Αποχρώσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αη Βασίλης που θα επισκεφθεί εφέτος τις ΗΠΑ, έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν τα άλλα. O πόλεμος, όπως λένε ειδικοί και μη, άλλαξε πολλά στην Αμερική. Αλλαξε ακόμη και το περιεχόμενο των σεμιναρίων των υποψήφιων Αη Βασίληδων, που θ’ αναλάβουν να διασκεδάσουν μικρά και μεγάλα παιδιά σε καταστήματα και γιορτινά πάρτι. Το βάρος της ενημέρωσής τους πέφτει στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών εκείνων που βίωσαν τα τρομερά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, είτε επειδή έχασαν οικείους τους είτε επειδή απλώς άκουσαν και είδαν πολλά, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από τότε. Οι Αη Βασίληδες πρέπει να ξέρουν τι θα απαντήσουν στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσο κακοί άνθρωποι», αλλά και να είναι εις θέσιν να τα πείσουν ότι: πρώτον, πρέπει να πιστεύουν στον Θεό και στην οικογένεια, δεύτερον, ότι τέτοια γεγονότα συνέβησαν και στο παρελθόν και, τρίτον, ότι το Καλό πάντα νικάει το Κακό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά όμως είναι να τα πείσουν ότι «βρίσκονται στον ασφαλέστερο τόπο του κόσμου». Δύσκολοι καιροί -ομολογουμένως- για Αη Βασίληδες.

Επικοινωνία…

Το δικό του… πετραδάκι στην αναπτέρωση του ηθικού των Αμερικανών στρατιωτών που δραστηριοποιούνται στο μέτωπο του Αφγανιστάν, θέλει να βάλει ο εκδότης του περιοδικού «Playboy», Χιου Χέφνερ, προσφέροντάς τους δίαυλο επικοινωνίας με τα τολμηρά «κουνελάκια» του. Με σύνθημα «Επιχείρηση Playmate» και μέσω e-mail, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα γυμνά κορίτσια της αρεσκείας τους, να συζητούν μαζί τους, για όσο και ό,τι θέλουν, να παραγγέλνουν αφίσες τους και γενικώς να γεμίζουν ευχάριστα τον χρόνο τους μαζί τους. Και όλα αυτά δωρεάν. Ούτε «σεντ», που λέει ο λόγος, δεν θα πληρώνουν, αρκεί βεβαίως να βρίσκουν ελεύθερο υπολογιστή για την επικοινωνία τους. Το εγχείρημα δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε πρωτότυπο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον πόλεμο στον Κόλπο, όταν κάποια κορίτσια της δουλειάς επισκέφθηκαν τους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί και τα οποία -ας μην ξεχνιόμαστε- ο τότε κραταιός στρατηγός Νόρμαν Σβάρτσκοπφ είχε αποκαλέσει «αληθινές πατριώτισσες». Ευτυχώς για τους Αμερικανούς στρατιώτες, το είδος δεν εξέλιπε…

Ανορθόγραφος

Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, όμως, είχε μια ακόμη αξιοσημείωτη συνέπεια. Εφερε ακόμη πιο κοντά τον Τζορτζ Μπους με τον Τόνι Μπλερ. Οι δυο τους ανακάλυψαν ότι έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και… προβλήματα. Λόγου χάριν, ο Αμερικανός πρόεδρος βάλλεται για τις γλωσσικές εκτροπές του, ο Βρετανός πρωθυπουργός για τις ορθογραφικές. O ένας δυσκολεύεται στο «λέγειν», ο άλλος στο «γράφειν» και βεβαίως ο καθένας κατανοεί πλήρως το πρόβλημα του άλλου. Αν πιστέψουμε τον βρετανικό Τύπο, ο Μπλερ, παρ’ ότι σπουδασμένος στην Οξφόρδη, δεν τα πάει και τόσο καλά με την ορθογραφία. Εφημερίδες όπως η Daily Telegraph ή οι Financial Times αναφέρουν ότι ο κ. πρωθυπουργός τους δεν γνωρίζει πώς γράφεται η απλούστατη λέξη «tomorrow» (δηλαδή αύριο) και τη γράφει με δύο «ο», ήτοι toomorrow. Ακόμη πιο καυστική, η Daily Express επισημαίνει ότι πρόκειται για λέξη που τα παιδάκια μαθαίνουν στα πρώτα σχολικά τους χρόνια, ενώ η The Suπεριπαίζει τον κ. πρωθυπουργό με την επισήμανση: «Πρόσεχε πιο πολύ, Τοοny»!

Απαλλαγή

Επ’ ευκαιρία του αντιτρομοκρατικού πολέμου, γίναμε μάρτυρες -μέσω τηλεόρασης- των κορανικών σχολείων του «Ταλιμπανιστάν», όπου μικρά αγοράκια -κατά κανόνα- διαβάζουν φωναχτά τους στίχους του ιερού τους βιβλίου. Δεν είδαμε ποτέ, όμως -από τηλεοράσεως πάντα- τις χριστιανές καλόγριες των μοναστηριακών σχολείων της βαυαρικής επαρχίας, για παράδειγμα, να σκίζουν από τα βιβλία της βιολογίας τις σελίδες, που αναφέρονται στη σεξουαλικότητα και στη γεννητική λειτουργία του ανθρώπου. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε σχετικώς ότι οι αρμόδιες τοπικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο απαλλαγής των μοναχών από τα διδακτικά τους καθήκοντα και την αντικατάστασή τους με «κανονικούς» δασκάλους, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η «διδακτέα ύλη» και οι μαθήτριες να μάθουν κάτι παραπάνω από την ιστορία του Αδάμ και της Εύας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή