H ασφάλεια του 2004

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πτυχή των μέτρων ασφαλείας ήταν πάντα σημαντική σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, μη εξαιρουμένων, βεβαίως, των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρωτοφανές τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου προσέδωσε μία άλλη διάσταση σ’ αυτό το ζήτημα. Ενδεικτική του κλίματος δεν είναι μόνον η απόφαση να επιβληθεί ζώνη απαγορεύσεως πτήσεων ακτίνος 80 χιλιομέτρων γύρω από το Σολτ Λέικ, το οποίο θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Είναι και η δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% ασφάλεια. Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής των «αθανάτων» συναντάται με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητήσουν το ζήτημα της ασφαλείας των Αγώνων.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αποφασίσθηκε ένα νέο αυστηρότερο πρόγραμμα ασφαλείας. Το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοσθεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2002 και βεβαίως θα αποτελέσει το πρότυπο, που θα εφαρμοσθεί και στους Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον όχι μόνο να εφαρμόσουν τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και να λάβουν, εάν χρειασθεί, πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να κατοχυρώσουν όσο γίνεται περισσότερο την ασφάλεια της κορυφαίας αυτής αθλητικής διοργανώσεως. Γι’ αυτό προκαλούν πικρία και αγανάκτηση οι κατά καιρούς συκοφαντίες κατά της χώρας μας από παράγοντες, κυρίως της αντιτρομοκρατικής κοινότητος, των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα πανομοιότυπα κακόβουλα δημοσιεύματα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πηγή τους. Οι ανωτέρω παράγοντες, με αφορμή την ύπαρξη της «17 Νοέμβρη», έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος, απειλώντας ευθέως ότι ενδέχεται να μεταφερθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε άλλη πόλη! Τέτοιο ενδεχόμενο, βεβαίως, δεν υφίσταται, αλλά αυτού του είδους οι απειλές είναι ενδεικτικές ενός κλίματος.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου απέδειξε, όμως, ότι η αιχμή της τρομοκρατίας δεν βρίσκεται εκεί που την ψάχνουν. Οσοι με προκατάληψη κατηγορούσαν την Ελλάδα για ανοχή ή -στην καλύτερη περίπτωση- για ανικανότητα, όφειλαν να σκεφθούν πιο νηφάλια. Δυστυχώς, αντ’ αυτού η ανθελληνική τους υστερία παροξύνθηκε. Και αυτό, όταν η Αθήνα έχει αρχίσει την επίσημη συνεργασία της με εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας από επτά χώρες, πριν από τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι Ελληνες αρμόδιοι μπορεί να ευθύνονται για καθυστερήσεις όσον αφορά την κατασκευή ορισμένων έργων και την οργανωτική προετοιμασία σε κάποιους τομείς, αλλά αυτές δεν αγγίζουν το ζήτημα της ασφάλειας. Οι επικρίσεις σ’ αυτό το επίπεδο οφείλονται, προφανώς, σε προκαταλήψεις, εκτός και αν πηγάζουν από σκοπιμότητες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι γιατροί του IKA μπορεί να έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους ή σε μερικά, αλλά το κοινωνικό περιβάλλον είναι σχεδόν εχθρικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή