Καθημερινά Και Αλλα

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εν Δήμω…

Είναι, το δίχως άλλο, εξαιρετικά «συγκινητικά» τα όσα ακούμε και διαβάζουμε τούτες τις ημέρες να διαδραματίζονται στα κομματικά επιτελεία, σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Και είναι «συγκινητικά» αφού αναδεικνύουν το ενδιαφέρον των στελεχών του κάθε επιτελείου, για την βελτίωση του προβληματικού παρόντος στη ζωή του πολίτη, καθώς και για τον σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα.

Δείτε τι συμβαίνει και τι λέγεται, επί παραδείγματι, όσον αφορά τις προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Τα δύο μεγάλα κόμματα άρχισαν ήδη να συζητούν για τις πιθανές υποψηφιότητες, κυρίως στους μεγάλους δήμους και ειδικότερα στην Αθήνα, «κεκλεισμένων των θυρών» («Παρένθεση»: Αλήθεια, αναρωτήθηκαν οι εντός των επιτελείων, αν θα ήταν καλύτερα και για εκείνους και για όλους εμάς, αν έκαναν τις ουσιαστικές συζητήσεις τους ανοίγοντας επιτέλους αυτές τις «κεκλεισμένες θύρες», μπας και μπει λίγο φυσικό φως και καθαρός αέρας στους ανήλιαγους και με ολίγον οξυγόνο αυτούς χώρους;)

Και συζητούν και συζητούν για το ποιο πρόσωπο μπορεί να κερδίσει το στοίχημα, π.χ., στον πρώτο μεγάλο Δήμο της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ «ψάχνει» τον… Αβραμόπουλό του, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη και τις εντυπώσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία ψάχνει τον… Μπέη της, ο οποίος όχι μόνο θα δώσει την πρωτιά στη Ρηγίλλης αλλά και, κυρίως, δεν θα είναι εν δυνάμει και εν αναμονή «διάδοχος κατάστασις» στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Στην περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία κερδίσει ο από το ΠΑΣΟΚ υποστηριζόμενος υποψήφιος, τότε το υπό την καθοδήγηση του κ. Σημίτη κυβερνών κόμμα θα σπεύσει να πανηγυρίσει για την «σαφέστατη επιδοκιμασία» της ακολουθούμενης κυβερνητικής (βλ. οικονομικής) πολιτικής. Το εντελώς αντίστροφο θα ισχυριστεί η Ρηγίλλης, στην περίπτωση κατά την οποία νικήσει ο δικός της υποψήφιος.

«Ποια γκάλοπ και ποιες δημοσκοπήσεις μας λέτε; O λαός μίλησε και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα: φύγετε κύριοι από την διακυβέρνηση της χώρας! Κουράσατε και προκαλέσατε μεγάλη ζημιά στο τόπο», ακούω ήδη να λένε την επομένη των εκλογών στους ΠΑΣΟΚους οι Γαλάζιοι.

«Στις δημοτικές εκλογές, ο λαός επιλέγει τοπικούς άρχοντες και όχι κυβέρνηση. Εχουμε εντολή τετραετίας», ακούω ήδη να απαντούν «δαγκωμένοι και μαγκωμένοι» οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. (Αυτό το τελευταίο δε, ως την καλυτέρα των εκδοχών, μια και η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, μπορεί να ανοίξει και τίποτε ζητήματα αλλαγής φρουράς στην ηγεσία, οπότε…).

…«Αλλά, πώς αλήθεια θα κερδίσουμε την μάχη της ουσίας και των εντυπώσεων;», αναρωτιούνται οι επικεφαλής των δύο μεγάλων επιτελείων… H Ν.Δ., βεβαίως, ξεκινά από καλύτερη αφετηρία, μια και έχει παράδοση και υπεροχή στην πρωτεύουσα έναντι του αντιπάλου της. Παρόλα αυτά, πρέπει να επιβεβαιώσει τούτα τα «καλύτερά» της. Και -όπως λένε οι αρμόδιοι- θα το επιτύχει τούτο, επιλέγοντας ένα καλό πρόσωπο για υποψήφιο. Ενα πρόσωπο μεγάλης αναγνωρισιμότητας και αποδοχής.

Ιδιες οι σκέψεις και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ιδιες σκέψεις, ίδιοι προβληματισμοί, αλλά μεγάλο – μεγαλύτερο άγχος. Ονόματα άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι. Για το ΠΑΣΟΚ, δεξαμενή αναζήτησης και ανέλκυσης προσώπων «που μπορούν να κάνουν τη δουλειά» ήταν, παραδοσιακά, η Αριστερά. Το αποτυχημένο εγχείρημα Δαμανάκη, ωστόσο, έδωσε τέλος στις όποιες αναζητήσεις – τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Οπότε, τι να κάνουν;

Ακουσαν και ότι η Ν.Δ. έστρεψε και πάλι το βλέμμα και την προσοχή της στην άλλη γνωστή μεγάλη (και δοκιμασμένη επίσης από το ΠΑΣΟΚ)… δεξαΜΜΕνή αντλήσεων στελεχών και σκέφτηκαν να επαναλάβουν το πείραμα.

Αφού, λοιπόν, φτάσαμε και πάλι σε τούτο το δηλωτικό του ενδιαφέροντός τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείο, ας προσφέρουμε και από την πλευρά μας κάποια μικρή βοήθεια. Ας μην είμαστε διαρκώς θεατές των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας. Επιτέλους, κάποτε θα πρέπει να ανασηκώσουμε λίγο από το βαρύ φορτίο το οποίο κουβαλούν υπομονετικά στους ώμους τους, οι πολιτικές μας ηγεσίες, μόνο και μόνο για το δικό μας καλό.

Ας προτείνουμε, λοιπόν, για να τους βοηθήσουμε, κάποια πρόσωπα τα οποία έγιναν ευρύτερα γνωστά μέσω των MME. Πρόσωπα τα οποία τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας αλλά και αποδοχής – μιας αποδοχής δοκιμασμένης ήδη, επίσης κατά τη διάρκεια ψηφοφοριών: Πιθανός υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσάκας (αλήθεια, δεν έχει κάτι το… πασοκικό πάνω του;) – πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής υπερπαραγωγής «Μπιγκ Μπράδερ». Υποψήφιος να φύγει, οι πολίτες-τηλεθεατές δια της ψήφου των, αποφάσισαν να παραμείνει. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. μπορεί να προτείνει τον Πρόδρομο (από την ίδια υπερπαραγωγή), εκτός εάν θα θελήσει να κλιμακώσει την επίθεση με μια δυναμική ενέργεια, οπότε η επιλογή «Απόστολος Γκλέτσος» μοιάζει μονόδρομος.

Πώς; Πώς είπατε; Ποιο είναι το πρόγραμμα των προαναφερομένων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη για την Αθήνα; Τι σημασία έχει; Οι άλλοι, εκείνοι τους οποίους «ζαχαρώνουν» τα δύο μεγάλα κόμματα, μήπως έχουν; Αλλά και να έχουν (όλα είναι πιθανά!) πρόγραμμα και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, άραγε με το περιεχόμενο αυτών ως κριτήριο, τους επιλέγουν -ή θέλουν να τους επιλέξουν- το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.;

Κι ύστερα, αναρωτιόμαστε (δυστυχώς όχι την ημέρα που πάμε μέσα στο παραβάν για να ψηφίσουμε) γιατί έχει τέτοια χάλια ο τόπος μας…

Μακραίνει ο «κατάλογος»…

Το ζήτημα «φέρνει» λίγο, ως προς την προσέγγισή του, από την υπόθεση των ναρκωτικών. «Θυμόμαστε» τις πιθανές αιτίες και σχολιάζουμε πιθανούς τρόπους αντιμετωπίσεως του προβλήματος, μετά έναν (ακόμη…) θάνατο. Και έπειτα από λίγο… Επειτα από λίγο σιωπή!

Ετσι, δεν ήταν δύσκολο να μεγαλώσει βασανιστικά αργά και με εφιαλτική σταθερότητα ο κατάλογος με τους νέους που έχασαν -και χάνουν- τη ζωή τους από τη χρήση τοξικών-παραισθησιογόνων ουσιών. Από την άλλη μεριά…

Μακραίνει και ο κατάλογος των θυμάτων, εκείνων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα η οποία… εξήλθε, με δολοφονική αυθάδεια, από την κάννη αστυνομικού περιστρόφου.

Αλλο το ένα, θα πείτε, και άλλο το άλλο… Επί της ουσίας, ναι. Ως προς το αποτέλεσμα, όμως; Χαμένες ζωές στη μία πλευρά, χαμένες και στην άλλη.

Τον τελευταίο καιρό, δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους από όπλο αστυνομικού. «Εκπυρσοκρότησε», υποστηρίζει η Υπηρεσία. Θύμα νεαρός Αλβανός. Λίγο νωρίτερα, θύμα ήταν νεαρός τσιγγάνος. Παλαιότερα, θύμα ήταν νεαρός διαδηλωτής. Παλαιότερα…

Κάποιος αφελής ή… υπερβολικά καλοπροαίρετος πιθανώς να υποστήριζε ότι, τελικώς, είναι ελαττωματικά τα όπλα τα οποία φέρουν οι αστυνομικοί. Είμαστε, όμως, αφελείς ή υπερβολικά καλοπροαίρετοι;

Α, με την ευκαιρία… Καλό θα ήταν η Υπηρεσία, κάποια στιγμή να έδινε στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα: Πόσα περίστροφα «εκπυρσοκρότησαν» τα τελευταία 20 – 30 χρόνια; Πόσα και ποια ήταν τα θύματα; Και τι συνέβη με τους αστυνομικούς στων οποίων την κατοχή ήταν τα εν λόγω περίστροφα;

Αλλο το ένα, θα πείτε, και άλλο το άλλο… Επί της ουσίας, ναι. Ως προς το αποτέλεσμα, όμως; Χαμένες ζωές στη μία πλευρά, χαμένες και στην άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή