Ανεμοδείκτης

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένη πρέπει να είναι η κυβέρνηση από τη χθεσινή «πρώτη προσέγγιση» που έκανε τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στα έργα για την ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά και από τις συνεχείς επαφές που είχαν οι τεχνοκράτες των «αθανάτων» με τους επιμέρους «αρμοδίους», κυρίως Γενικούς Γραμματείς: οι της ΔΟΕ διαπίστωσαν πως σε κάποια «κίτρινα» και «κόκκινα» έργα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που τα άφησαν στον περασμένο έλεγχό τους (ας πούμε, στο Ολυμπιακό Χωριό, εγκαταστάθηκε επιτέλους ο εργολάβος κι άρχισαν να δουλεύουν οι μπουλντόζες!), κάποιοι διαγωνισμοί έχουν προχωρήσει και -κυρίως αυτό!- για πρώτη φορά στις συζητήσεις που είχαν με τους Ελληνες αρμοδίους των φορέων κατασκευής, παρουσιάσθηκαν και «εναλλακτικές προτάσεις» για την πρόοδο των έργων, για τις περιπτώσεις (λίαν πιθανές, εδώ που έχουμε φθάσει…) που το αρχικώς προβλεφθέν έργο δεν θα μπορέσει να γίνει όπως είχε προγραμματισθεί. Κάτι, δηλαδή, σαν το «από το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα…», αλλά επιτέλους να δεχθούμε πως σ’ ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα, όπως η διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας, μπορεί καθ’ οδόν να προκύψουν ανάγκες επανασχεδιασμού και καταφυγής σε «εναλλακτικά σενάρια». Αρκεί φυσικά το «εναλλακτικό» να είναι σε… μεμονωμένες περιπτώσεις και να μην πάρει μορφή γενικότερη!

Τώρα, σημασία έχει κι αυτό το «εναλλακτικό» ποια μορφή θα ‘χει! Γιατί, λόγου χάρη, είναι άλλο πράγμα να λες (όπως είπαν χθες οι αρμόδιοι στους ελεγκτές της ΔΟΕ…) ότι στο Ολυμπιακό Χωριό, κάποιες περιφερειακές κατασκευές δεν θα είναι μόνιμες αλλά «ελαφρές» και λυόμενες, κι άλλο να παρουσιάσεις ως «εναλλακτικό» για την… μη κατασκευή ενός αρχικά προγραμματισθέντος οδικού έργου για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά αθλητών και θεατών, μια πρόταση που λέει «δεν θα κάνουμε τον δρόμο ή τον κόμβο, αλλά το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε… βάζοντας εκείνες τις κρίσιμες μέρες περισσότερους τροχαίους να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ώστε τα αυτοκίνητα με τους αθλητές και τους θεατές και παράγοντες των Αγώνων να… φθάνουν στην ώρα τους στα γήπεδα» – που κι αυτό το είπαν χθες οι ημεδαποί «αρμόδιοι» στη ΔΟΕ! ΄H να παρουσιάζεις ως «εναλλακτικό» σενάριο (αλλά, απ’ ότι καταλάβαμε… κάθε άλλο παρά σενάριο – πρόκειται για το τελικό σχέδιο, εδώ που φθάσαμε!) ότι τη «Μεγάλη Κυριακή» των Αγώνων, μια συγκεκριμένη μέρα που γίνονται πολλοί τελικοί και το κλείσιμο της Διοργάνωσης, θα τη… «σπάσεις στα δύο», ώστε να μην παρουσιασθεί από τις πολλές και ταυτόχρονες μετακινήσεις κομφούζιο και μποτιλιάρισμα άνευ προηγουμένου…

Διότι, κάθε γλώσσα «αναλύει» τον κόσμο, «αντιλαμβάνεται» και μιλάει για την ανθρώπινη εμπειρία με τον δικό της τρόπο. Οι Κινέζοι, λένε οι γλωσσολόγοι, έχουν αυξημένη ικανότητα να βρίσκουν τις διαφορές ανάμεσα στα φυσικά αντικείμενα. Οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη γνώσης. Οι Ρώσοι να συλλαμβάνουν την αλληλοδιαδοχή και διαπλοκή των γεγονότων. Οι Σάλιοι να βάζουν χωροχρονικό πλαίσιο στα γεγονότα. Οι Εσκιμώοι έχουν 100 διαφορετικές λέξεις για το χιόνι. Κάποιοι Ινδιάνοι του Μεξικού δεν αρθρώνουν για να επικοινωνήσουν, σφυρίζουν.

Αλλά, άντε, να πούμε πως τέτοιες «λύσεις ανάγκης» εμφανίζονται σε όλες τις Ολυμπιάδες. Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει (και ενδιαφέρει – ιδίως μετά την τόσο μεγάλη πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί για τις «καλές συνέπειες» του 2004!) τους Ελληνες και κυρίως τους κατοίκους της Αθήνας, είναι το τι θα μείνει ως «πρακτικό μόνιμο όφελος» για τη βελτίωση της ζωής μας την «επόμενη μέρα», μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας! Ελεγαν οι… αλαλάζοντες από τη χαρά τους «αρμόδιοι» μετά την εξασφάλιση της Διοργάνωσης από την Ελλάδα, ότι «όπως η Βαρκελώνη, έγινε μια… άλλη πόλη, λόγω των έργων και των αναμορφώσεων που έγιναν για την Ολυμπιάδα, έτσι και η Αθήνα θ’ αλλάξει όψη, και με τα έργα που θα γίνουν εκτός από μια πιο όμορφη και σύγχρονη μεγαλούπολη, η Αθήνα θα γίνει και «φιλικότερη» από πλευράς λειτουργικότητας για τους κατοίκους της»! Θα ‘ναι, όντως έτσι;

Γιατί, σιγά σιγά αρχίζουν και ομολογούν οι υπεύθυνοι των έργων «αναμόρφωσης» πως κάποια δεν… θα προφθάσουν να γίνουν, κι έτσι ματαιώνονται – και είναι εκείνα τα έργα που πράγματι την «επόμενη ημέρα» θα καθιστούσαν την πρωτεύουσα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων ανετότερη και λειτουργικότερη! O κόμβος, λ.χ. «Αλεξάνδρας – Κηφισίας» (εκεί, δηλαδή, που σήμερα παρουσιάζεται το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό «έμφραγμα»…) αποφασίσθηκε πως ΔΕθα γίνει. Οπως επίσης ΔΕθα γίνει και η λεωφόρος «Ανδρέα Παπανδρέου» στον Πειραιά, που θα καθιστούσε… ανθρώπινη την πρόσβαση στο λιμάνι και τις γύρω περιοχές…

Το τραμ, το «πολεμάνε» να ‘ναι έτοιμο μέχρι την Ολυμπιάδα (ακόμη, πάντως, για το έργο αυτό δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος…), για τον περιβόητο (και με πολλά σκανδαλώδη ερωτήματα…) «προαστιακό», η κυβέρνηση διαβεβαίωσε χθες τη ΔΟΕ ότι «θα ‘ναι σίγουρα έτοιμος μέχρι την έναρξη της Ολυμπιάδας!», πολλού γε και δη που… ΔΕθα είναι έτοιμες οι προεκτάσεις του «μετρό» – τις οποίες, όπως σε κάποια παλιότερη φάση είχαν εντάξει κι αυτές στην γενικότερη «ολυμπιακή υποδομή»!

Τι απομένει, ως εκ τούτου, από τις «μεγάλες οδικές παρεμβάσεις» στο επιβαρυμένο και προβληματικό κέντρο της Αθήνας; Μόνο ο κόμβος του «Φάρου», στο Ψυχικό, επί της Κηφισίας – αλλά και γι’ αυτήν τη «μεγάλη παρέμβαση», έχουν αρχίσει ν’ ακούγονται κάποιες… ψιλοαμφιβολίες ως προς το εάν και κατά πόσο θα γίνει κι αυτό το έργο, αφού (κατά πώς λένε οι υπεύθυνοι) για να γίνει αυτός ο κόμβος, απαιτείται η… μεταφορά πλήθους «δικτύων» υποδομής (OTE, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και πάει λέγοντας!), γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε «επανεξέταση της σκοπιμότητας» κατασκευής του – καταλάβαμε: κι αυτό το προβληματικό οδικό σημείο, θα το αντιμετωπίσουμε με… επιστράτευση περισσότερων Τροχαίων!

Α, να μην ξεχάσουμε: όσον αφορά το άλλο «μεγάλο έργο» (και έργο σοβαρής υποδομής, όχι μόνο για τη Διοργάνωση και τη «διευκόλυνση» των αναγκών της Ολυμπιάδας, αλλά την πρόσβαση όλου του νότιου τμήματος του Λεκανοπεδίου προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος»!) δηλαδή τη Λεωφόρο «Βάρης – Κορωπίου», το οδόστρωμα θα… γίνει μεν, αλλά από κάτω του δεν θα υπάρχει η απαραίτητη αντιπλημμυρική υποδομή που απαιτείται για ένα τέτοιο έργο, γιατί «δεν προφθαίνουμε…» (μας διαφεύγουν οι λόγοι) κι αφού… λήξουν οι Ολυμπιακοί, τότε με την ησυχία μας πια θα κάνουμε και τ’ αντιπλημμυρικά – ο Θεός μονάχα να βάλει το χέρι του να μην πέσουν μέχρι την τελετή σβέσεως της ολυμπιακής φλόγας τίποτε καταρρακτώδεις βροχές και πλημμυρίσει το σύμπαν KAI σ’ αυτήν την περιοχή της Αττικής. Αυτά – κατά τα… «άλλα» η προετοιμασία, προχωράει κανονικά.

Ροχαλίζετε;

Μέχρι και ως λόγος… διαζυγίου, έχει εμφανισθεί ενώπιον των δικαστηρίων το ενοχλητικότατο για τον (ή την) σύντροφο κλίνης «ροχαλητό» που μπορεί να σ’ αφήσει δίχως να κλείσεις μάτι νύχτες ολόκληρες. Συνήθως «σκουντάμε» τον σύντροφό μας «ν’ αλλάξει πλευρό» και να σταματήσει (συνήθως για λίγο…) τον ενοχλητικότατο θόρυβο – αλλά στ’ αλήθεια πόσοι από τους «ροχαλίζοντες» ή τους ενοχλούμενους από το «χούι» τους ξέρουν ότι το ροχαλητό, ως ένδειξη (αλλά όχι απαραίτητα…) μπορεί να υποδηλοί μια σοβαρότατη κατάσταση του οργανισμού που επιστημονικά αποκαλείται «άπνοια ύπνου»;

Το σύνδρομο αυτό, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια μερικής ή και πλήρους απόφραξης του «άνω αναπνευστικού συστήματος» (των «αεραγωγών» του σώματός μας, δηλαδή) που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου με τη μορφή άπνοιας ή υπόπνοιας και οφείλεται σε κρανιοπροσωπικές και στοματολογικές δυσλειτουργίες – και βέβαια ως ασθένεια, είναι σοβαρή όχι μόνο γιατί μπορεί να οδηγήσει (σε ακραίες περιπτώσεις) ακόμη και στον θάνατο από ασφυξία, αλλά γιατί επιφέρει ταραχώδη ύπνο, μ’ αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην ξεκουράζεται όσο χρειάζεται, με επιπτώσεις στην «καθημερινότητα» της επόμενης μέρας (υπνηλία, αίσθημα κόπωσης, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κ.λπ.).

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο των επιστημονικών ημερίδων του, διοργανώνει τούτο το Σάββατο 24 Νοεμβρίου ένα συνέδριο για την άπνοια ύπνου, με ομιλητές οδοντιάτρους, γναθοχειρουργούς, πνευμονολόγους, νευρολόγους, ορθοδοντικούς, ωτορινολαρυγγολόγους, παιδίατρους και ακτινολόγους, που θα προσεγγίσουν το πρόβλημα και θα παρουσιάσουν τα τελευταία ευρήματα της ιατρικής ως προς το πρόβλημα. Ενδιαφέρει κυρίως τους ειδικούς, φυσικά, αλλά αν… ροχαλίζετε, περάστε το Σάββατο (10 το πρωί με δύο το μεσημέρι θα κρατήσει η ημερίδα) από το ξενοδοχείο «Κάραβελ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή