Οι γιατροί του IKA

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα σας μεταφέρω την ακόλουθη χθεσινή και προχθεσινή εμπειρία από την απεργία των ιατρών του IKA:

H πενθήμερη απεργία είχε εξαγγελθεί από μέρες για την Τρίτη. Τη Δευτέρα παρακαλέσαμε τον πρόεδρο των ιατρών, τον κ. K. Χροναίο, να μας μιλήσει, στην πρωινή εκπομπή του «ΣΚΑΪ» και να μας αναπτύξει τα αιτήματα των ιατρών. Για τα αιτήματα θα μιλήσουμε πιο κάτω. Μόλις άρχισε να μιλάει ο κ. Χροναίος, οι τέσσερις γραμμές του τηλεφωνείου άναψαν και άρχισαν να καταφθάνουν οργισμένα μηνύματα ακροατών, ασφαλισμένων του IKA. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά τα αγανακτισμένα μηνύματα έφτασαν περίπου τα πενήντα και να τα υπολογίσετε τουλάχιστον πενταπλάσια, αν σκεφθείτε πόσοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας. Το ίδιο επανελήφθη χθες, σε μεγαλύτερη κλίμακα, όταν στην ίδια εκπομπή, δύο ανταποκριτές του «ΣΚΑΪ» από δύο μεγάλα ιατρεία του IKA μετέδιδαν εικόνες από την πρώτη ημέρα της απεργίας. Ακόμη περισσότερα οργισμένα μηνύματα. Ανάμεσα στους ασφαλισμένους μόνο ένας μας είπε ότι το ιατρείο που επισκέπτεται λειτουργεί ομαλά.

Οι περισσότερες αιτιάσεις των ασφαλισμένων κατά των ιατρών του IKA αφορούσαν στα εξής «αμαρτήματά» τους: Οτι σχεδόν ποτέ δεν είναι συνεπείς με το ωράριο και το παραβιάζουν συστηματικά. Οτι πρέπει να πιάσουν δουλειά και να αρχίσουν να εξετάζουν στις 8.30 και εμφανίζονται στις… 10 π.μ.! Οι ασφαλισμένοι στήνονται έξω από τα ιατρεία από τις 6 π.μ. για να πάρουν θέση στην πυρά ή για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας. Οταν εμφανίζεται ο γιατρός, εξετάζει μερικούς και φεύγει, αφήνοντας πολλούς ασφαλισμένους να περιμένουν. Πολλοί γιατροί την Παρασκευή και τη Δευτέρα, πρώτη και τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδος δεν εμφανίζονται στα ιατρεία. Αλλοι, την Παρασκευή φεύγουν ακόμα πιο εσπευσμένα και τη Δευτέρα εμφανίζονται αργά το μεσημέρι. Ο,τι δηλαδή κάνουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Εχουν παράπονο και κατηγορούν τους γιατρούς ότι δεν ασχολούνται με τον ασφαλισμένο ασθενή, τον εξετάζουν επιπόλαια, τον καλούν στο ιδιωτικό ιατρείο… για να τον εξετάσουν καλύτερα, ότι η δουλειά τους περιορίζεται στη συνταγογραφία, ότι τέλος είναι αγενείς με τους ασθενείς και κανείς δεν μιλάει στον πληθυντικό. Μια άλλη κατηγορία είναι ότι σε ορισμένα ιατρεία υπάρχει πληθώρα ιατρών μιας ειδικότητας, π.χ. οδοντιάτρων και παντελής έλλειψη μιας άλλης ειδικότητας. Γι’ αυτό βέβαια (και για πολλά άλλα) ευθύνεται η διοίκηση του IKA, αλλά όχι πάντα.

Ασφαλώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως τα περιγράφουν οι αγανακτισμένοι, αλλά ακόμα και παλιός γιατρός του IKA και τώρα συνταξιούχος (άφησε όνομα και τηλέφωνο) μας τηλεφώνησε και μας είπε με συντριβή ότι «δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφουν οι ασφαλισμένοι». Δεν είναι ασφαλώς όλοι οι γιατροί του IKA που συμπεριφέρονται έτσι. Ακόμα και στη δημόσια διοίκηση βρίσκεις… ήρωες που εργάζονται από τα χαράματα ώς το βράδυ και πληρώνουν το κόστος της γενικής χαλάρωσης. Δεν έχουν όλοι οι γιατροί του IKA αυτήν την απαράδεκτη εργασιακή συμπεριφορά, αλλά μεγάλο ποσοστό, το οποίο προκαλεί οξύτατη κρίση στις σχέσεις ιατρών του IKA γενικά και των ασφαλισμένων.

Παλαιότατη συνδικαλιστική φροντίδα ήταν να είναι δίκαιη η απεργία και να εκδηλώνεται σε περιβάλλον κατά το δυνατόν φιλικό, τουλάχιστον να μην προκαλεί αντιδράσεις άλλων εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια, οι συνδικαλιστές μας παρακάμπτουν τη σοφή αυτή αρχή και με τη συμπεριφορά τους προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις άλλων εργαζομένων, όταν π.χ. 50 απεργοί επιμένουν να αποκλείσουν την οδό Σταδίου (συχνότατο περιστατικό) και ταλαιπωρούν ολόκληρη την πόλη και όχι βέβαια τους… κεφαλαιοκράτες. Νομίζουν ότι έτσι κάνουν περισσότερο αισθητή την απεργία, αλλά επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίστροφο, εις βάρος των απεργών.

Οι γιατροί του IKA μπορεί να έχουν δίκαιο στα αιτήματά τους ή σε μερικά, αλλά το κοινωνικό περιβάλλον είναι σχεδόν εχθρικό.

Η Mizuho Holdings, που αυτή την εβδομάδα διπλασίασε τις προσδοκώμενες προβλέψεις για απώλειες από δάνεια στα 2.000 δισ. γιεν, προβλέπει πλέον ζημία 720 δισ. γιεν. H Sumitomo Mitsui, η οποία υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της στα 1.000 δισ. γιεν, προβλέπει ζημία 150 δισ. γιεν, ενώ η UFJ, που αύξησε τις προσδοκώμενες ζημίες της από δάνεια στα 2.000 δισ., προβλέπει ζημία 600 δισ. γιεν. H διαφορά είναι ότι η Mitsubishi Tokyo παρέγραψε περισσότερες επισφαλείς πιστώσεις πέρυσι και αναμένει αυτή τη φορά να παραγράψει 480 δισ. γιεν, αφήνοντας για προσδοκώμενο κέρδος το μετριοπαθές ποσό των 20 δισ. γιεν. Της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή