Απολογισμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

Απολογισμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει στο Ηρώδειο, στις 18 Ιουλίου 2001. Αυτή τη φορά όμως δεν θα μιλήσουμε για το Μίκη, αλλά για το «Ελληνικό φεστιβάλ» που μέχρι τώρα το γνωρίζαμε ως φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Ηδη το καλοκαίρι, και ενώ το πρόγραμμα βρισκόταν σε εξέλιξη, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι το φεστιβάλ ξαναζωντανεύει, αναζητάει την «παλιά δόξα», ότι το κοινό, έπειτα από πολύχρονη περιπλάνηση, επιστρέφει στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο. Πράγματι! Πριν από μερικές μέρες, η διεύθυνση του φεστιβάλ (διευθυντής ο κ. Περικλής Κούκος) έδωσε στη δημοσιότητα τον Απολογισμό για το 2001. Δύο αριθμοί θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την εντύπωση ότι το φεστιβάλ ξαναζωντανεύει και δικαιούται να καταλάβει κεντρική θέση στο σχεδιασμό της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας»: Περισσότεροι από 250.000 θεατές και 1,22 δισ. εισπράξεις από εισιτήρια, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2000 και κατά… 241% σε σχέση με το 1999. Στο Ηρώδειο οι εισπράξεις φέτος ήταν μεγαλύτερες από το «καθαρό κόστος», ενώ στην Επίδαυρο η διαφορά μεταξύ εισπράξεων και δαπανών, εμφανίζεται μειωμένη και μάλιστα για περισσότερες «παραγωγές».

Ελπίζουμε το πρόγραμμα του 2002 να καταρτισθεί και να δημοσιευθεί έγκαιρα, όπως και πέρσι, εντός του Ιανουαρίου.

Τι είναι Αειφόρος Ανάπτυξη; Αυτοσχεδιάζοντας θα έλεγα: Εκείνη που ακολουθεί τις ροπές της Φύσης και τροφοδοτείται από αυτές: Το έδαφος, τον αέρα, τη φυσική ροή των υδάτων, το δάσος, το φως και τη θερμότητα του ήλιου, τη θάλασσα, τις ακτές, όλα αυτά που τα καταστρέφουμε καθημερινά, ως… ασήμαντα και ως… εμπόδιο στην «ανάπτυξη». H αντίληψη της καταστροφής των… εμποδίων δεν είναι μόνο η συνήθης και εύκολη πρακτική της εξουσίας, αλλά άρχισε να διαμορφώνεται και σε «θεωρία» συχνά εμφανιζόμενη στον ημερήσιο Τύπο με απλοϊκά διλήμματα: «Ανάπτυξη» η προστασία της Φύσης, γιατί στο μυαλό μας δεν χωράει ότι η προστασία της Φύσης από μόνη της είναι ανάπτυξη. Ολυμπιακοί Αγώνες ή σεβασμός του Περιβάλλοντος και της νομιμότητας, και τα δύο μαζί δεν γίνεται, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ήδη μία από τις επιθετικές και αντιδημοκρατικές μορφές «ανάπτυξης», ντοπαρισμένη και άκρως εμπορευματοποιημένη. (Οταν πλησιάσουμε αρκετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δημοσιεύσουμε τα πορίσματα διασήμων γιατρών, που μελετούν τη σωματική διάπλαση – παραμόρφωση των σύγχρονων αθλητών). Και ένα άλλο ψευτοδίλημμα των ημερών, που με διαφορετικό τρόπο, προβάλλεται από κυβέρνηση και «ενωμένη αντιπολίτευση». Βαμβάκι και επιδότηση ή νερό! Γιατί δεν χωράει στο μυαλό μας ότι το βαμβάκι μάς έρχεται φθηνότερο και καλύτερο από χώρες με άφθονο νερό! H πλέον δαπανηρή «ανάπτυξη» είναι ταυτόχρονα και καταστρεπτική της φύσης.

Η άλλη ενέργεια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή