ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Πέμπτη Λεωφόρο, στον κρυστάλλινο ουρανοξύστη του Olympic Tower, όπου κυματίζει περήφανα η ελληνική σημαία στα γραφεία του Ιδρύματος Ωνάση, ήρθε ο ελληνικός χρυσός και η τέχνη του Ηλία Λαλαούνη να δείξει -και με πόσο λαμπρό τρόπο!- ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι πρέπει να διαλυθούν τα σύννεφα του φόβου και να ξαναβρεί τον ασύγκριτο παλμό της η Νέα Υόρκη, αυτό το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Με αυτό το πνεύμα το «Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», με πρωτοβουλία του προέδρου του Δ.Σ. κ. Στέλιου Παπαδημητρίου και των αντιπροέδρων του Δ.Σ. κ. Παύλου Ιωαννίδη και Απόστολου Ζαμπέλα, απηύθυνε πρόσκληση στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη να εκθέσει μέρος των μονίμων συλλογών του στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπως είπαμε στο Olympic Tower της Ν.Υ. Η πρόσκληση για την οργάνωση της Εκθεσης με μικρογλυπτά από έξι συλλογές συνοδεύτηκε με τη χορηγία για την κάλυψη όλων των εξόδων του Μουσείου.

Στην ομιλία του στο Μουσείο Κοσμήματος στην Ακρόπολη, τον Οκτώβριο, όταν έγινε η αποδοχή της προσκλήσεως και η επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ηλίας Λαλαούνης είχε τονίσει ότι «ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να τονίσω πόσο ζωντανός και δραστήριος οργανισμός είναι το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη. Οι εκδηλώσεις που οργανώνει από πέρυσι περιλαμβάνουν πολιτιστικά προγράμματα με πλούσιο ενδιαφέρον, ενώ το Ω.Π. Κέντρο Νέας Υόρκης διευθύνεται από τον κ. Λουκά Τσίλα που έχει άξιους συνεργάτες». Η Εκθεση που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, πρώτη Νοεμβρίου και την τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, έχει ως θέμα «Ηλίας Λαλαούνης, Ειδώλια από την εποχή του Λίθου στην έλικα της σύγχρονης Γενετικής». Τα εκθέματα αποτελούν επιλεγμένα αντικείμενα τέχνης, τα οποία σχεδιάστηκαν και παρουσιάστηκαν μεταξύ των ετών 1970 και 2000. Τα 240 μικρογλυπτά προέρχονται από έξι μόνιμες συλλογές και καλύπτουν το φάσμα της δημιουργικής αναζήτησης του Λαλαούνη. Αδημοσίευτα σχέδια και δημιουργίες άγνωστες στο ευρύ κοινό εκτίθενται για πρώτη φορά δίπλα σε αντικείμενα που έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου με εκθέσεις. Για τον Ηλία Λαλαούνη, που την τέχνη του γνωρίζει η Νέα Υόρκη από το κατάστημα της οδού Madison, είναι η χρυσή, στην κυριολεξία, ευκαιρία να δείξει και τη δραστηριότητά του ως δημιουργού μικρογλυπτών. Οι συλλογές «Γλαύκες» και «Μικρόκοσμος» αντλούν την έμπνευσή τους από τον φυσικό κόσμο. Τα «Αγριολούλουδα», τα οποία δημιουργεί σε φυσικό σχεδόν μέγεθος, αποδεικνύουν την αγάπη και τη γνώση του στη βοτανολογία. Για το έτος 2000, με τη συλλογή DNA ο Ηλίας Λαλαούνης δημιούργησε αντικείμενα τέχνης που αποδίδουν τη μοριακή δομή του DNA και συνδυάζουν τη λεπτότητα με τη μνημειώδη έκφραση. Οπως διευκρίνισε η διευθύντρια του Μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη-Τσουκοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την Εκθεση της Νέας Υόρκης, «δημιουργώντας αντικείμενα τέχνης ο Ηλίας Λαλαούνης συνδυάζει έμπνευση και φαντασία, εκφράζοντας έτσι με σαφήνεια τη βαθύτατη πεποίθησή του που συνοψίζεται στη φράση κάθε δημιουργία έχει να πει μια ιστορία».

Καθώς μέσω e-mail φθάνουν οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Εκθεσης, στη Νέα Υόρκη, μέσα στην αναστάτωση της επικείμενης μετακόμισης από τη Σωκράτους 57, η πεποίθησή μας είναι -αν και μακριά αυτήν τη φορά από τον τόπο της Εκθεσης- ότι οι δημιουργίες του Ηλία Λαλαούνη ήδη λέγουν στους επισκέπτες της Εκθεσης την ιστορία της προόδου και της επικοινωνίας που χαρακτηρίζει την πορεία του χρυσού και της τέχνης της χρυσοχοΐας ανά τους αιώνες…

Στο Πολεμικό Μουσείο, συναντώνται Κρήτες και Λακεδαιμόνιοι

Αυτήν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου δύο προτάσεις από τη στήλη:

Τα αποκαλυπτήρια της γλυπτικής σύνθεσης ΝΙΚΗ, αφιερωμένη στον αστράτευτο μαχητή της Μάχης της Κρήτης, που θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ώρα 11.30 πρωινή, παρουσία του γλύπτη Μανόλη Τζομπανάκη. Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο τ. υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αποστολάκης. Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Κώστας Ξυλούρης και ο γλύπτης.

Το απόγευμα, ώρα 6.15 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πολεμικού Μουσείου ο Σύνδεσμος των εν Αττική Λακεδαιμονίων (έτος ιδρύσεως 1902), γιορτάζει τα 100 χρόνια δραστηριότητας με εκδήλωση. Στο πρόγραμμα η σύντομη παρουσίαση της «Ιστορίας του Συνδέσμου» από τον κ. Χαράλαμπο Καμίτση, έφορο και ομιλία του κ. Μιχαήλ – Θαλή Πουλαντζά, καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ρώμης με θέμα «Η διαχρονική προσφορά της Λακωνίας στον Ελληνισμό». Ακολουθεί απονομή τιμητικών διακρίσεων σε προσωπικότητες της ιδιαίτερης πατρίδας και σε Ιδρύματα που έχουν επιδείξει γόνιμη προσφορά προς τη Λακωνία στον πολιτικό, επιστημονικό, κοινωνικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό χώρο. Επίσης, στα μέλη του Συνδέσμου θα χορηγηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Την εκδήλωση επισφραγίζει δεξίωση για όλους τους προσκεκλημένους. Την πρόσκληψη υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Δ. Μπεκιάρης, η γεν. γραμματεύς κ. Αυρηλία Βλαχάκη και τα μέλη του Συνδέσμου.

Ούτε ακόμα κι αν την έχουν «ψαλιδίσει»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή