Ενας ελληνιστής ως άλλος Ατλας των Μύθων

Ενας ελληνιστής ως άλλος Ατλας των Μύθων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο Ελληνας μπορεί να ‘ναι ένας βέρος Ισπανός; Δύσκολη η απάντηση στην περίπτωση του Πέδρο Ολάγια Γκονθάλεθ ντε λα Βέγα που πριν από 35 χρόνια γεννήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας. Με πτυχίο Ρομανικής Φιλολογίας και μαθήματα Φιλολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Φιλοσοφίας σε ηλικία 21 μόλις ετών, το 1987, μπορεί να εργαστεί απερίσπαστος σε αυτά που τον ενδιαφέρουν. Ως συγγραφέας, φωτογράφος, καθηγητής και μεταφραστής αλλάζει θέσεις και προγράμματα, μένοντας πιστός στον τομέα της δημιουργίας και της διδασκαλίας. Υπήρξε καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Συρακούσες της Νέας Υόρκης, ως φωτογράφος έκανε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, έγραψε βιβλία και από το 1997 έχουν δημοσιευθεί πάνω από 100 άρθρα και μελέτες σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό και την Ισπανία. Από το 1994 τον κερδίζει μόνιμα η Αθήνα.

Ανήσυχο πνεύμα προλαβαίνει τα πάντα, γράφει ένα βιβλίο – έκθεση με σκηνικό τις Κυκλάδες, ένα ελληνο-ισπανικό λεξικό μετάφρασης, διαλέξεις και σεμινάρια για την ισπανική γλώσσα και τον ισπανικό πολιτισμό στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταφράζει στα ελληνικά τη βιογραφία της Βασίλισσας Σοφίας, μεταξύ άλλων. Το 1999 του δόθηκε υποτροφία από το Ιδρυμα Ωνάση για να κάνει έρευνες και να συντάξει τον Μυθολογικό Ατλαντα της Ελλάδας – χαρτογράφηση, φωτογραφία και φιλολογική τεκμηρίωση.

Υστερα από έξι χρόνια επιτόπιας έρευνας και εξαντλητικής μελέτης των πηγών ο Ισπανός Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια και οι εκδόσεις Road παρέδωσαν στους ταξιδιώτες-εραστές της ελληνικής μυθολογίας τον Μυθολογικό Ατλαντα της Ελλάδος που αποτυπώνει με ακρίβεια πάνω σε λεπτομερείς χάρτες τη γεωγραφία της ελληνικής μυθολογίας. Για τον βιβλιόφιλο ανοίγονται νέοι ορίζοντες εξερεύνησης.

Της ελληνικής έκδοσης προηγήθηκε η ισπανική του έκδοση και έπεται η αγγλική – όπως είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Στέλιος A. Παπαδημητρίου παρουσιάζοντας τον Μυθολογικό Ατλαντα Ελλάδος στο Μέγαρο Μελά εκείνο το βροχερό απόγευμα, «Εμάς στο Ιδρυμα Ωνάση μάς άγγιξε ο σύντομος και περιεκτικός λόγος, η ακριβής περιγραφή του τόπου, των περιστατικών και γενικά του μύθου που τον αφορά. Στο δεύτερο μέρος του έργου ο συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στους σχετικούς χάρτες όλους τους αρχαίους τόπους, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη γεωγραφία της ελληνικής μυθολογίας… Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ξένοι και Ελληνες θα του χρωστούν χάρη για το έργο του και θα το απολαμβάνουν ζωντανά ή νοερά κάθε φορά που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», είπε ο κ. Στ. Παπαδημητρίου, που από 24 ετών, δικηγόρος στην Αλεξάνδρεια, προσδέθηκε στο άρμα ενός Μύθου της επιχειρηματικής ζωής, όπως ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λάτρης της Ελλάδας και ταγμένος να κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει και το ελληνικό όνομα να ακούγεται, όσο ζούσε και ύστερα από αυτό, με τα διεθνή βραβεία και λοιπές πολιτισμικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις του κοινωφελούς ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή