Γλωσσών φυλλορροή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι δύσκολο να φθάσει κανείς στο «γιατί» της πρότασης Διαμαντοπούλου για καθιέρωση των Αγγλικών ως δεύτερη επίσημη γλώσσα. Αυτή είναι η κυρίαρχη τάση (πέραν της πίεσης από E.E. οι 121 δυνητικές μεταφράσεις/διερμηνείες των 11 επίσημων γλωσσών, με τους νέους γύρους εντάξεων, να μη γίνουν 900): οι πλέον ομιλούμενες γλώσσες να υπερβαίνουν τα εθνικά όρια και να επισημοποιούνται σε όλο και περισσότερα κράτη.

Ενώ για να επιβιώσει κάθε μια από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες χρειάζεται ένα οργανωμένο κράτος, να είναι αυτή όχημα των νόμων, της παιδείας, των μήντια, της λογοτεχνίας (οι γλωσσολόγοι λένε: ζωντανή γλώσσα είναι «η διάλεκτος με στρατό και ναυτικό»), τα σύνορα δεν ανακόπτουν τη διάδοση μιας γλώσσας. Τα Αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα σε 45 χώρες, τα Γαλλικά σε 30, τα Ισπανικά και Αραβικά σε 20 αντιστοίχως. Τα κράτη είναι 170 – άρα, πάνω από τα δύο τρίτα των εθνών του κόσμου έχουν και μια δεύτερη επίσημη γλώσσα.

Ο μισός πληθυσμός της γης σήμερα είναι δίγλωσσος (μιλάει από γεννήσεως δύο γλώσσες). Για πόσο; Αν οι ομιλούσες γλώσσες είναι 6.000 αλλά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μιλάει μόνο 13 (Κινέζικα, Αγγλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ινδικά, Βεγγαλικά, Ρώσικα, Πορτογαλέζικα, Γιαπωνέζικα, Γερμανικά, Ιαβανέζικα, Κορεάτικα, Γαλλικά), αντιλαμβανόμαστε την πίεση που υπάρχει ο αριθμός των ομιλουμένων γλωσσών να συρρικνωθεί δραματικά. Μέσα στα τελευταία 500 χρόνια έχουν εξαφανιστεί οι μισές από τις γλώσσες που μιλιούνταν στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στο κλείσιμο του 21ου αιώνα, το 50% – 90% των γλωσσών που μιλιούνται τώρα θα έχουν εξαφανιστεί. Μια τεράστια απώλεια. H γλώσσα καθορίζει τον τρόπο σκέψης μας. Είναι σαν την τοπική ενδυμασία. Οταν μια γλώσσα πέφτει σε αχρηστία, κάτι στο κέντρο της ανθρώπινης σκέψης χάνεται.

Διότι, κάθε γλώσσα «αναλύει» τον κόσμο, «αντιλαμβάνεται» και μιλάει για την ανθρώπινη εμπειρία με τον δικό της τρόπο. Οι Κινέζοι, λένε οι γλωσσολόγοι, έχουν αυξημένη ικανότητα να βρίσκουν τις διαφορές ανάμεσα στα φυσικά αντικείμενα. Οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη γνώσης. Οι Ρώσοι να συλλαμβάνουν την αλληλοδιαδοχή και διαπλοκή των γεγονότων. Οι Σάλιοι να βάζουν χωροχρονικό πλαίσιο στα γεγονότα. Οι Εσκιμώοι έχουν 100 διαφορετικές λέξεις για το χιόνι. Κάποιοι Ινδιάνοι του Μεξικού δεν αρθρώνουν για να επικοινωνήσουν, σφυρίζουν.

Το να μιλάς τη δική σου γλώσσα είναι από τις βασικές ενδείξεις ότι είσαι άνθρωπος. Ωστόσο, πολλές γλώσσες έχουν εκλείψει. Οχι γιατί πέθανε και ο τελευταίος ομιλητής τους, αλλά γιατί «υποτάχθηκαν» σε μια άλλη. Χιλιάδες γλώσσες σήμερα επιβιώνουν (στην Αφρική όπου μιλιούνται 1.900 γλώσσες, στην Αμερική άλλες 900, σε Παπούα και Νέα Γουινέα 850, στην Ινδονησία 670, στην Ινδία 380, στην Αυστραλία 250) μόνο και μόνο γιατί προστατεύονται ακόμη από την απομόνωση. Εως πότε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή