ΓΝΩΜΗ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ίδιο δρόμο, σε απόσταση δύο τετραγώνων, στο Παγκράτι της Αθήνας, υπήρχαν εννέα καταστήματα τραπεζών. Πριν από λίγο καιρό έμειναν επτά. Οταν θα έχει προχωρήσει η συμφωνία Καρατζά – Κωστόπουλου για τη συγχώνευση της Alpha bank από την Εθνική Τράπεζα θα μείνουν, βεβαίως, έξι. Ή, μήπως, ολιγότερα;

Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί χρειάζονται τόσο πολλά καταστήματα, χωρίς να μετρούμε και πολλά ακόμη που βρίσκονται λίγο παραπέρα, συχνά των ιδίων τραπεζών, πάντοτε στην ίδια συνοικία, για να κάνουμε τις τραπεζικές μας δουλειές. Καλά, όταν και η κυρία Νικολέτα έπαιζε στο Χρηματιστήριο γιατί είχε μια γνωστή που την εμπιστευόταν, σε κάποιο απ’ αυτά τα καταστήματα, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ΕΛΔΕ στο κέντρο της Αθήνας, παρά μόνον στις παραπέρα συνοικίες και την επαρχία. Τώρα όμως που με το ευρώ ούτε ένα συνάλλαγμα δεν έχεις να βγάλεις, οι καταθέσεις είναι όλες το ίδιο χάλια, τι θα κάνουν τόσοι τραπεζικοί υπάλληλοι στο Παγκράτι;

Η μόνη λύση είναι να βρεθεί περισσότερη δουλειά για όλους τους εργαζομένους στις τράπεζες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Η τραπεζική τέχνη στην Ελλάδα δεν είναι, όσο στις άλλες χώρες, ανεπτυγμένη. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε καλύτερες υπηρεσίες και πιο συχνή παρουσία της τράπεζας στην καθημερινή μας ζωή, ιδιαίτερα την οικογενειακή. Απόδειξη, η διάδοση των μικρότερων και, κυρίως, των μεγαλύτερων δανείων, όπως είναι τα στεγαστικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί τραπεζικοί λειτουργοί είναι πρόθυμοι και, κυρίως, διαθέσιμοι να γίνουν σύμβουλοι προσεκτικοί και πωλητές αποτελεσματικοί των τραπεζικών προϊόντων. Αρκεί να ρωτήσετε κάποια παλαιότερα στελέχη της τραπεζικής ομοσπονδίας για να σας εξηγήσουν πόσο υψηλά στους πολιτικούς διορισμούς ήταν τοποθετημένη «μια θέση σε τράπεζα». Μόνον το ρουσφέτι για «μια θέση στη ΔΕΗ», την ξεπερνούσε.

Θέλω, με άλλα λόγια, να σημειώσω πως το μεγάλο «εθνικό» ντιλ θα πετύχει μόνον αν δεχθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες, τις οργανωτικές ανάγκες και τις επιπτώσεις παρόμοιων συμφωνιών. Η «βελούδινη» περίοδος προσαρμογής μας στις επιταγές ανταγωνιστικότητας που συνυπάρχουν με το κοινό νόμισμα, το οποίο σε λίγες ημέρες θα τρυπώσει και στις τσέπες μας, έχει περάσει. Συγχωνεύσεις και άνοδος της παραγωγικότητας χωρίς νέες επενδύσεις, αναδιατάξεις προσωπικού και, γενικότερα, χωρίς αυξημένη κινητικότητα στην αγορά εργασίας και δίχως αυτονομία αποφάσεων για τα στελέχη, που επιφορτίζονται με την επιτυχία παρόμοιων κινήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει.

Παρόμοιες ιστορικές συμφωνίες δεν κρίνονται μόνον με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Θα χρειαστεί η ίδια η κοινωνία να δεχθεί να υποστηρίξει και να υπογράψει τη νέα αυτή αλλαγή. Πόσο έτοιμη είναι, όμως;

Η πρόοδος και ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας αποτελεί μέτρο για την επιτυχία που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες ευαγγελίζεται ο νέος υπερυπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Εξάλλου, η δημιουργία μιας νέας Εθνικής και τα άλλα μεγάλα έργα αναδιάρθρωσης που φιλοδοξεί να προχωρήσει, τώρα, η κυβέρνηση Σημίτη, θα εξελιχθούν παράλληλα στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Μαζί θα προχωρήσουν και δεκάδες προβλήματα που αντιμετώπιζαν σιωπαίνουσες εκατοντάδες επιχειρήσεων που έβλεπαν με αδημονία και ανησυχία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης να προκαλέσει την ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος μας.

Δυστυχώς, ακόμη και μεταξύ των πρώτων υποστηρικτών, κάποιοι αποδέχονται το εγχείρημα μόνον «κυματοθραύστη στις απόπειρες άλωσης από ξένες τράπεζες». Ακόμη δεν θέλουμε να καταλάβουμε πως η χώρα χρειάζεται μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς απαραιτήτως να έχουν στην ταυτότητά τους σημειωμένη την ελληνική ιθαγένεια. Αυτό που μετράει είναι ο αριθμός και η ζωντάνια των καταστημάτων που θα είναι εγκατεστημένα στις ελληνικές συνοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή