Σημειωματάριο

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι πρωταγωνιστές φεύγουν… Πέρασε, με μερικά δίστηλα και τυπικές φωτογραφίες, η 59η Επέτειος από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου -25 Νοεμβρίου 1942- χωρίς υψηλόβαθμη κομματική αντιπροσώπευση, με νομάρχες και περιφερειάρχες και στρατιωτικές αρχές στην κατάθεση στεφάνων και με μόνο πιστό προσκυνητή -προς τιμήν του- τον πρώην υπουργό κ. Βαγγέλη Γιαννόπουλο, να ζητεί επιμόνως δύο τριαντάφυλλα για το μνημείο των πεσόντων. Αυτήν την Κυριακή το KKE και αριστερά σωματεία θα τιμήσουν χωριστά την επέτειο. Εκείνο που είναι θλιβερό και εξηγεί γιατί, χρόνο με τον χρόνο, θα ατονεί ολοένα και περισσότερο η μνήμη ως προς την σπουδαιότητα του σαμποτάζ που κλόνισε τον ναζισμό, είναι ότι εφέτος, το 2001, πριν από λίγους μήνες, έφυγε ο εκ των πρωταγωνιστών της ανατίναξης, ο αντιστασιακός και φιλέλλην Κρις Γούντχαουζ, με τελευταίες του λέξεις: «Hellas! Hellas!». Και από τη μακρινή Ινδία, μας έρχεται, η πληροφορία ότι ο Ινδός (με μητέρα Σκωτσέζα) λοχίας Ιντερ Γκιλ, που υπηρετούσε στον Βρετανικό Στρατό και ήταν μέλος της ομάδος των σαμποτέρ, άφησε και αυτός τον μάταιο αυτό κόσμο. Οσο ζούσαν οι πρωτεργάτες των ηρωικών αυτών πράξεων, επέστρεφαν στην Ελλάδα, φορτωμένοι με παράσημα, στηριγμένοι σε μπαστούνια, αυτοί που δρασκελούσαν βουνοκορφές σαν τα ζαρκάδια και ήξεραν τα περάσματα των βουνών σπιθαμή προς σπιθαμή. H ιστορία έχει καταγράψει, ευτυχώς, τη συμβολή τους και οι υπεύθυνες μαρτυρίες είναι γραμμένες σε βιβλία – ντοκουμέντα. Συγγραφέας του συγκλονιστικού δίτομου έργου «O εφιάλτης της Εθνικής Αντίστασης» και εκ των γενναίων πρωταγωνιστών, μέλος της Ομάδος Χάρλινγκ είναι πάντα μαζί μας, καθότι νεώτερος όλων ο οικονομολόγος κ. Θέμης Μαρίνος, έφεδρος αξιωματικός Πυροβολικού, καταδρομών, πληροφοριών και αλεξιπτωτιστής.

Ο Θέμης Μαρίνος τον Σεπτέμβριο του 1942 επελέγη μέλος της βρετανικής ομάδος αλεξιπτωτιστών που προσγειώθηκαν στα βουνά της Ρούμελης και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα Γοργοποτάμου με τη βοήθεια Ελλήνων ανταρτών, διακόπτοντας τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Βόρειο Αφρική και αναπτερώνοντας το ηθικό του λαού. Ανατρέχοντας στις σελίδες του πολύτιμου, σαν υπεύθυνη προσωπική μαρτυρία, βιβλίου του μαθαίνουμε τα εξής για τον εκλιπόντα Ιντερ Γκιλ. «O νεώτερος από τους αξιωματικούς της Χάρλινγκ ήταν ο λοχαγός μηχανικού Inder Gill. Ηταν φοιτητής αγγλικού Πολυτεχνείου και είχε καταταχθεί εθελοντής στον αγγλικό στρατό. Είχε εξαίρετο ήθος και χαρακτήρα, ήταν λεπτός, ευγενικός, ήπιος, απλός και αγαπητός σε όλους. Μετά την επιχείρηση Γοργοπόταμος τοποθετήθηκε σε εαμικές περιοχές και έλαβε μέρος σε διάφορα σαμποτάζ. Εξαρχής αγάπησε τους Ελληνες και δεν άργησε να μάθει ελληνικά» διαβάζει κανείς στη σελίδα 115, A΄ τόμος, αποστολή Χάρλινγκ-Επιχείρηση Γοργοπόταμου. Μεταπολεμικά μονιμοποιήθηκε στον στρατό, όπου έφθασε στο ύπατο αξίωμα του αντιστρατήγου διοικητού των ενόπλων δυνάμεων του δυτικού τμήματος της Ινδίας… Μια σημείωση για τον Θέμη Μαρίνο, από την ίδια σελίδα: «Την πρόταση συμμετοχής μου στην επιχείρηση Χάρλινγκ, τη δέχτηκα -γράφει- με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γιατί θεώρησα πολύ τιμητική για το άτομό μου, γιατί εκτός των άλλων θα ήμουν ο πρώτος Ελληνας που θα έπεφτε με αλεξίπτωτο στην υπόδουλη Ελλάδα»…

Από τον κ. Θέμη Μαρίνο πήραμε τις παρακάτω πληροφορίες, που τις δημοσιεύουμε και τον ευχαριστούμε θερμά. Μαζί με την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και μερικούς Ελληνες και Βρετανούς, όπως ο ζωγράφος κ. Nicholas Εgoπου πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις τιμής για τον αείμνηστο Κρις Γούντχαουζ, πρώην Λόρδο Τάριγκτον και για τον καθηγητή Νίκολας Χάμοντ, που τιμήθηκαν πρόσφατα, παρουσία των μελών της οικογενείας τους στην Αθήνα, καθώς και του καθηγητή Σάββα Σπέντζα που επανειλημμένα ταξίδεψε σε Βελεστίνο, Μονεμβασία και Μυστρά με τον αείμνηστο Κρις Γούντχαουζ στις τιμητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του, ο κ. Μαρίνος παραμένει πηγή πληροφοριών και μπορεί και δίνει στις σημαντικές επετείους της Εθνικής Αντίστασης την αληθινή τους αξία και συμβολή στο έργο της απελευθέρωσης.

Ο Ιντερ Γκιλ που δεν ήταν ακόμη 21 ετών όταν κατετάγη εθελοντής στο Βρετανικό Σώμα Μηχανικού, αφήνοντας τα θρανία του Πολυτεχνείου, όπου φοιτούσε, ήταν μέλος της υπό τον Θέμη Μαρίνο τετραμελούς ομάδος που προσγειώθηκε έξω από το Καρπενήσι τα μεσάνυχτα της 27/28 Οκτωβρίου 1942, την οποία ομάδα υποδέχθηκαν τα καταιγιστικά πυρά μεγάλης ιταλικής δύναμης. Το θάρρος και την ανδρεία του ο Γκιλ την απέδειξε κατά την επιχείρηση Γοργοποτάμου όπου συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία ανατινάξεως της γέφυρας. O Γκιλ τιμήθηκε με ανώτερα παράσημα από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ινδία, απεβίωσε τον τελευταίο καιρό. O ινδικός Τύπος αναφέρθηκε πολύ εγκωμιαστικά για τον εκλιπόντα και την οικογένειά του και στη νεκρολογία του τονίζεται ιδιαίτερα η συνεργασία που είχε με τον φίλο του Ελληνα Θέμη Μαρίνο και για την έκδοση από την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (στα αγγλικά) της Επιχείρησης Γοργοποτάμου. Μάλιστα εγράφη ότι ο τύπος του Κιπ, του Ινδού Σιχ που εξουδετέρωνε τις νάρκες στη νουβέλα «O Αγγλος Ασθενής» του Μάικλ Οντάατζε που κέρδισε το βραβείο Μπούκερ, είχε τις ρίζες του σε ήρωες όπως ήταν ο Ιντερ Γκιλ…

Στη στήλη μένει να δείξει αυτούς τους ήρωες, όπως ήταν στα νιάτα τους, ατρόμητα νεαρά λιοντάρια αποφασισμένα να πολεμήσουν για την ελευθερία, με τη σημαία της Αντίστασης. Και όπως επέστρεφαν, όσοι επέστρεψαν, στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, με τις κοινές αναμνήσεις να τους συνδέουν…

Ομιλία για την Επέτειο του Γοργοπόταμου, θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος. Ομιλητές ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Γεράσιμος Αποστολάτος και ο οικονομολόγος-συγγραφεύς κ. Θέμης Μαρίνος, ένας από τους τελευταίους επιζώντες της Επιχειρήσεως. Εάν είχαν μνήμη, γιατί μυαλό πρέπει να έχουν, οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών, ιδίως των κρατικών, και οι υπεύθυνοι εκπομπών, όπως π.χ. οι Πρωταγωνιστές, αυτές τις ευκαιρίες της ζώσης υπεύθυνης μαρτυρίας, θα ‘πρεπε να τις κυνηγούν και να τις καταγράφουν και να παρουσιάζουν τα πρόσωπα αυτά που γνωρίζουν να αποτιμούν στο αληθινό μέτρο τους τις Επετείους…

Ενώ αν τελικά, παρ’ ελπίδα, δεν επιτευχθεί, τότε θα θεωρηθεί πλήρης αποτυχία η ελληνική προεδρία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή