ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι από ετών γνωστό ότι η ελληνική «φοιτητική μετανάστευση» δεν οφείλεται αποκλειστικώς στην έλλειψη θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και στην αναζήτηση «σχολών ευκαιρίας» από νέους χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων. Κατά τον τρόπο αυτόν, για όλες τις απρόσιτες βαθμολογικώς σχολές διαμορφώνεται ένας κατάλογος σχολών υψηλής… ευκολίας του εξωτερικού, όπου σπεύδουν πολλοί από εκείνους που δεν αποδέχονται ότι η ακαδημαϊκή τους υστέρηση θα τους εμποδίσει να αποκτήσουν το πολυπόθητο πτυχίο.

Το φαινόμενο έχει προσλάβει ακραίες διαστάσεις στο χώρο των ιατρικών και φαρμακευτικών σπουδών, όπου το όραμα υψηλών εισοδημάτων και κοινωνικού κύρους έχει προκαλέσει συνωστισμό αριστούχων και έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις βάσεις. Στους κλάδους αυτούς, οι Ελληνόπαιδες -και οι γονείς τους- ανακάλυψαν ποικίλες σχολές σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίες ενδέχεται να ήταν κάποτε αξιοπρεπούς επιπέδου, λόγω όμως της οικονομικής κρίσεως έχουν ανοίξει τις πόρτες εις πάντα ενδιαφερόμενο να τις διαβεί. Παιδιά που δεν θα είχαν ελπίδα να περάσουν σε καμιά ελληνική ανώτατη σχολή, εισάγονται και αποφοιτούν με άνεση από διάφορα τέτοια Πανεπιστήμια και επιστρέφουν στη χώρα επικαλούμενοι τα ίδια τυπικά προσόντα με τους μαθητές του 19,5 που μπήκαν στις ελληνικές σχολές και «μάτωσαν» στα έδρανα για να τις τελειώσουν…

Αν η πρόκληση από πλευράς ισότητος είναι ορατή, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πλημμυρίδα αμφισβητούμενης καταρτίσεως δεν είναι μικρότερος. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο, σε συνέντευξή του στην «K», ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας κ. Δ. Κρεμαστινός έκανε λόγο για «πτυχία Πρίστινας και Τεχεράνης», εκφράζοντας την ανησυχία του για το επίπεδο εκείνων που επιστρέφουν με ιατρικές περγαμηνές από χώρες ακαδημαϊκώς… εξωτικές. Τα στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ υπερθεματίζουν: όπως σημειώνει το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο (ρεπορτάζ σελ. 6), πολλοί ερχόμενοι με ιατρικά πτυχία εξωτερικού είχαν τελειώσει το Λύκειο με μέσο όρο 12 ή 13 και ακόμη σήμερα, στις εξετάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου αποτυγχάνουν σε ποσοστά μεταξύ 75% και 82%.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή ποιότητα, αλλά και η δημόσια υγεία χρήζουν προστασίας από την επέλαση αυτή. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας έλαβε ένα πρώτο μέτρο εξαγγέλλοντας απαγόρευση των μετεγγραφών, ώστε να αποτρέπεται η «από το παράθυρο» είσοδος στις ελληνικές σχολές. Το ΔΙΚΑΤΣΑ προεκτείνει τη λογική αυτή στους πτυχιούχους, επανεξετάζοντας με συγκεκριμένα στοιχεία (επίπεδο διδασκόντων, αναλογία προς φοιτητές, ύπαρξη εργαστηρίων κ.ο.κ.) το ομοταγές των διαφόρων «υπόπτων» σχολών του εξωτερικού προς τις ελληνικές. Και οι δύο αυτές αποφάσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Ο μόνος φόβος είναι μήπως ανακληθούν προ των αντιδράσεων και των πιέσεων που θα πυροδοτήσουν – πιέσεων που συχνά αποφέρουν καρπούς όποτε μια κυβέρνηση βλέπει μπροστά της δύσκολες εκλογές…

Το Αφγανιστάν θα τεθεί σίγουρα υπό πλήρη έλεγχο με την εγκατάσταση στα εδάφη του πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης της Δύσης. Κάποιο πολιτικό καθεστώς θα κατασκευασθεί πιθανότατα σε λίγα χρόνια με τη δουλειά της δυτικής διπλωματίας. Ολα αυτά ασχέτως με την τύχη που μπορεί να έχει προσεχώς ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το θέμα είναι όχι τόσο ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν στη λεγόμενη μετα-Ταλιμπάν εποχή, αλλά οι εξελίξεις που θα σημειωθούν σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όπου φανατικοί ισλαμιστές υιοθετούν τη λογική του «Ιερού Πολέμου», όπως και οι εξελίξεις στον τομέα της τρομοκρατίας, που διεθνώς κινούν Αραβες, υποστηρικτές του Μπιν Λάντεν.