ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ουλή στις ψυχές μας, αυτή είναι η μεγάλη τραγωδία». Μια σοφή κουβέντα που θα μπορούσε να την έχει πει ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ή ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εάν δεν είχαν δολοφονηθεί και ζούσαν την τωρινή εφιαλτική κατάσταση στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην υπόλοιπη Αμερική και στη Δύση γενικότερα. Την είπε στη ζωντανή εκπομπή του Λάρι Κινγκ -Larry King Live- το μέλος του Κογκρέσου, ο Αντονι Βέινερ (Antony Weiner), όταν ρωτήθηκε με τη σειρά του, καθώς πρόβαλε στα «παράθυρα» του Λάρι Κινγκ, «ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη, μπροστά στο νέο αεροπορικό δυστύχημα». Ο Αντονι, τύπος οικογενειάρχη, καθόλου διανοούμενος, είπε αυτήν τη φράση. Και εξήγησε: «Εδώ στο Ρόκγουεϊ δεν βλέπεις παρά ανθρώπους που κρατούν το κεφάλι τους με απόγνωση. Που δεν πιστεύουν στα αυτιά τους ή στα μάτια τους. Που, αντί να φύγουν, να τρέξουν, να γλιτώσουν μένουν εκεί, στις φλόγες και στους καπνούς και αγκαλιάζουν τους γείτονες που τους χτύπησε, ξανά θανατικό στην οικογένειά τους».

«Ποια ήταν η πρώτη μου σκέψη. Αχ, όχι πάλι. Αρπαξα το παιδί μου που ούρλιαζε από τον τρόμο, κατεβήκαμε στον δρόμο και μείναμε, κοκκαλωμένοι, να κοιτάζουμε τις φλόγες απέναντι, εκεί που ήταν τα σπίτια των γειτόνων μας. Οχι, το δικό μας σπίτι σώθηκε, δεν έπαθε τίποτε. (Θα ξαναγυρίσετε; ρώτησε ο Λάρι Κινγκ). Πάντως όχι απόψε, όχι ακόμη. Είναι και η μυρωδιά…».

«Ακουσα τον ήχο του αεροπλάνου, δεν το είδα και αμέσως μετά μια πύρινη μπάλα έπεσε και τσάκισε τα πάντα, σπίτια και αυλές και τους δρόμους όπου κάνουν ποδήλατο τα παιδιά!». Είναι η Phyllis Paul, μια νεαρή μαύρη Αμερικανίδα που μιλάει στον Λάρι. Και στην ερώτησή του, για το τι σκέφθηκε μόλις συνέβη αυτό, η Φίλις είπε, χωρίς δισταγμό: «Δεν ξαναμπαίνω σε αεροπλάνο!» Ακυρώσαμε τα εισιτήρια που είχαμε κρατήσει για ένα ταξίδι στον Παναμά, το ίδιο βράδυ. Τα παιδιά μου ακούν αεροπλάνο και τρέμουν. Κι είμαστε κοντά στο αεροδρόμιο. Εδώ είναι το σπίτι μας. Τι μπορώ να κάνω, πώς να τα γαληνέψω»…

Ενας πολιτικός, δύο Αμερικανίδες νοικοκυρές συναντήθηκαν στην ίδια σκέψη. Οτι η μοιραία πτήση 587 της «Αμέρικαν Αιρλάινς» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις αμερικανικές οικογένειες που έζησαν από κοντά το δράμα των Δίδυμων Πύργων, με τις οικογένειες των πυροσβεστών που θρήνησαν θύματα και τώρα, με τη συντριβή του αεροπλάνου μέσα στο ειρηνικό προάστιο που, ξαφνικά, έγινε ό,τι η Καμπούλ για τα δελτία ειδήσεων. Καταστροφή και θάνατος εκεί, αλλά και στην αυλή του σπιτιού τους. Εστω κι αν το CNN δεν έδινε την επόμενη ημέρα έκταση στη νέα αεροπορική τραγωδία, θεωρώντας τη δυστύχημα, τα αποσπάσματα από την εκπομπή του Λάρι Κινγκ (δανεισμένα από το WNYW) και η εμφάνιση του προέδρου Τζορτζ Μπους στο δελτίο ειδήσεων (με την αστερόεσσα στο πέτο) έδιναν το μέτρο της έντονης ανησυχίας που διακατέχει την Αμερική, από την κορυφή ώς τη βάση.

«Μακάρι να το ξεπεράσουν οι γείτονες αυτό που είδαν μπροστά στα μάτια τους», είπε ο πρόεδρος Μπους και δεν μιλούσε μόνο για τους κατοίκους του Rockway. Ολοι οι γείτονες του «αμερικανικού ονείρου» έχουν την ουλή στην ψυχή τους, ύστερα απ’ όσα συνέβησαν…

Συνέχεια του «καπνού χωρίς φωτιά» για τη μεταστέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου…

«Υπάρχει έγγραφο που εστάλη στις 31 Αυγούστου του 2001 από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννο Παπαντωνίου», επιμένει ο «ανήσυχος τακτικός αναγνώστης μας», που δεν τον ικανοποίησε η επιστολή που έστειλαν στον Τήλεφο οι υπεύθυνοι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Δεν σας λένε όλη την αλήθεια», γράφει. «Ζητήστε από τη διοίκηση του Μουσείου να σας στείλουν αντίγραφο του εγγράφου του κ. προέδρου της Βουλής» μας προτρέπει. Το ζητάμε, λοιπόν, το επίμαχο έγγραφο, που αποδεικνύει ότι είναι νέα, λίαν πρόσφατη και όχι συνέχεια παλαιοτέρων οχλήσεων, η εντολή προς εκκένωση της ελληνικής Βουλής. Ζητάμε και από τον φίλο πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη -που επίσης είναι αναγνώστης μας- να διώξει τον «καπνό» οριστικά, βεβαιώνοντάς μας πως δεν υπάρχει «εστία φωτιάς». Το να μην κινδυνεύει η απρόσκοπτος λειτουργία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου των Αθηνών από τυχόν μεταστέγαση, είναι θέμα που αφορά και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο σιγεί. Οσο για τον νυν υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, τώρα που ανεμίχθη και το όνομα του υπουργείου του, θα μας τιμήσει με την προσοχή του, έστω και αν το έγγραφο είχε σταλεί στον προκάτοχό του. Αναμένομεν…

Τα ΕΛΤΑ χορηγός στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου «Ελπίδα»

Η «Ελπίδα» ταξιδεύει μαζί με τις χριστουγεννιάτικες ευχές μας με τα φτερά των ΕΛΤΑ! Το πνεύμα των Χριστουγέννων λάμπει ήδη στη σύμβαση που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Πάνος Ο. Κυριακόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Αντικείμενό της η χορηγία των ΕΛΤΑ στο κοινωνικό έργο του Συλλόγου «Ελπίδα», και η οποία αφορά τη διάθεση μέρους των εσόδων των ΕΛΤΑ από την πώληση χριστουγεννιάτικων καρτών και επιχειρηματικών δώρων για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «Ελπίδα», με στόχο την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη της χώρας στην προσπάθεια που καταβάλλει η «Ελπίδα» για την υποστήριξη παιδιών με καρκίνο.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες των ΕΛΤΑ θα διατίθενται από τις 19 Νοεμβρίου σε σύνολα των πέντε τεμαχίων και πέντε φακέλων με ενσωματωμένη την αξία του γραμματόσημου απ’ όλα τα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας. Περισσότερα, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ώρα μιάμιση μετά το μεσημέρι στον Ξενώνα του Συλλόγου «Ελπίδα» (Μικράς Ασίας 46, τηλ. 77.57.153) όπου θα αναφερθούν στο θέμα της χορηγίας ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Πάνος Ο. Κυριακόπουλος και από την «Ελπίδα» η γραμματέας κ. Κέττυ Φιλιππίδου.

Προσεγγίσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή