταστάσεις του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σε όλη την περιοχή.

Πρώτον, θα πρέπει να εξαπολύσουν ακριβή πλήγματα με στόχο τόσο τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Χούθι, όσο και τους συμβούλους του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και της Χεζμπολάχ στην Υεμένη που βοηθούν στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την παροχή πληροφοριών στους Χούθι.

Δεύτερον, θα πρέπει να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις προσπάθειές τους, διαθέτοντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερους πόρους για την απαγόρευση της αποστολής όπλων του Ιράν προς τους Χούθι.

Τρίτον, και πιο σημαντικό, τα αμερικανικά πλήγματα θα πρέπει να στοχεύουν τα πάσης φύσεως μέσα και εγκαταστάσεις του IRGC σε όλη την περιοχή, τόσο για να αναγκάσουν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει τους Χούθι, όσο και για να υποβαθμίσουν το εξελιγμένο δίκτυο συμμάχων του Ιράν.

Τέταρτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν τον προϋπολογισμό των τακτικών πυραύλων (ιδίως των θαλάσσιων συστημάτων αναχαίτισης) για να αντισταθμίσουν τις απώλειες πυραύλων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Πέμπτον, θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης για την προώθηση προγραμμάτων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ασύμμετρες τακτικές φθοράς των συμμάχων του Ιράν.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι Αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν την προοπτική χρησιμοποίησης του συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας Iron Beam του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να είναι λειτουργικό έως το τέλος του 2025.

Για την προώθηση πρωτοβουλιών με το Ισραήλ, το Κογκρέσο θα πρέπει να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που προωθούν τις διμερείς έρευνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εγκατάστασης στην Αμερική ή στο Ισραήλ, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες κατά τη δοκιμή συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας.

Τα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας δεν είναι πλήρως δοκιμασμένα στη μάχη και δεν αποτελούν πανάκεια για τα χτυπήματα των Χούθι βραχυπρόθεσμα. Στο εγγύς μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πρόθυμες να δράσουν πιο δυναμικά για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούθι, διαφορετικά κινδυνεύουν να εκθέσουν τον κόσμο σε αυτές τις δαπανηρές επιθέσεις επ’ αόριστον.

*Ο αντιπτέραρχος ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Χένρι Α. Ομπερινγκ Γ΄ υπηρέτησε ως διευθυντής της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας και είναι μέλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) στα Προγράμματα Ασφάλειας ΗΠΑ – Ισραήλ και Πολιτικής του Ιράν. Ο κ. Γιόνι Τόμπιν είναι αναλυτής πολιτικής στο JINSA.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT