O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Εκθεσης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Εκθεσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη ημέρα, η αποψινή, ορόσημο στη λειτουργία του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου «Βάσου Πετρόπουλου – Παναγιώτη Γαρταγάνη» η επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλου για την τελετή έναρξης της έκθεσης «Χρέος τιμής στο Εικοσιένα» που θα στεγαστεί στον γ΄ όροφο του Μουσείου. Αυτό το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου που οργανώνει την έκθεση και υπογράφει την πρόσκληση, ορίζει ως πέρας προσέλευσης την 7.30 μ.μ. στη Λέσχη Αξιωματικών Κορίνθου, δίπλα στο Μουσείο.

Για την έκθεση και τα κειμήλια, τα οποία ανήκουν στη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη και θα εκτεθούν ώς τις 19 Απριλίου θα επανέλθουμε.

Σήμερα, οφείλουμε να μιλήσουμε -χρέος τιμής στην ιδρύτρια – ψυχή του Μουσείου- για την Κορίνθια Αλκμήνη Βάσου-Πετροπούλου, το γένος Παναγιώτη Γαρταγάνη (1902 – 1989). H ίδρυση του Μουσείου αποτελεί το επιστέγασμα μιας αδιάλειπτης, πολύχρονης και πολυδιάστατης, κοινωνικής προσφοράς της οραματίστριάς του – γράφει στον πρόλογο του φροντισμένου Οδηγού ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ρήγας Γαρταγάνης. «H αείμνηστη Αλκμήνη με ιδιαίτερη ευαισθησία και έχοντας συμπαραστάτη το σύντροφό της Βάσο Πετρόπουλο, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περισυλλογή έργων της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, συγκροτώντας πλούσιες συλλογές, μέσα από τις οποίες ανιχνεύεται και υπογραμμίζεται ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες. Οι συλλογές αυτές – φορεσιές παραδοσιακές, έργα κεντητικής, υφαντικής, αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, οικοσκευή και αγροτικά εργαλεία τόσο από τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα όσο και από τη Βόρειο Ηπειρο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, στεγάσθηκαν σε οικοδόμημα, το οποίο ανηγέρθη σε οικόπεδο που παρεχώρησαν για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος Κορινθίων, σε σχέδια του αρχιτέκτονος, ακαδημαϊκού, αείμνηστου Σόλωνος Κυδωνιάτη. Οι δαπάνες καλύφθηκαν από την ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και ηθικά το υπουργείο Πολιτισμού. Ετος ιδρύσεως 1976, εγκαίνια 29 Ιουνίου 1988, οπότε και άρχισε η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης των δύο ορόφων του, που έγινε με προσωπική παρακολούθηση της ιδρύτριας. «Στη γυναίκα που χρόνια τώρα κουβαλάει το φως μέσα στο σκοτάδι», είναι γραμμένο σε ξύλινο αναμνηστικό γλυπτό που φιλοτέχνησε ο λαϊκός καλλιτέχνης Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος του Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας» και της το χάρισε όταν η Αλκμήνη έγινε επίτιμο μέλος του Θεάτρου. H κοινωνική της συνεισφορά απεριόριστη -μέλος Επιτροπών Πρόνοιας και ΠΙΚΠΑ, αρχηγός Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, ειδικευμένη αδελφή νοσοκόμος και τραυματιοφορέας στο Μέτωπο- στον πόλεμο του ’40, κοινωνική λειτουργός, γενική γραμματέας της Ενώσεως Κορινθίων και αντιπρόεδρος, με 40χρονη προσφορά, στο Δ.Σ. του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ενεργό μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, στην Ιματιοθήκη. Με συμπαράσταση τον συζύγό της Βάσο Πετρόπουλο αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στο Μουσείο αυτό – γράφει στο βιογραφικό του εντύπου «Μνήμη Αλκμήνης Γαρταγάνη-Πετροπούλου», αποτίοντας φόρο τιμής στο κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο, ο κ. Βασίλειος Σινανιώτης, μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΚ και συγγενής της ιδρύτριας, ο οποίος έφερε στα γραφεία μας, στο Νέο Φάληρο, την πρόσκληση, για τη μεγάλη ημέρα του Μουσείου. Γι’ αυτό, μαζί με την έκθεση η οποία οργανώνεται στο Μουσείο οφείλουμε χρέος τιμής στην ιδρύτρια που έκανε λαμπρή πραγματικότητά της το όραμά της…

Εχει όμως και ο Τήλεφος τη δική του εκδοχή, που θέλει να τη διατυπώσει. Εάν τα αγγλικά γίνουν η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους, τότε στη μετάφραση αυτού του διδακτικού βιβλίου στην αγγλική, η μεν Σταμάτα θα λέγεται… STOP, το δε Ψυχικό… SOUL. Με την ελπίδα ότι θα τύχω και πάλιν απαντήσεως από τον δημοσιογράφο υπουργό κ. Πέτρο Ευθυμίου, παίρνω βαθιό ανασασμό, παύω να ελπίζω ότι θα σωθεί ο Μαραθώνας και υπογράφω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή