ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς λόγους ενθουσιασμού

Οσα κι αν αφαιρεθούν ως υπερβολικά και όχι σωστά υπολογισμένα από τις ανησυχίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004», της αντιπολίτευσης και όποιων άλλων ασχολούνται με τον έλεγχο του θέματος, είναι μάλλον πολύ δύσκολο να θεωρηθεί ότι όλα εξελίσσονται ομαλώς σε αυτήν την ιστορία, ότι οι καθυστερήσεις είναι περίπου φυσιολογικές, ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, ότι το κόστος των έργων ελέγχεται και ότι συνεπώς λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας δεν υπάρχουν…

Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας, και μόνο από το γεγονός, ότι ακόμη δεν κατέστη δυνατόν να λήξει το ζήτημα των οργανωτικών προβλημάτων, που μάλιστα οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάγκη να διορίσει επτά νέους υφυπουργούς με ολυμπιακές αρμοδιότητες, που ακόμη δεν… ορίστηκαν; Δεν προδίδει ένα κάποιο «αλαλούμ» αυτό;

Και δεν καταντάει πλέον «σαχλαμάρα» να γίνεται διαρκώς λόγος στα κυβερνητικά παρασκήνια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ της κ. Αγγελοπούλου και υπουργών της κυβέρνησης;

Κάθε τόσο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη, ότι όλα σ’ αυτήν την προετοιμασία είναι κατά βάθος υπό έλεγχο και κατηγορεί την αντιπολίτευση για κακοπιστία και έλλειψη επίδειξης πνεύματος συνεργασίας στην «εθνική υπόθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το μόνο που καταφέρενει, όμως, με αυτήν τη στάση της η πολιτική ηγεσία είναι να προχωρεί στο δυσχερέστατο έργο της, απομονωμένη, χωρίς στηρίξεις, ανίκανη να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πραγματικής συνεργασίας με όλα τα κόμματα, με όλες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθειες, εκεί όπου αυτές χρειάζονται. Ενα «κλειστό κύκλωμα» χειρίζεται την υπόθεση, η ενημέρωση προς την αντιπολίτευση είναι ελλιπής και από το άγχος στο οποίο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, μόνο κλίμα ενθουσιασμού και κέφι για καλή και σκληρή δουλειά δεν μπορεί να προκύψει.

* * *

Ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι προκειμένου να λειτουργήσουν οι ολυμπιακές διαδικασίες, τα ολυμπιακά έργα, οι ολυμπιακές υποδομές, όλα όσα συνιστούν το σχέδιο του 2004, «χρειαζόμαστε μια ολυμπιακή νοοτροπία». Ομως, ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που έχουν ανάγκη υιοθέτησης αυτής της «νοοτροπίας»; Για την ώρα, δεν φαίνεται να την έχουν πρώτοι οι κυβερνώντες. Οπότε, πώς να αποκτηθεί και από άλλους; Και όταν είναι ακόμη άλυτα οργανωτικά θέματα και θέματα κατανομής αρμοδιοτήτων, όταν ακόμη και σήμερα η συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής του «Αθήνα 2004» με τους αρμόδιους υπουργούς δεν εξελίσσεται στη βάση μιας καλής «ολυμπιακής νοοτροπίας», μάλλον πέφτει στο κενό αυτό που αναζητεί ο κ. Βενιζέλος.

Το κακό…

Η πολιτική ηγεσία δείχνει έως τώρα, ότι είναι αποφασισμένη να τα βγάλει πέρα μόνη της σ’ αυτήν την υπόθεση. Και επιπλέον δυσαρεστείται πολύ όταν δέχεται κριτικές, όταν της γίνονται παρατηρήσεις για την πρόοδο της δουλειάς. Απ’ τη μια καλεί γενικώς και αορίστως πολιτικούς και πολίτες να συμβάλουν στην «εθνική υπόθεση», απ’ την άλλη είναι πρόθυμη για μια καλή συνεργασία μόνο με τον ευατό της. Θέλει όμως να προωθήσει και τον «εθελοντισμό» στους κόλπους της κοινωνίας, η οποία παρακολουθεί την πορεία όχι τόσο των έργων όσο των προβλημάτων και μικρών προσωπικών «πολέμων» μεταξύ των αρμοδίων για την ολυμπιακή προετοιμασία.

Το πολύ κακό όμως σ’ αυτήν την ιστορία είναι ότι αν η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πάει καλά, αν σημειωθούν, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, οδυνηρά «αλαλούμ», τότε την υπόθεση να χρεωθεί όλη η Ελλάδα. Δεν πρόκειται η διεθνής κοινότητα να βαθμολογήσει καλά ή κακά συγκεκριμένους Ελληνες υπουργούς και «αρμοδίους», την ύπαρξη των οποίων σήμερα αγνοεί και θα αγνοεί φυσικά και το 2004.

Απλώς παρακολουθεί;

Μια παρατήρηση μόνο για την περίπτωση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου: η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι μια επιλογή του πρωθυπουργού, την οποία μάλιστα όλα τα κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν απολύτως ορθή, όταν ανακοινώθηκε. Υποτίθεται ότι η απόφαση εκείνη του κ. K. Σημίτη δεν ήταν μια βιαστική επιπόλαιη επιλογή ενός προσώπου, του οποίου τα προσόντα και τον χαρακτήρα αγνοούσε. Σχεδόν από το ξεκίνημα, όμως, της θητείας τής κ. Αγγελοπούλου, στα παρασκήνια γίνεται λόγος για προβλήματα συνεργασίας της με υπουργούς, για «προσωπικές φιλοδοξίες» της που εκνευρίζουν, για δυσαρέσκεια στου Μαξίμου και άλλα τέτοια καθόλου ευχάριστα, που παίρνουν τελικώς τον δρόμο προς τα ΜΜΕ.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αν είναι «πρόβλημα» μεγάλο η κ. προεδρος, γιατί δεν έχει κάνει κάτι ο κ. K. Σημίτης για να διορθώσει ένα λάθος του; Αν πάλι, υπεύθυνοι για αυτήν την άσχημη κατάσταση είναι κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, γιατί δεν είναι σε θέση να τους ελέγξει αυστηρά ο πρωθυπουργός;

Με το θέμα του έργου της προετοιμασίας των Ο.Α. να είναι πλέον κοντά στο «κόκκινο» είναι δυνατόν να γίνεται ακόμη λόγος για «βεντέτα» της κ. προέδρου με έναν υπουργό, με τον οποίο θα έπρεπε να συνεργάζεται αρμονικότατα; Είναι δυνατόν ΚΑΙ σε τούτη τη φάση να λέγεται στα κυβερνητικά παρασκήνια από «έγκυρες» πηγές, ότι η κ. Αγγελοπούλου θα «φύγει» και ότι απλώς ακόμη δεν ήρθε η «ώρα» της; Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα θα βρει χώρο για ανάπτυξη η «ολυμπιακή νοοτροπία», μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα θα γίνεται λόγος για «ολυμπιακό όραμα»;

Για πόσον καιρό ακόμη, άραγε, όλα αυτά;…

Οι «κατάλληλοι»

Ως συνήθως τα μεγάλα κόμματα αναζητούν και τελικώς εντοπίζουν θετικά συμπεράσματα για λογαριασμός τους από τις δημοσκοπήσεις πέρα από τα στοιχεία που δεν τους είναι ευχάριστα. Ετσι και τούτη τη φορά, (γκάλοπ της «Opinion» στην «Ελευθεροτυπία») και το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ικανοποιημένα για διάφορους λόγους το καθένα, και αισιοδοξούν για το μέλλον (τους). Απ’ την πλευρά μας σημειώνουμε ως ενδιαφέρον, το ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν πενιχρότατα ποσοστά 4,7% και 8,1% των ερωτωμένων, σχετικώς με το αν ο καθένας τους (απ’ τη θέση που κατέχει) ασκεί ΠΟΛΥ ικανοποιητικά τα καθήκοντά του. Και ΑΡΚΕΤΑ ικανοποιητικά το 26,6% και 25,5% αντιστοίχως.

Συνολικά, καταγράφεται ότι ΛΙΓΟ ή ΚΑΘΟΛΟΥ ικανοποιημένοι είναι το 67,2% (34,5 + 32,7%) απ’ τον κ. Σημίτη και 62,6% (32,2 + 30,4%) απ’ τον κ. K. Καραμανλή.

Καθόλου ευχάριστα αυτά και για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Και λίγη πολύ μικρή σημασία έχει το αν είναι τώρα ελαφρώς «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης ή αύριο ενδεχομένως ο κ. Καραμανλής. Σημασία έχει ότι μόνο ΕΝΑΣ πολίτης στους ΤΡΕΙΣ θεωρεί ότι κάνει καλά τη δουλειά του ο πρωθυπουργός και καλά τη δική του ο αρχηγός της Ν.Δ.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Εντάξει, ελαφρώς καταλληλότερος, αλλά όταν το 67,2% είναι από λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από τον τρόπο που ασκείτε τα καθήκοντά σας, τι να το κάνετε το «καταλληλότερος»; Καλή σας ημέρα.

κ.κ. κυβέρνησης: Μα, πώς μπορούν να λένε μερικοί ότι καθυστερούν τα ολυμπιακά έργα, όταν ακόμη δεν υπάρχουν τα έργα; Είναι λογικό αυτό;

κ. Γιάννα Αγγ.: Εδώ που τα λέμε, εσείς με τίποτε δεν είστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένη. Τι θέλετε επιτέλους;

κ.κ. ΠΑΣΟΚ: Είστε ευχαριστημένοι από το τελευταίο γκάλοπ; Ε, μπράβο, μπράβο! Και εις ανωτέρα, ευχόμεθα.

κ.κ. Ν.Δ.: Είστε ευχαριστημένοι από το τελευταίο γκάλοπ; Ε, μπράβο, μπράβο! Και εις ανώτερα, ευχόμεθα.

(Γιατί να μην είναι γενικώς ευχαριστημένοι και οι δύο; Ασχημα τα περνάνε, μήπως;)

κ. Γ. Α. Παπανδρ.: Η διαδοχή μπορεί να περιμένει, όπως λέτε, αλλά καλό είναι να μιλάμε γι’ αυτήν πού και πού, ε;

κ.κ. αναγνώστες: Εντάξει, δεν είναι καλό πράγμα να αυξάνεται διαρκώς το κόστος της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ας μη φωνάζουμε συνέχεια γι’ αυτό το θέμα, διότι δεν είναι ωραίο να φαινόμαστε καρμίρηδες στους ξένους που μας θαυμάζουν μάλιστα για τον πολιτισμό μας. Ευχαριστώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή