Η Ολυμπιάδα των καθυστερήσεων

Η Ολυμπιάδα των καθυστερήσεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία στην Αθήνα σήμερα και αύριο της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ντένις Οσβαλντ φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην κατασκευή πολλών έργων τα οποία κρίνονται απαραίτητα όχι μόνο για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και, μακροπρόθεσμα, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί νέα κριτική από την ΔΟΕ -με ευγενικό ύφος και σε ήπιους τόνους που δεν θα πρέπει όμως να μας παραπλανούν- για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των έργων. Σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο του «Αθήνα 2004» στις 5 Οκτωβρίου, ο κ. Οσβαλντ χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων «ιδιαίτερα τεταμένη», ενώ εκφράζει και την έκπληξη της ΔΟΕ για το γεγονός ότι αρκετά έργα υποδομής έχουν ανατραπεί ή ακόμη και ακυρωθεί. Ηδη, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες παραδέχονται ότι είναι πλέον αδύνατη η έγκαιρη ολοκλήρωση μιας σειράς οδικών έργων. Και όλα αυτά, τη στιγμή που αυξάνεται ο προϋπολογισμός των Αγώνων.

Η επίσκεψη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ έφερε αναπόφευκτα στην επιφάνεια και το θέμα της προβληματικής συνεργασίας του υπ. Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, ο κ. Οσβαλντ θα καταστήσει σαφές ότι η ΔΟΕ συνεργάζεται κατά κύριο λόγο με τον «Αθήνα 2004» και την Πρόεδρό του. Το δήλωσε άλλωστε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου τόνισε ότι για τη ΔΟΕ η οργανωτική επιτροπή έχει τον κύριο λόγο στη διοργάνωση, αφού «αυτή διεκδίκησε και έφερε τους Αγώνες στην Ελλάδα και με αυτήν έχουμε υπογράψει το συμβόλαιο των Ολυμπιακών». Εκανε δε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Σημίτη ότι δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Βενιζέλου στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, εξαναγκάζοντας τον τελευταίο σε «στροφή» 180 μοιρών και δημόσια αποδοχή του αποκλεισμού του, παρά τα όσα επί του αντιθέτου υποστήριζε πριν από δύο εβδομάδες.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Οσβαλντ είχε επισημάνει σημαντικές καθυστερήσεις σε βασικά έργα και είχε δηλώσει πως ανέμενε σαφή πρόοδο μέχρι την επόμενη επίσκεψή του το Νοέμβριο. Δυστυχώς, αυτή δεν έχει σημειωθεί. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και οι μετακινήσεις μερικών βασικών υπουργών προκάλεσαν και άλλες καθυστερήσεις, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το νέο σχήμα της πληθώρας υφυπουργών με αρμοδιότητα τους Ολυμπιακούς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να επιτευχθεί ο αναγκαίος συντονισμός.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι προϊστάμενοί τους υπουργοί δεν δείχνουν διαθετειμένοι να απολέσουν τον έλεγχο και, κυρίως, την σχετική προβολή.

Κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Οσβαλντ θα εκφράσει ικανοποίηση για την υπογραφή κάποιων συμβολαίων, αλλά θα επαναλάβει την ανάγκη να επισπευθούν οι διαδικασίες. Αλλωστε, σε συνέντευξή του στους «Λος Αντζελες Τάιμς» πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει πως εξακολουθεί να υπάρχει «αρκετά μεγάλη ανησυχία» για τον τρόπο που προχωρούν οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα.

Χίλιες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, η εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους της ΔΟΕ είναι ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα παρουσιάσουν σημαντικές δυσκολίες και θα θυμίζουν περισσότερο τους προβληματικούς αγώνες της Ατλάντα, παρά τους επιτυχημένους της Βαρκελώνης που άλλαξαν την εικόνα της πόλης ή αυτούς του Σίδνεϊ που χαρακτηρίσθηκαν οι καλύτεροι που έγιναν ποτέ.

Και όλα αυτά χωρίς, προς το παρόν, να λαμβάνεται υπόψη το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου που έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία για τρομοκρατικά χτυπήματα, μείωση του τουρισμού και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Αμερικανών αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή