ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Νέο Φάληρο βρέχει «Καλορίζικα», ευχές για τα νέα γραφεία, με λουλούδια και τηλεφωνήματα. Από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά κ. Παναγιώτη Στ. Κουβάτσο και τα μέλη του Συμβουλίου -έξι κυρίες στο Δ.Σ.- ένα ρομαντικό μπουκέτο με τριαντάφυλλα έφερε τις ευχές του. «Με ιδιαίτερη χαρά και ως παλαιός αναγνώστης της εφημερίδας και του Τήλεφου, σας καλωσορίζω στον Πειραιά μας, μαζί με όλο το αξιόλογο επιτελείο της «Καθημερινής». Σας παρακαλώ θερμά, από πιο κοντά πια τώρα, με την έμπειρη γνήσια και τίμια δημοσιογραφική «Καθημερινή» γραφίδα, να ενσκήψετε στα προβλήματα της πόλης μας. Βοηθήστε μας με τις επισημάνσεις σας». Στο τηλέφωνο του γραφείου του, ώσπου να γίνει η σύνδεση, ακούσαμε τη μουσική του Χατζηδάκι από τα «Παιδιά του Πειραιά»! Το ραντεβού κλείστηκε, με πρώτο μέλημα τα διατηρητέα, όσα σώζονται ακόμη και εκείνα που ανακαινίστηκαν και λάμπουν!

Συγκίνησαν με τη θερμή υποδοχή τους ο δήμαρχος κ. Χρήστος Αγραπίδης, τώρα ο κ. Κουβάτσος.

Πειραιώτης, γεννημένος στην Οία της Θήρας, αλλά μεγαλωμένος και για χρόνια Πειραιώτης, ο πρόεδρος της «Καθημερινής Α.Ε.» κ. Αριστείδης Αλαφούζος πολύ τα χάρηκε τα «καλορίζικα» των συμπατριωτών του, Πειραιωτών, που έφθασαν με ευχές και γλάστρες και λουλούδια στα νέα γραφεία της «K». Μας το ‘πε, χθες, που ήρθε να μας δει, σε ώρα δουλειάς στα νέα γραφεία.

Πειραιώτες, Πειραιώτισσες, καλώς σας βρήκαμε!

Κήρυξ συμφιλίωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος

Η προσωπικότητα της εβδομάδος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο σοφός ιεράρχης, ο γλυκύς και προσηνής καθηγητής, ο ταγμένος στην αποστολή της Ορθοδοξίας, με μεγάλη ιεραποστολική δράση σε απόμακρα ακριτικά πόστα Ορθοδοξίας και με ανάλογη αποστολή στην έπαλξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που το ορθόδοξο ποίμνιο αναγνωρίζει στο γαλήνιο πρόσωπό του τον αναμορφωτή και πατέρα της Εκκλησίας και της μόρφωσης των παιδιών ενός λαού που η προσφυγιά δεν του ταιριάζει και πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του. Στην επίσημη επίσκεψή του ως Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ο κ. Αναστάσιος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Και στις δύο αυτές συναντήσεις τον συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Ο δε δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος ευτύχησε αυτήν την φορά να απονείμει το κατάλληλο μετάλλιον στον κατάλληλο αποδέκτη – το Μετάλλιον Τιμής και Ευποιίας της πόλεως των Αθηνών στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων – Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, με επίσημη τελετή, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Τέλος, με την ομιλια του στην Ακαδημία Αθηνών την Πέμπτη 8/11/01 ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος έδειξε το εύρος της γνώσης και της σοφίας του, εγγίζοντας ένα επίκαιρο όσο και φλέγον θέμα των καιρών μας: «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Ευρώπη σήμερα – η συμβολή τους στην ανάπτυξη κοινώς αποδεκτών αξιών». Από την περίληψη του λόγου του, ένα απόσπασμα που καθρεπτίζει την προσωπικότητά του: «Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Ευρώπη, έχουμε χρέος να ερευνήσουμε και να προωθήσουμε τις αρχές μιας υγιούς ανθρωπολογίας μέσα από τα βάθη της διδασκαλίας των θρησκειών μας και αντλώντας από τις καλύτερες σελίδες της παραδόσεώς μας… να καταπολεμήσουμε τη βία και να εργασθούμε για τη συμφιλίωση».

Πικρή η γεύση του Τζεμ – πιλάφι…

Θα ήθελε πολύ να ήταν η αφεντιά του η προσωπικότητα της εβδομάδος που πέρασε, αλλά μόνον η φραστική επίθεση που του έγινε από τον Τούρκο εκπρόσωπο των πολιτικών προσφύγων, μπροστά στα ειδυλλιακά τοπία με τα ηλιοβασιλέματα και τις βαρκούλες στον Βόσπορο, κατάφερε να κάνει την εδώ επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τουρκίας θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είχε προηγηθεί και της επίσκεψης και των εγκαινίων της έκθεσης καλλιτεχνικής φωτογραφίας στον πρώην χώρο βασανιστηρίων ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, τυπωμένη η δυσφορία των δημοσιογράφων και γελοιογράφων, για το άτοπο της έκθεσης, λόγω συγκυρίας πολιτικής και Κυπριακού, σε έγκυρες εφημερίδες. Αλλά ορισμένοι που επαγγέλλονται τους πολιτικούς και μάλιστα τους σωτήρες, ούτε μυαλό έχουν ούτε σκέπτονται όταν παρασύρουν και θεσμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, φωτογραφικό τμήμα, στη συνδιοργάνωση μιας έκθεσης που το περίεργον και το νοσηρόν θα ήταν εάν δεν ενοχλούσε το κοινό συναίσθημα και τη μνήμη! Ενόχλησε όμως κι ήρθε το «ζουμ» με το επεισόδιο του Τούρκου, που μπήκε ανενόχλητος, είπε αυτά που είπε και ανηρπάγη και απομακρύνθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας εν ριπή οφθαλμού. Ελπίζουμε να μην έχει άλλες συνέπειες, εκτός από τη βίαιη απομάκρυνσή του από τον χώρο της έκθεσης η έκφραση της αγανάκτησής του. Την ίδια αποστροφή έδειξαν, και την υπέγραψαν, δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι. Ο καλλιτέχνης κ. Ισμαήλ Τζεμ, πρέπει, ο ίδιος, να ζητήσει να μην έχει περαιτέρω συνέπειες η εν «λόγω ύβρις», κοινώς «κράξιμο» του πρόσφυγα συμπατριώτη του.

Αυτός που δεν θα ‘θελε να χάσει τον γενικό του, είναι ο νέος υπουργός Τύπου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή