ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη διένεξη της κ. Βάσως Παπανδρέου με τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου έφερε στην επιφάνεια τη χαοτική κατάσταση, την οποία έχουν δημιουργήσει στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων τα ποικιλώνυμα επιδόματα. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ακριβώς λόγω της πολιτικής των επιδομάτων, έχουν επιφέρει σημαντικότατες ανισότητες, οι οποίες με τη σειρά τους συνιστούν αιτίες τριβών και απεργιακών κινητοποιήσεων. Το ενιαίο μισθολόγιο έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να έχει υπονομευθεί καίρια η ισορροπία, την οποία είχε επιτύχει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αύξηση των αποδοχών, μέσω επιδομάτων, δεν έχει καμιά σχέση με πραγματικά προσόντα ή με υψηλή παραγωγικότητα. Κατά κανόνα, τα επιδόματα εξασφαλίζουν οι κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων, που, λόγω της θέσεώς τους στον κρατικό μηχανισμό, διαθέτουν διαπραγματευτική ισχύ. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες πολλοί υπουργοί έχουν εγκρίνει ειδικά επιδόματα στους υπαλλήλους τους, τα οποία κυμαίνονται από 40.000 έως 120.000 δρχ. μηνιαίως. Τελευταίος στη σειρά ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, αλλά το επίδομα στους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας απερρίφθη από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών την ίδια περίοδο ήλθε σε συμφωνία με τους εφοριακούς υπαλλήλους για την καταβολή σ’ αυτούς ποσού 55 δισ. δρχ. και μηνιαία αύξηση ισχύοντος επιδόματος της τάξεως των 20.000 μηνιαίως. Το 1992, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Στέφανος Μάνος είχε παραχωρήσει στους εφοριακούς το 0,3% των δημοσίων εσόδων. Από τότε, έχει συγκεντρωθεί ποσό της τάξεως των 90 δισ., το οποίο, έπειτα από διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργού και συνδικαλιστών, περιορίσθηκε στα προαναφερθέντα 55 δισ. δρχ.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ποσά επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά και οξύνουν τις υφιστάμενες μισθολογικές ανισότητες, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο διεκδικήσεων με στόχο την εξομοίωση.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση. Οχι τόσο γιατί το πρόβλημα αυτό έχει προκαλέσει βαθύτατο ρήγμα στις σχέσεις της υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Διοικήσεως με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι κήρυξαν απεργία και επιπλέον φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν, κάνοντας λευκή απεργία όλο το καλοκαίρι. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και κατ’ επέκτασιν θα απειλήσει να τινάξει στον αέρα την ήδη προβληματική δημοσιονομική ισορροπία.

Ο κ. Κώστας Σημίτης έχει υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά όσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Τους πολίτες δεν ενδιαφέρουν οι ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, αλλά το αποτέλεσμα, με βάση το οποίο και θα κρίνουν την κυβέρνηση και προσωπικώς τον πρωθυπουργό.

Ολα αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα θα συμβούν, υποτίθεται εφόσον δεν πάνε προσυνεδριακώς άσχημα τα πράγματα και το συνέδριο δεν γίνει τελικώς «συγκρουσιακό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή