ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάρθρωση της «Ενωσης»… Ενδεικτικό της διεθνούς συγχύσεως κι αυτή η έως και γελοία -έτσι όπως εξελίχθηκε- ιστορία του γεύματος των Ευρωπαίων ηγετών στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Τόνι Μπλερ τα έκανε «θάλασσα» στην προσπάθειά του να συμφάγει και να συζητήσει απορρήτως μόνο με Γάλλο και Γερμανό. Προστέθηκαν ως γνωστόν στο τραπέζι με το ζόρι ο Ισπανός και ο Ιταλός και με το «έτσι θέλω» ο Βέλγος και ο Ολλανδός. Οι υπόλοιποι της «ενωμένης» Ευρώπης έμειναν απ’ έξω και διαμαρτύρονται, βεβαίως, με το δίκιο τους. Γιατί να στερούνται οι «μικροί» της Ε.Ε. ένα ωραιότατο γεύμα στην Ντάουνινγκ Στριτ (ωραιότατο, με την προϋποθεση, ότι τα πιάτα δεν θα είχαν καμιά σχέση με «αγγλική κουζίνα», εννοείται);

Σύγχυση, αλλά και πραγματικότητα μέσω αυτής της μικρής ιστορίας. Μια και δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση κοινή εξωτερική πολιτική, το Λονδίνο κινείται όπως νομίζει, χωρίς να κρύβει ότι πρώτος συνομιλητής του είναι ο κ. Μπους, Γερμανία και Γαλλία ζητούν από τον κ. Μπλερ ισοτιμία (στο Παρίσι, η πολιτική ηγεσία «ακούει» πολλά δυσάρεστα απ’ τον Τύπο για το ελάχιστο μερίδιο «παρέμβασής» της στα διεθνή πράγματα αυτήν την περίοδο), Ισπανία και Ιταλία ως «μεσαίες» δυνάμεις της Ε.Ε. κάνουν ό,τι μπορούν για να φαίνεται ότι μετέχουν κάπως στους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς «κορυφής» και οι υπόλοιποι εταίροι διαμαρτύρονται ευπρεπώς, γι’ αυτήν την κατάσταση (μόνον ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ρομάνο Πρόντι, δείχνει να συμμερίζεται τον πόνο τους).

* * *

Ακόμη και τον διαρκώς (και αναιτίως) χαμογελαστό, μίστερ ΚΕΠΠΑ, τον κ. Χαβιέ Σολάνα, προσπάθησαν οι τρεις «μεγάλοι» να αφήσουν έξω από το κυριακάτικο τραπέζι τους. Προσήλθε τελικώς ο δυστυχής την τελευταία στιγμή και περιέσωσε έτσι κατά κάποιο τρόπο το κύρος που φέρει εκ του αξιώματός του (στο κάτω κάτω, διετέλεσε και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάποτε ο άνθρωπος). Αν απουσίαζε πάντως απ’ το γεύμα του Λονδίνου ο κ. Σολάνα δεν θα χαλούσε και ο κόσμος, καθότι είναι μεν ο μίστερ ΚΕΠΠΑ, αλλά μια και ΚΕΠΠΑ δεν υφίσταται ακόμη, ποιος θα τον αναζητούσε στα αλήθεια, αν απουσίαζε απ’ το τραπέζι, εκεί στην Ντάουνινγκ Στριτ; Πολιτικό «διευθυντήριο» υπάρχει επί της ουσίας στην Ε. Ενωση. Αλλά, αν οι ισχυροί της Ε.Ε. με τέτοιες ιδιαίτερες συναντήσεις τους περιφρονούν ανοικτά το θεσμικό σύστημα της Ε.Ε. και επιδίδονται σε πολιτικούς «τραμπουκισμούς», τότε μόνο λαμπρό μέλλον δεν περιμένει το οικοδόμημα της «Ενωσης».

Τις πταίει; Ουδείς, βεβαίως!

Παρακολουθήσαμε κι εμείς, κάποιες τηλεοπτικές συζητήσεις για το θέμα του «ναυαγίου» της Αττικής, λόγω της νεροποντής. Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυπταν από όσα γενικώς ανέφεραν πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες ήταν ότι για τις καταστροφές (στις οποίες όλοι αναφερόμαστε κάθε χρόνο, όταν βρέξει) φταίνε τα ρέματα που έχουν κλείσει (εξωγήινοι προφανώς ή σκοτεινές δυνάμεις εχθρών της πατρίδας μας), τα χώματα που γλιστρούν από τις πλαγιές λόφων και βουνών (πώς να προβλέψουν οι «αρμόδιοι» τέτοιες ξαφνικές «τσουλήθρες»;), κάποιες κρατικές υπηρεσίες που δεν προλαβαίνουν να κάνουν τους σωστούς ελέγχους εγκαίρως από έλλειψη προσωπικού και κάποιοι άθλιοι εργολάβοι. Κανένας πολιτικός, κανένας δήμαρχος δεν αναγνωρίζει ποτέ μια συγκεκριμένη ευθύνη του για ρέματα, χώματα, έλλειψη ελέγχων, κακοτεχνίες, καθυστερήσεις και αμέλειες. Ποιοι έχουν την ευθύνη; Μα ένας φυσικά: ο Φούφουτος.

* * *

Ακούσαμε και από έναν υφυπουργό και από έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργό να υπογραμμίζουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις, στις οποίες πήραν μέρος, ότι το πρόβλημα με τις καταστροφές που προκαλούν οι δυνατές βροχές οφείλεται και στην «κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί στην Αττική «τα τελευταία 50 χρόνια»…

Βεβαίως, και η Αττική έχει ποικιλοτρόπως κακοποιηθεί μεταπολεμικώς και κακοποιείται ακόμη. Αλλά τι μας λένε τώρα αυτοί οι πολιτικοί; Μας «δουλεύουν» κανονικά. Και εξοργίζουν φυσικά κάθε πολίτη που τους ακούει. Είναι δυνατόν ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία επί 16 χρόνια και κάτι, την τελευταία 20ετία, με καθαρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μάλιστα, να μας μιλάει διά των εκπροσώπων του για το τι έγινε «τα τελευταία πενήντα χρόνια» στην Αττική; Δεν αισθάνονται οι πολιτικοί τού (και σήμερα) κυβερνώντος κόμματος που βγαίνουν στα τηλεοπτικά δίκτυα για την παροχή «εξηγήσεων» καμιά ευθύνη για τα χάλια που κάθε τόσο αποκαλύπτονται στον τομέα των στοιχειωδών υποδομών του πολυπαθούς Λεκανοπεδίου; Και δεν είναι γελοίο να λέγεται από κυβερνητικό παράγοντα ότι για τα χάλια στη Μαλακάσα ευθύνεται ακόμη και σήμερα η… Νέα Δημοκρατία που είχε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας ’90 την ευθύνη του έργου εκεί;

(Μια γυναίκα πλημμυροπαθής έλεγε σε δημοσιογράφο το βράδυ της Δευτέρας, προχθές: «Τι κάνουν αυτοί οι πολιτικοί, τους οποίους βλέπουμε μόνο στις προεκλογικές αφίσες; Μας «συμπαρίστανται» τώρα από την τηλεόραση; Δεν πάμε καλύτερα να δούμε στην τηλεόραση τη «Λάμψη» του Φώσκολου;)

* * *

Ενας παράγων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή χαρακτήρισε «θεομηνία» αυτό που έπληξε την Αττική τη Δευτέρα. Ε, όχι και «θεομηνία», καλέ μας κύριε! Μια δυνατή βροχή, για κάμποσες ώρες δεν είναι θεομηνία. Τη «θεομηνία» προκαλεί στην περίπτωση της ισχυρής χώρας μας όχι η πολλή βροχή αλλά η κατάσταση στην οποία έφεραν την περιοχή της πρωτεύουσας οι φωτισμένες κυβερνήσεις μας με τα «έργα» τους και την αδιαφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε και συντελείται «ανάπτυξη» στην Αττική. Τι τις θέλουν τις δηλώσεις οι «αρμόδιοι»; Μόνο τον θυμό των ταλαιπωρημένων πολιτών αυξάνουν με τις «αναλύσεις» και τις «εξηγήσεις» τους.

Διάφορα…

Επιμένουμε και σήμερα: Οχι, δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι στο φρέσκο υπερσύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η βροχή τρύπησε ταβάνια και μαζεύτηκε στο δάπεδο με τον παραδοσιακό κουβά. Βλέπετε εσείς κανέναν λόγο να το κάνουμε;

* * *

Ποιος φταίει που πέφτουν κομμάτια από ταβάνια μέσα σε τάξεις δημόσιων σχολείων γεμάτες μαθητές; Μα, η βαρύτης βεβαίως.

(Πώς να την αντιμετωπίσουν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο δήμος ή όποιος άλλος, όσο θαρραλέος και έξυπνος να είναι;)

* * *

Γιατί δεν πάνε ποτέ καλά τα πράγματα εκεί στη Μαλακάσα; Μα, με τέτοιο όνομα, με το συμπάθιο, πώς να πάνε καλά;

* * *

Ναι, κακοτεχνίες στην εκτέλεση δημόσιων έργων. Αλλά είναι είδηση αυτό; Είδηση θα ήταν να εντοπίζονταν καλλιτεχνίες.

(Ας μάθουμε να μη ζητάμε πολλά, ιδίως όταν βρέχει. Στη Σουηδία είμαστε;)

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Εντάξει, κακώς η αμερικανική πρεσβεία δεν σας ενημέρωσε εγκαίρως για την επιστολή με τον «άνθρακα», αλλά μην διαμαρτύρεστε εντόνως, διότι μπορεί να κατηγορηθείτε για «αντι-αμερικανισμό» και να μπλέξετε. Καταλάβατε, φαντάζομαι. Καλημέρα σας.

κ.κ. κυβέρνησης: Τη δουλειά σας εσείς! Με τον κ. πρωθυπουργό μιλάμε, όχι με εσάς. Δεν πάτε να ξεβουλώσετε κανένα φρεάτο, αντί να στήνετε αυτί; Αντε μπράβο!

κ.κ. αρμόδιους: Ωστε πρόκειται, λέτε, να γίνει μεγάλος σχεδιασμός για τη γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων, λόγω βροχών σε όλη την Ελλάδα; Καλά, μην συνεχίζετε, γιατί θα μας πάρουν τα κλάματα από τη συγκίνηση.

κ.κ. υπουργ. Οικονομίας: Θα πάει στα 3% ο πληθωρισμός τέλος Οκτωβρίου, λέτε; Δόξα τω Θεώ! Μεγάλη ανακούφιση αυτό για νεόφτωχους και ανέργους.

κ. Γ. Δ. Αλιμο: Μα, βεβαίως και θα γίνουν, καλέ μου, όλα τα απαραίτητα αντι-πλημμυρικά έργα στην Αττική, αλλά μπορεί να γίνονται όλα μαζεμένα στη γλυκιά πατρίδα μας; Κι ύστερα, όταν ζητάμε πολλά και πιεστικά από τους πολιτικούς, τους προκαλούμε άγχος, τα χάνουν και μετά δεν κάνουν τίποτε.

κ.κ. αερ. «Ελ. Βενιζέλος»: Πέρασε η βροχή την οροφή του κτιρίου! Καλά δεν ντράπηκε;

κ.κ. αναγνώστες: Κοιτάξτε, οι δρόμοι κατασκευάζονται σωστά. Αλλά όταν βρέχει πολύ, αντιδρούν άσχημα τα υλικά, για λόγους ανεξήγητους. Καταλάβατε; Οχι; Πολύ λυπηρό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή