ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Μακεδονικός Αγώνας» μέσα από τις φωτογραφίες του (1904-1908) είναι το συλλεκτικό εκδοτικό έργο από τις εκδόσεις «Εφεσος», που παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη και ώρα 12.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου. Για το ιστορικό κτίριο, που είναι ιδιοκτησία της Βουλής των Ελλήνων, αλλά αποτελεί και το ιδανικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την αποστολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο στεγάζεται εκεί εδώ και μισόν αιώνα, η στήλη συγκεντρώνει πληροφορίες και φωτογραφίες, γιατί προμηνύεται για το θέμα αυτό νέος σύγχρονος αγώνας!

Ας επιστρέψουμε όμως στον Μακεδονικό Αγώνα που στην αφιερωματική αυτή έκδοση στηρίζεται και παρουσιάζει, με τη μέθοδο της ομοιογραφικής Αναπαραγωγής των πρωτοτύπων, στο αυθεντικό ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, της συλλογής Σπύρου Μανουσάκη (ιδιοκτησία «Εφέσου») και της ιδιωτικής συλλογής του Αγγελου Παπαϊωάννου. Οι φωτογραφίες καλύπτουν το διάστημα 1903-1908. Βάση του διαθέσιμου εποπτικού υλικού αποτελούν οι εκατοντάδες φωτογραφίες που είχαν ληφθεί για υπηρεσιακούς και όχι για αναμνηστικούς λόγους, από στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπαλλήλους των ελληνικών προξενείων στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, καθώς και σπάνια επιστολικά δελτάρια που τυπώθηκαν το 1905. Τα κείμενα συνέγραψε ο αν. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης K. Γούναρης, βασίζονται σε έρευνες, μελέτες και εκδόσεις που υλοποιήθηκαν στο ερευνητικό κέντρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Το έργο κυκλοφορεί δίγλωσσο ελληνικά-αγγλικά, και για τους απόγονους των Μακεδονομάχων και τους μελετητές της ιστορίας μας οι φωτογραφίες αυτές κρατούν «το πάθος και το πλήθος» του Αγώνα.

Γιατί οι Γιορτές πλησιάζουν…

Αρχισε ο Δήμος Αθηναίων από τώρα τον εορταστικό στολισμό στους δρόμους και στις κολόνες. Αστεράκια και φωτεινές νιφάδες κρεμούν τα συνεργεία του Δήμου, ενώ όλοι, ντόπιοι και ξένοι, κυκλοφορούμε με τα κοντομάνικα, στην παράταση της καλοκαιρίας που μόνο Χριστούγεννα δεν προαναγγέλλει! Αλλά το ημερολόγιο προχωρεί και οι βιτρίνες αρχίζουν να στολίζονται εορταστικά, μπήκαν δειλά και τα πρώτα (ψεύτικα) χριστουγεννιάτικα δέντρα στον περίβολο κτιρίων και βιοτεχνιών. Και στα σπίτια ετοιμάζουν για στρώσιμο τα χαλιά, όταν οι βροχές και τα πρώτα κρύα αλλάξουν προς το χειμωνιάτικο την εικόνα.

«Δρόμοι κρασιού

Μακεδονίας»…

Στο πνεύμα των εορτών και οι προτάσεις του «Κυρ-Γιάννη», με την υπογραφή του Γιάννη Μπουτάρη για τις γιορτές που θα ‘ρθουν, για το κελάρι ή για δώρα στους φίλους και στους συγγενείς.

Στη Νάουσα και το Αμύνταιο, αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας γνωστές για την ποιότητα του σταφυλιού, ο Γιάννης Μπουτάρης (φωτο δεξιά) με τους γιους του Στέλιο και Μιχάλη οινοποιούν κρασιά, χαρακτηριστικά των ποικιλιών που ευδοκιμούν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Τα δύο οινοποιεία κτήματος «Κυρ-Γιάννη» είναι ιδρυτικά μέλη της ΕΝΟΑΜ – Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας και συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού της Μακεδονίας», που στοχεύει στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επιδοτήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή