Ο κόσμος αλλάζει με τρόπους ποικίλους και ταχύτητες μεγάλες και μικρές. Είτε το βλέπουμε εγκαίρως είτε τρέχουμε να προλάβουμε, αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε κι εμείς, να εξελιχθούμε, για να επιβιώσουμε. Είναι απαράβατοι οι νόμοι της φύσης και της Ιστορίας. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή καθοριστικών αλλαγών. Οσοι ενηλικιώθηκαν στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, που έζησαν την ενοποίηση της Ευρώπης και την επικράτηση του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης, όπου κάθε νέα γενιά ζούσε με μεγαλύτερη άνεση και ευημερία από την προηγούμενη, βλέπουν πόσο έχει αλλάξει το πλαίσιο της ζωής. Είναι άμεση η ανάγκη να διορθωθούν τα στρεβλά και άδικα στην κοινωνία μας, που αναγκάζουν νέους ανθρώπους είτε να εργάζονται σε θέσεις κατώτερες των ικανοτήτων τους είτε να μεταφέρουν τον δυναμισμό, τις γνώσεις και την όρεξή τους για εργασία σε άλλες χώρες, ενισχύοντας αυτές και όχι την Ελλάδα στη μάχη του παρόντος και του μέλλοντος.
Παράλληλα με αυτή την ανάγκη, η χώρα πρέπει να χαράξει στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές της εποχής, για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της παρέχουν οι δυνατότητες της πολιτείας, οι σχέσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες, η τεχνολογική επανάσταση, και τα δίκτυα φιλίας και συνεργασίας που αναπτύσσουν οι πολίτες της με αυτούς άλλων χωρών. Ο αγώνας θέλει όραμα, με μεγάλους στόχους, αλλά και συνεχή ενασχόληση με τις λεπτομέρειες των αλλαγών που συντελούνται γύρω μας – για την αποφυγή ή τη διαχείριση κινδύνων, για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και εξελίξεων, για να κρατηθούν ανοικτοί δίαυλοι μεταξύ διαφορετικών χωρών.
Αβεβαιότητα, κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα ζητήματα που συζητήθηκαν στη φετινή συνάντηση του Ελληνοβρετανικού Συμποσίου.
Ενα δίκτυο πολιτών που συνδέει επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, με τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, είναι το Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο. Στόχος του, από την ίδρυσή του το 2017, είναι να συζητηθεί και να ενισχυθεί η σχέση των δύο λαών, να αναλυθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μαζί και χωριστά, και να προταθούν λύσεις προς το κοινό συμφέρον. Η ετήσια συνάντηση καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, κάτι που μια ομιλήτρια συνόψισε σε τρεις λέξεις: αβεβαιότητα, κλιματική αλλαγή και τεχνητή νοημοσύνη. Το θέμα του φετινού συνεδρίου (στη Θεσσαλονίκη) ήταν «Διεθνείς αλυσίδες διανομής σε εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας». Μεταξύ των θεμάτων που αναλύθηκαν ήταν οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα διανομής από την παραγωγή έως τον καταναλωτή, από την πανδημία, τους πολέμους και την κλιματική κρίση. «Οι αλυσίδες είναι ανθεκτικές, αλλά οι τιμές μπορεί να γίνουν ασύμφορες», παρατήρησε ένας ομιλητής. Συζητήθηκαν, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε ενέργεια, και η κυρίαρχη θέση της Κίνας στην αγορά των μετάλλων σπανίων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Σχολιάστηκε ότι η Ευρώπη θέσπισε τη μετάβαση αυτή χωρίς να λογαριάσει τη δυσκολία να εξασφαλιστούν τα αναγκαία υλικά, χωρίς να αναγνωρίζεται η τεχνολογική κυριαρχία της Κίνας στη βιομηχανία των μπαταριών (όπως και στη βιομηχανική παραγωγή γενικώς) και χωρίς να εκτιμηθεί το κόστος που θα έπεφτε στους ώμους των πολιτών. Οι προτάσεις Ντράγκι για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας χαιρετίστηκαν ως πολύτιμη συμβολή στην ενίσχυση της Ευρώπης – παρατηρήθηκε, όμως, ότι πολύ δύσκολα θα κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια ομιλήτρια εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ε.Ε. και η Βρετανία θα συνεργάζονται ολοένα πιο στενά μέσω του ΝΑΤΟ, με τρόπο που «δεν θα προκαλεί τίτλους εφημερίδων περί Brexit».
Μέσα από γόνιμες συζητήσεις και με προσωπικές σχέσεις χτίζονται δίκτυα που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και ανοίγουν δρόμους για κοινές δράσεις.