Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ είχε αναμφισβήτητα ένα στοιχείο «μοναδικότητος». Διήρκεσε μισή ώρα μόνο, και δεδομένου ότι η συζήτηση διεξήχθη όχι απευθείας αλλά διαμέσου μεταφραστών, ο ωφέλιμος χρόνος ανταλλαγής απόψεων περιορίστηκε κατά το ήμισυ. Φαίνεται, όμως, πως αρκούσε για να συζητηθεί το μεταναστευτικό, να γίνει αξιολόγηση της έως τώρα πορείας του πολιτικού διαλόγου –ή άλλως «θετικής ατζέντας»– και να συμφωνηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων πριν από τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος και Τουρκίας στην Αγκυρα τον Ιανουάριο.
Για να δοθεί μια «ουσιαστικότερη» προοπτική στη διαδικασία επαναπροσεγγίσεως των δύο κρατών, ανακοινώθηκε αρμοδίως από την ελληνική πλευρά ότι «οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή» στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν τη δυνατότητα ενάρξεως μιας «συζητήσεως» με στόχο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδος των δύο χωρών, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Με δεδομένες τις απολύτως αποκλίνουσες διαπραγματευτικές αφετηρίες της Αγκυρας και των Αθηνών γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, είναι παρακινδυνευμένο μάλλον να αναμένει κανείς άμεσα αποτελέσματα – ή έστω βραχυπρόθεσμα. Κάποιοι διερωτώνται εάν η συνάντηση ήταν απλώς διεκπεραίωση μιας «αγγαρείας» ή μια προσπάθεια ενισχύσεως ηγετικού προφίλ. Τίποτε εκ των δύο. Απλώς, η μη πραγματοποίησή της θα είχε ίσως συνέπειες αντιπαραγωγικές. Και ενώ τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των δύο ηγετών δεν αποτέλεσαν αντικείμενο δημοσιογραφικής –έστω– διερευνήσεως, τα όσα διακήρυξε urbi et orbi στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος Ερντογάν για το Κυπριακό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκάλεσαν ερεθισμό και αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μας.
Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε τις θέσεις της Ελλάδος γι’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας με δηλώσεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι και όχι στην κύρια ομιλία του στην αίθουσα της συνόδου. Η στήλη αυτή δεν θα διερευνήσει το σκεπτικό της τακτικής που ακολούθησε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν δεν είπε κάτι διαφορετικό από όσα κατ’ επανάληψιν έχει διακηρύξει δημοσίως και εις τον ΟΗΕ. Διαφορετικό ακροατήριο επέλεξαν οι δύο ηγέτες. Ηταν και αυτό ακόμη μία «ιδιορρυθμία» της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη.