ΣΧΟΛΙΟ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες, τις τελευταίες ημέρες, οι εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν και άτακτη η υποχώρηση των Ταλιμπάν, υπό το βάρος της πίεσης των Βορείων και της αμερικανικής αεροπορίας.

Οι πόλεις κατελήφθησαν σχεδόν χωρίς τουφεκιά, οι λιποταξίες δεν είχαν προηγούμενο, η αντίσταση ήταν περιορισμένη, σχεδόν μηδαμινή και η ανταπόκριση του πληθυσμού στις αγωνιώδεις εκκλήσεις υποστήριξης ανύπαρκτη.

Ηταν δε τόσο ταχεία η κατάρρευση του θεοκρατικού καθεστώτος, που εξέπληξε ακόμη και τους Αμερικανούς επισήμους. Ενας πόλεμος που φάνταζε μακρός, δείχνει να κρίνεται σε λίγες μόνον ημέρες.

Προφανώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο μύθος είναι δυνασανάλογα ισχυρότερος της πραγματικότητας. Τα γεγονότα πια καταδεικνύουν ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν, στηριγμένο στην ωμή βία, στον φόβο και στις απαγορεύσεις και συνδεδεμένο με αποτρόπαιες πράξεις όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, είχε περιβληθεί τον μανδύα μυθοπλασίας και καθώς κόμπαζε επικαλούμενο τον Θεό, προκαλούσε δέος και φάνταζε ισχυρό.

Οπως συνέβη και με το εδώ δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών, κατέρρευσε με τα πρώτα πλήγματα, όταν δέχθηκε την πρώτη πίεση, καθώς δεν ήταν τίποτε άλλο από μια οπλισμένη φανατική θεολογική χούντα, που ήλεγχε διά της ωμής καταπιεστικής βίας ένα λαό 22 εκατ., ο οποίος δεν έδειξε ίχνος οίκτου στη συνέχεια.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τέτοια συστήματα, συνωμοτικά, καταπιεστικά και τρομοκρατικά, περιβάλλονται από μέγα μύθο, λόγω κυρίως των απίστευτων γεγονότων που διαμορφώνουν. Επειδή αυτά είναι βίαια, έξω από τη συνήθη πρακτική και στάση των λογικών ανθρώπων, προκαλούν την έκπληξη και μαζί το φόβο. Τα δύο αυτά στοιχεία αρκούν για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της μυθοπλασίας, που μεγαλώνει, στρεβλώνεται, περιπλέκεται και φθάνει σε μεγέθη πρωτοφανή μεταδιδόμενο από στόμα σε στόμα στη διαδρομή του χρόνου.

Πολλοί πιστεύουν ότι ένας τέτοιος μύθος περιβάλλει και τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Ενας μύθος στηριγμένος σε ακραία γεγονότα, αστυνομική πλοκή και πολύ μυστήριο, που μαζί με την πολιτική και ιδεολογική πρόσμιξη λαμβάνει διαστάσεις υπερμεγέθεις, μη προσεγγίσιμες από τους καθημερινούς ανθρώπους. Οταν θα αποκαλυφθούν, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως εκπλαγούμε από το μικρό μέγεθος, από την απλοποιημένη δομή, τις μεθόδους και βεβαίως από τα πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή