ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαπειλή του Μπουλέντ Ετσεβίτ ότι η Τουρκία θα προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι νέα, αλλά το γεγονός αυτό δεν μειώνει τη σημασία της. Το Κυπριακό αναδεικνύεται σε ζήτημα-κλειδί όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν, αλλά αυτήν τη φορά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευθεί επισήμως στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι ότι θα προχωρήσει στην ένταξη της Κύπρου ακόμα κι αν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό. Οι εταίροι μας είχαν αποδεχθεί τότε αυτή την θέση, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελληνική ψήφο για την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Ηλπιζαν ότι μέχρι να έλθει η ώρα, με την άσκηση πιέσεων και προς τις δύο πλευρές, θα είχαν επιτύχει μία διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος. Από τότε έχει κυλήσει αρκετός χρόνος, αλλά οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει. Ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα τις τορπίλισαν, απαιτώντας να αλάξει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δηλαδή να αναγνωρισθεί εκ των προτέρων το ψευδοκράτος και στη συνέχεια να ανζητηθεί μία συνομοσπονδιακή και όχι ομοσπονδιακή λύση, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η αρνητική στάση των Τούρκων υποχρέωσε ακόμα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που παραδοσιακά τους υποστηρίζουν να τηρήσουν αποστάσεις. Η διπλωματική απομόνωση της Αγκυρας δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει την στάση της. Προφανώς, θεωρεί ότι με την αταλάντευτη θέση της στο τέλος θα υποχρεώσει και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να προσαρμοσθούν έστω και εν μέρει στις δικές της απαιτήσεις. Αυτό τουλάχιστον την έχει διδάξει η πείρα της στο μέτωπο του Κυπριακού. Αυτήν τη φορά, όμως, τα πράγματα διαφέρουν. Ο ίδιος ο Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας προ ημερών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, προειδοποίησε ότι η εμμονή στην παρούσα πολιτική θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Είναι προφανές ότι εάν η Αγκυρα συνεχίσει στην ίδια γραμμή πλεύσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανοιχτό το Κυπριακό, έστω κι αν δεν το επιθυμεί. Οχι μόνο γιατί έχει δεσμευθεί επισήμως, αλλά και γιατί η μετριοπαθής στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας δεν της δίνουν κανένα πρόσχημα να υπαναχωρήσει. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία δεν αλλάξει πολιτική, η μόνη δυνατότητα πρακτικής αντίδρασης θα είναι να υλοποιήσει την απειλή που εκτόξευσε ο Μπουλέντ Ετσεβίτ: να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Αυτό, όμως, θα είναι μία ευθεία πολιτική πρόκληση και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα υποχρεωθεί να παγώσει τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή προπτική της Τουρκίας θα τιναχθεί στον αέρα ή, τουλάχιστον, θα μπει για πολύ καιρό στο ψυγείο.

Γιατί προστασία; Επειδή οι τρομοκράτες παραφυλάνε παντού, όπως μάς λένε οι ειδήσεις, οπότε με μια κάμερα σε κάθε γωνιά δημιουργούμε ωραιότατη ψευδαίσθηση ασφάλειας. Μια ολοσέλιδΗ καταχώρΙση στον ελληνικό Τύπο διαφημίζει ένα «χωριό» κάπου κοντά στα Μετέωρα, κατασκευασμένο εκ του μηδενός με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές μιας ελληνικής Ντίσνεϊλαντ: διαθέτει τείχη, κάμερες και ιδιωτική αστυνομία! Αξιοζήλευτα περιφραγμένη ζωή στο καταφύγιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή