ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονικά επίκαιρη, ιδίως τώρα που οι μέρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αγγίζουν τριψήφιο αριθμό, η παρουσίαση της πολυτελούς συλλεκτικής έκδοσης από τη «Μίλητο» και το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θυμίζοντας ότι «όταν υπογράψαμε με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα είχα δεσμευτεί να οργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναβαπτίζοντάς τους στο αρχέγονο, αυθεντικό Ολυμπιακό πνεύμα. Μία από τις προϋποθέσεις για να το πετύχουμε -είπε- είναι να γνωρίσουμε εμείς οι Ελληνες το πνεύμα της Ολυμπίας. Πολύτιμος αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται η παρούσα έκδοση». Αλλοι ομιλητές, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης κ. Φώτης Παπαθανασίου, ο καθηγητής Κλασικών Αρχαιοτήτων του Παν. Κρήτης κ. Πέτρος Θέμελης, ο αναπληρωτής καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών κ. Παναγιώτης Βαλαβάνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Εκδόσεων «Μίλητος» κ. Νίκος Χαϊδεμένος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Γ. Κυπρή, ο φιλόλογος – παλαιογράφος κ. Αγαμέμνων Τσελίκας και η συγγραφέας Διευθύντρια της Εφορίας προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας Δρ Ξένη Αραπογιάννη. Στις 406 σελίδες η έκδοση μιλά για τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, τα κτίσματα, τα εκθέματα του Μουσείου και αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον μύθο και την ιστορία τους. Με την προοπτική να μεταφραστεί σε 5 γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, κινεζικά και ιαπωνικά…

Η νέα εκδήλωση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για τη διαχρονική δύναμη του ελληνικού πολιτισμού

«Από τον Ομηρο στον Σεφέρη: η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στον 21ο αιώνα». Αυτό είναι το μείζον θέμα της νέας εκδήλωσης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που έγινε στο Μέγαρο Παλλάς Αθηνά, με χορηγία της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias. Στο πάνελ για να αναπτύξουν το θέμα της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού ήταν προσκεκλημένες προσωπικότητες που μιλούν μέσα από την πράξη, γιατί οι μεν τρεις είναι καθηγητές – ο κ. Gregory Nagy, καθηγητής και διευθυντής της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Harvard, ο κ. Δημήτρης Μαρωνίτης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής στην έδρα Σεφέρη στο Harvard και ο τέταρτος, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias κ. Νίκος Νανόπουλος.

Ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου εξήρε τον ρόλο των ελληνικών πανεπιστημιακών εδρών του εξωτερικού στη διάσωση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες αξίες -είπε- αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο κ. Νίκος Νανόπουλος αναφέρθηκε στην εκδήλωση που αποτελεί συνέχεια μιας δημιουργικής συνεργασίας της Τράπεζας με το ΙΜΕ, σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τη στρατηγική του τραπεζικού οργανισμού στο να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι ομιλητές. Ο καθηγητής κ. Nagy μίλησε για τη διαχρονική επίδραση του Ομήρου στον 21ο αιώνα και που γίνεται εύκολα αντιληπτή εάν εξετάσει κανείς την αποδοχή των ομηρικών επών στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ.

Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Ροϊλός της Εδρας Σεφέρη επέλεξε να μιλήσει για τη διαρκή επικαιρότητα της κοσμικής Βυζαντινής Λογοτεχνίας. Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαρωνίτης αναρωτήθηκε αν σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται αδιαίρετος ή μοιρασμένος σε αρχαιοελληνικό και νεοελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Νίκος Νανόπουλος έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών, παρουσιάζοντας το έργο του ΙΜΕ, επεσήμανε την προσφορά του Ιδρύματος μέσω των προγραμμάτων στο Διαδίκτυο στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

Κι επειδή ο λόγος του Σεφέρη αναφέρθηκε από τους ομιλητές ας ακούσουμε, ατόφια, τη φωνή του ποιητή:

«Λυπούμαι γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάχτυλά μου

χωρίς να πιω ούτε μια στάλα.

Τώρα βυθίζομαι στην πέτρα.

Ενα μικρό πεύκο στο κόκκινο χώμα,

δεν έχω άλλη συντροφιά».

Και κάτι ακόμα, για τη μοίρα μας.

«Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε / όπου σταθμούμε και όπου βρεθούμε / στήνουμε θέατρα και σκηνικά / όμως η μοίρα μας πάντα νικά»

(«Ποιήματα», Γ. Σεφέρης).

Μια Εκθεση για τα 10 χρόνια των «Νέων της Τέχνης»

Για τα 10 χρόνια της αδιάκοπης κυκλοφορίας της εφημερίδας «Νέα της Τέχνης» πραγματοποιείται Εκθεση με θέμα «Τα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών». Τα εγκαίνια είναι για την Τρίτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου, στην Αγίου Κωνσταντίνου 20, δίπλα στο Εθνικό Θέατρο. Συνδιοργανωτές το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τα «Νέα της Τέχνης». Συμμετέχουν επιλεγμένοι φοιτητές του πέμπτου έτους, όλων των εργαστηρίων της ΑΣΚΤ Αθήνας. Την έκθεση θα παρουσιάσουν ο Χρόνης Μπότσογλου, πρύτανης της ΑΣΚΤ, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος και η Αρτεμις Καρδουλάκη, εκδότρια των «Νέων της Τέχνης». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2001. Πληροφορίες 32.34.267, 52.21.420.

Αλλά τι τους φταίνε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι… Αν δεν αρέσει στους κυβερνώντες ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται το «Κτηματολόγιο», γιατί δεν το δίνουν σε ιδιώτες;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή