ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν στην κουζίνα της και ανακάτευε το φαγητό στην κατσαρόλα όταν είδε το αεροπλάνο να έρχεται καταπάνω στο σπίτι. Ορμησε στο παράθυρο και πήδησε. Ηταν στον δεύτερο όροφο και μπόρεσε και σώθηκε. Τη μαρτυρία της, μέσα σε καπνούς και φλόγες, εκεί που είναι το, ώς τώρα, ειδυλλιακό Rockaway στο Queens, μόνον οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμο Κένεντι, έδινε χθες, ώρα 6, τα Fox News από το δελτίο του Star, με την ανταποκρίτρια Σοφία Κολοκοτρώνη να μεταδίδει σε ασθματικό ρυθμό τις πληροφορίες, όπως έρχονταν. Το νέο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που έπληξε τη Νέα Υόρκη, σε σκάφος των εσωτερικών γραμμών -ήταν της American Airlines- χτύπησε ανθρώπους και σπίτια σε περιοχή που είχε, μάλιστα, θρηνήσει πολλούς πυροσβέστες, θύματα του καθήκοντος στην τραγωδία των Δίδυμων Πύργων πριν από 2 μήνες και μία ημέρα, ακριβώς… Οι εικόνες στην τηλεοπτική οθόνη μιλούν για μια νέα τραγωδία, σε μικρότερη κλίμακα από απόψεως θυμάτων. Τις στιγμές που γράφονται οι γραμμές αυτές, η επίσημη εκδοχή που έδωσε το FBI είναι ότι έγινε έκρηξη και απεκολλήθη ο κινητήρας, που έπεσε σε σπίτι, ενώ τα κομμάτια του υπόλοιπου σκάφους έπεσαν σε κήπους, αυλές, δρόμους.

Μια ακόμη έκδοση της ταινίας «Αμερικανικό όνειρο» που γύρισε σε εφιάλτη. Μικρά σπίτια, κυρίως μονοκατοικίες με γκαζόν και τριαντάφυλλα, ένα οκταώροφο κτίριο, και όλα αυτά σπαρμένα με πυρωμένα τμήματα του αεροσκάφους! Ο δήμαρχος Τζουλιάνι -δεν έχει αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός Μπλούμπεργκ- βγήκε δίπλα στη σκηνή του δυστυχήματος και είπε, με αμεσότητα και συγκίνηση στη φωνή του: «Ζητήσαμε κάλυψη. Ακούτε τον θόρυβο των αεροπλάνων και ελικοπτέρων που φθάνουν πάνω από τη σκηνή της πτώσης. Κλείσαμε ως προληπτικό μέτρο γέφυρες και σήραγγες. Το τραγικό είναι ότι βρίσκομαι πάλι σ’ αυτήν την περιοχή, όπου είχα έρθει για να παρηγορήσω τους συγγενείς των πυροσβεστών που είχαν πέσει στη μάχη για τη διάσωση των παγιδευμένων στους Δίδυμους Πύργους». Η Νέα Υόρκη είναι και πάλι σε κατάσταση συναγερμού. Δεν πέρασαν ούτε δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τους Αμερικανούς να ξαναβρούν, να επιστρέψουν στον κανονικό ρυθμό της ζωής τους. Πώς είναι όμως αυτό δυνατόν, όταν από το παράθυρο του σπιτιού της, μια νοικοκυρά ενώ ετοιμάζει το φαγητό της οικογένειας, βλέπει ένα αεροπλάνο να πετά καταπάνω της! Οπως ακούσαμε, είναι καθ’ οδόν και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με προορισμό της Ουάσιγκτον! Και χωρίς τίποτα να είναι βέβαιο, ανάμεσα στις σκηνές της νέας αεροπορικής τραγωδίας, έδειχνε η Fox News και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν που έλεγε το κακό «καλό»!…

Βραβείο στον κ. Λέοντα Καραπαναγιώτη για την πολύχρονη δημοσιογραφική διαδρομή

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο πήραν πρώτα τη σκυτάλη με την απονομή βραβείου στον διευθυντή των «ΝΕΩΝ» κ. Λέοντα Καραπαναγιώτη, γιατί είναι βέβαιον πως θα ακολουθήσουν και άλλες τιμητικές διακρίσεις για τον έναν, αλλά Λέοντα των «Νέων» που συμπληρώνει σχεδόν 50 χρόνων καριέρα στη μαχόμενη δημοσιογραφία, συνδυάζοντας την προσήλωση στις αταλάντευτες αρχές του λειτουργήματος, με το άψογο ήθος και την ευρύτατη μόρφωση. Σ’ αυτήν οφείλει και τον χαρακτηρισμό του «διανοούμενου δημοσιογράφου», όπως τον απεκάλεσε ο κ. Σεραφείμ Φυντανίδης, διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ο οποίος παρέστη και μίλησε για τον τιμηθέντα στη λαμπρή τελετή που διοργάνωσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΙ Ηρακλείου. «Το βραβείον -η Απτερος Νίκη, γλυπτό του Γιάννη Παρμακέλη- απονέμεται στον διευθυντή των Νέων κ. Λέοντα Καραπαναγιώτη για την έντιμη και αντικειμενική άσκηση της δημοσιογραφίας σχεδόν επί 50 χρόνια», είναι το σκεπτικό της βράβευσης όπως το έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Μάρκος Καραναστάσης στο αμφιθέατρο «Εμμανουήλ Σμυρνάκης». Παρόντες ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου- Κασταλλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Κουράκης, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθ. Καρούντζος, πλήθος βουλευτών, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κώστας Ασλάνης, Χερσονήσου κ. Ζ. Δοξαστάκης, Αρχανών κ. Στ. Αρναουτάκης, Βάμμου κ. Γ. Χατζηδάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρ. Νικολάου.

Με θερμά λόγια μίλησε ο δημοσιογράφος και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον φίλο διευθυντή και την παροιμιώδη άνεσή του. «Μπορεί να γράψει πολιτικά και οικονομικά άρθρα με την ίδια ευκολία που απαιτείται για πολιτιστικά κριτικά κείμενα π.χ. την επίδραση του Τ.S. Ελλιοτ στην ποίηση του Σεφέρη».

Καλή αρχή

Η στιγμή της απονομής «από τον μαθητή προς τον δάσκαλο», όπως είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος στην ιδιότητά του τού δημοσιογράφου επί 14 χρόνια, με διευθυντή τον Λέοντα Καραπαναγιώτη, ήταν χαμογελαστά συγκινητική. Παίρνοντας την «Απτερο Νίκη» (φωτο) ο κ. Λέων Καραπαναγιώτης ευχαρίστησε τα ΤΕΙ Κρήτης για την τιμή που του έγινε στο Ηράκλειο -«μια πόλη που έχω αγαπήσει», όπως είπε- και τόνισε την ανάγκη «να παραμένουμε ενεργοί πολίτες και να κρατάμε ψηλά τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Μίλησε επίσης ο δημοσιογράφος κ. Ντίνος Κωνσταντόπουλος για το πώς ήρθε για μια διάλεξη ο Λέων Καραπαναγιώτης στο Ηράκλειο, και έφυγε «ακριβός φίλος»! Κι όλοι εμείς, οι συνάδελφοι των άλλων εφημερίδων, συγχαίρουμε τον Λέοντα Καραπαναγιώτη και χαιρόμαστε που έρχεται πλέον και η σειρά των δημοσιογράφων να τιμώνται από τον πνευματικό κόσμο. Εχει άλλη χάρη να καλύπτεις επιτέλους τη βράβευση ενός έγκριτου δημοσιογράφου, ο οποίος δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, καλύπτοντας ειδήσεις και την πολιτική και πολιτιστική επικαιρότητα…

Αντίο στην Αλεξανδρινή Αθηναία Κούλα Μαλτέζου

Την ημέρα των γενεθλίων της έφυγε γαλήνια μέσα από την αγκαλιά της οικογένειάς της η Κούλα Μαλτέζου, γνωστή και αγαπητή Αθηναία με αλεξανδρινή ρίζα καταγωγής. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου γεννήθηκε, σαν χθες, 12 Νοεμβρίου πριν από 84 χρόνια. Κοσμοπολίτισσα, μιλούσε τέσσερις γλώσσες και τα αραβικά, είχε πτυχίο Ανωτάτης Εμπορικής και διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια στα καταστήματα «Αφοί Σιστοβάρη» στην Αθήνα και τη Γενεύη. Δραστήρια, ακούραστη ήταν συγχρόνως ιδανική μητέρα και γιαγιά. Η Χρύση, μονάκριβη κόρη, και ο Στάμος Ζούλας, με τους οποίους ζούσε μετά τη συνταξιοδότησή της, της έδωσαν μια οικογενειακή ζωή, ήρεμη και ευτυχισμένη παρά την αρρώστια που την κατέβαλλε πριν από επτά χρόνια, γιατί η αγάπη και η φροντίδα δεν της έλειψαν ποτέ, όπως και η ανάγνωση της αγαπημένης της «Καθημερινής», της συντροφιάς της, όπως την έλεγε. Οι μεγάλες της αγάπες ήταν οι δύο εγγονοί της, ο Χρήστος και ο Κωνσταντίνος Ζούλας, που την αγαπούσαν όσο τους αγαπούσε. Χθες, στις 10 το πρωί, έκλεισε τα μάτια της μέσα στο δωμάτιό της, το στολισμένο με λευκά τριαντάφυλλα για τα γενέθλιά της. Μόνο που προστέθηκε το αναμμένο καντήλι για το Ταξίδι που άρχισε.

Θα την αποχαιρετίσουμε, μαζί με τα παιδιά της και τα εγγόνια, τους λοιπούς συγγενείς και τους πολλούς φίλους, σήμερα, ώρα 15.15 (τρεις και τέταρτο) από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Στην οικογένειά της, της οποίας ήταν το πιο πολύτιμο μέλος, θερμά συλλυπητήρια από τους συναδέλφους της «K». Ολοι ξέρουμε τι είναι να χάνεις μια τέτοια μάνα.

Ομως ο Σημίτης έδωσε μια εύστοχη απάντηση σ’ αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή