Μουσείο Ακρόπολης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (πρόεδρος T. Γεωργακόπουλος, γ.γ. Θ. Παππάς) λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, τον καθηγητή κ. Δημ. Παντερμαλή.

Κύριε Πρόεδρε,

Επανειλημμένα έχουν έρθει στο φως της δημοσιογραφικής δημοσιοποίησης, τηλεοπτικής και έντυπης, ανακοινώσεις σας, καθώς και του υπουργείου Πολιτισμού, για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. H τελευταία μάλιστα με ημερομηνία 21.11.2001, του υπουργού Πολιτισμού κ. E. Βενιζέλου, δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του έργου τον Ιούνιο του 2002 και ότι θα περατωθεί το έτος 2004.

Είναι παράδοξο και πρωτοφανές, έργο τέτοιας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής σημασίας να μην παρουσιάζεται δημόσια και κυρίως να μην εκτίθεται μαζί με τις υπόλοιπες μελέτες του διαγωνισμού στον αρχιτεκτονικό κόσμο, ο οποίος ασφαλώς θα είχε να διατυπώσει μία έγκυρη και τεκμηριωμένη άποψη περί της αξίας των μελετών.

Αποτελεί σαφή παραβίαση των κανόνων που διέπουν τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς η μη τήρηση της διαδικασίας της Εκθεσης με παράλληλη προβολή των απόψεων των μελετητών για τις μελέτες τους, καθώς και ανοιχτή διαλογική συζήτηση επάνω στα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που παρουσιάζουν αυτές. Αυτή, άλλωστε, η διαδικασία εμπεριέχει παιδαγωγικό και μορφωτικό όφελος για τους νεώτερους αρχιτέκτονες και τους σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής.

Παρακαλούμε επερχόμενοι στο θέμα, να μας προσδιορίσετε τον χρόνο που θα οργανωθεί η Εκθεση αυτή, ώστε να ειδοποιήσουμε καταλλήλως τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συλλόγου, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες που έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να δουν τις μελέτες και να πρακολουθήσουν αυτή τη συζήτηση.

Χάριν παιδιάς

Το βιβλίο γράφτηκε από μεγάλους για παιδιά. Αλλά δεν είναι ούτε για παιδιά ούτε για μεγάλους.

Συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες έγραψαν μάλλον «χάριν παιδιάς» και «εις ανάμνησιν» για να ξαναβρούν τις χαμένες λέξεις: Τρενάκια, αυτοκινητάκια, τσίγκινα βαπόρια, κούκλες, κουκλόσπιτα, χαρταετοί, τσέρκι, σβούρα, τόπι, μπίλιες, αμόλα καλούμπα, αμάδες, αμπάριζα, γιο-γιο, τσιλίκα-τσομάκα.

Με τις λέξεις αυτές μετρούν τα χρόνια που πέρασαν, τα δικά τους και τα δικά μας. Εξ ού και αυτός ο μελαγχολικός γλυκασμός. Το βιβλίο το σχεδίασε και το επιμελήθηκε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και το εξέδωσε ο Ικαρος, ακριβέστερα η τρίτη γενιά του Ικάρου, η Μαριλένα Καρύδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή