ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα λυγισμένα σκουριασμένα σίδερα μπλεγμένα σαν σε τρυφερό εναγκαλισμό για να ξορκίσουν τη βία μερικά μακρόμισχα γαρίφαλα, κόκκινα σαν το αίμα που χύθηκε, λευκά σαν τις προθέσεις των νέων παιδιών που κλείστηκαν μέσα και έγραψαν ιστορία.

Από τότε ώς τώρα πέρασε πολύς καιρός, τα παιδιά της 17ης Νοέμβρη 1973 πηγαίνουν εκεί σαν σε προσκύνημα της νιότης τους, και σε λίγο θα πηγαίνουν εκεί τα παιδιά των παιδιών τους. Στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου το πρόσωπο της βίας μόρφασε σκληρά, γνέφοντας κατά τους Δίδυμους Πύργους και τις αχυροκαλύβες της Καμπούλ. Η παγκοσμιοποίηση απειλεί να αλώσει από το ιδιαίτερο νόημά της την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα γαρίφαλα που αφήνουν στην πόρτα του αμίλητοι περαστικοί είναι η άμυνα της μνήμης…

Από τη Θεσσαλονίκη μία αναγνώστριά μας, η κ. Τζέρρυ Κρασσά μάς έστειλε λίγες γραμμές για το «καλωσόρισμα» και τους στίχους της, με τίτλο «Πολυτεχνείο 2000». Γιατί σ’ αυτήν την επέτειο αναφέρονται, απλοί και ανθρώπινοι και γι’ αυτό σεβαστοί οι παρακάτω στίχοι:

Πολυτεχνείο 2000

Σε πήγα στην πορεία / για να σου μάθω απλά / όσα δεν έζησες. / Κοίταξες με απορία / και τρυφερή ματιά / στα ώριμα κορμιά / εκείνα τα παιδιά / που εσύ δεν γνώρισες.

Και μάντεψες…

Κάποτε στη ζωή / ήταν μικροί θεοί / ελεύθεροι θνητοί / οι άνθρωποι που αντίκριζες. / Με τόλμη περισσή / και όπλο τα μηνύματα / δώσαν ψυχές, πήραν βολές / και γίναν σε μια νύχτα / μορφές ηρωικές / που ‘γραψαν ιστορία…

Είναι και οι φωτογραφίες, και η αναπόφευκτη σύγκριση

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο φωτορεπόρτερ που βρέθηκε στο Πολυτεχνείο τη βραδιά της 17ης Νοεμβρίου, ήταν εκεί στην πρώτη επέτειο και στη δεύτερη. Τότε που η κοσμοπλημμύρα κινδύνευε να ρίξει κάτω πάλι την πόρτα, από μέσα αυτήν τη φορά. Ηταν οι νέοι που, μεθυσμένοι από ελευθερία στην κρίσιμη φάση της μεταπολίτευσης έμπαιναν και πάλι μέσα στο Πολυτεχνείο σαν σε μνημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής αλλά και να διοργανώσουν τα κομματικά σχέδια, να βάλουν πανό με συνθήματα που δεν είχαν στόχο αυτήν τη φορά τη χούντα. Μια τέτοια φωτογραφία-ντοκουμέντο είναι του Σπύρου Μουστακλή που αντιστάθηκε τους συνταγματάρχες, ξεσκεπάζοντάς τους, όντας και ο ίδιος αξιωματικός και που βασανίσθηκε σκληρά. Στους ώμους τον έχει σηκώσει η λαοθάλασσα της επετείου, όχι του Πολυτεχνείου, αλλά της χούντας την 21η Απριλίου 1975. Μέσα στο Πολυτεχνείο είχαν αισθανθεί την ανάγκη να θυμηθούν την αποφράδα ημέρα. (Φωτογραφίες Αρις Σαρρηκώστας).

Ο σεμνός ηρωικός αγωνιστής δεν είναι ανάμεσά μας, τα μικρά παιδιά που καταθέτουν το λουλούδι τους στην κεφαλή-σύμβολο του γλύπτη Μέμου Μακρή (φωτο) μαθαίνουν να τιμούν τον αγώνα που έκαναν οι δικοί τους όταν ήταν νέοι, πριν εφευρεθεί η μαγική λέξη «ανταγωνιστικότητα», που έκανε αόρατο το πνεύμα του Πολυτεχνείου. Κι έμεινε μόνον η επέτειος, σαν θέμα για τα ΜΜΕ, με τις κάμερες (φωτο) να καλύπτουν την ηρωική εκείνη εποχή που έγινε σχολική αργία και δημόσια τελετή με τόνους μελαγχολικής πανηγύρεως…

«Μακεδονικός Αγώνας» και φωτογραφίες με τη σημασία τους

Μπορεί ένα βιβλίο να σημάνει προσκλητήριο προσωπικοτήτων; Αυτή είναι η περίπτωση της αφιερωματικής έκδοσης «Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τις φωτογραφίες του» που παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με τον δήμαρχο Αθηναίων στον ρόλο του ως πρώτου Αθηναίου (που του πάει πιο πολύ από τον πρόεδρο του ΚΕΠ) τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τον τ. υπουργό και συγγραφέα πολλών βιβλίων-μαρτυριών κ. Νίκο Μάρτη, τον τ. υπουργό, καθηγητή κ. Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, τον κ. Κώστα Β. Καρατζά της χορηγού «Ασπίς», τους βουλευτές κ.κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον Νίκο Φλώρο, τον τ. ευρωβουλευτή Στέλιο Αργυρό, τον καθηγητή-συγγραφέα Σαράντη Καργάκο. Ολοι αυτοί στις πρώτες σειρές, οι προσωπικότητες όμως ήταν η εγγονή του Παύλου Μελά, η κ. Νάτη Ιωαννίδου, που η μητέρα της Ζωή Μελά – Ιωαννίδου ήταν κόρη του Παύλου Μελά και η εγγονή της Πηνελόπης Δέλτα κ. Αργίνη Γούτου. Οι άλλες δύο εγγονές της Δέλτα είναι η κ. Λένα K. Σαμαρά και η κ. Αννα Παπαδοπούλου. «Εδώ έχουμε μαζί μας τη φωνή του Παύλου Μελά» επεσήμανε την παρουσία της Ναταλίας Ιωαννίδου – Μελά η κ. Αργίνη Γούτου. Και με το βιβλίο του Μακεδονικού Αγώνα, που σφράγισε τη ζωή τους φωτογραφήθηκαν για την «K» μαζί με τους συντελεστές της έκδοσης από την «Εφεσο» και τον κ. Παύλο Ψωμιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο του «Ομίλου Ασπίς», χάρις στη χορηγία του οποίου υλοποιήθηκε η πραγματοποίηση αυτού του βιβλίου, με τα σπάνια ανέκδοτα φωτογραφικά ντοκουμέντα, και με κείμενα του καθηγητού κ. Βασίλη K. Γούναρη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε δίγλωσση έκδοση – ελληνικά, αγγλικά.

Στον ίδιο όροφο, η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το πορτρέτο του Παύλου Μελά και την αρματωσιά και όλα τα προσωπικά είδη τραβούσε σαν μαγνήτης τους επισκέπτες του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής που ζούσαν την ιστορία, κρατώντας παραμάσκαλα και το βιβλίο του «Μακεδονικού Αγώνα» με τις φωτογραφίες αυτών που έκαναν ιστορία.

Τουλάχιστον για τις επόμενες εκλογές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή