Εκτακτοι αρχαιολόγοι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ δύο εβδομάδων περίπου, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι, και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, «ασφαλώς θα προσληφθούν αρχαιολόγοι». Δεν διευκρίνισε τον αριθμό ή το πότε και με ποιο ρυθμό θα προσληφθούν. Από χθεσινή επιστολή του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων μαθαίνουμε ότι πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού προσέθεσε 600 οργανικές θέσεις αρχαιολόγων και λογικά, έστω και κατά στάδια, θα πρέπει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό αρχαιολόγων. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, που ήδη εργάζονται σε υπηρεσίες του υπουργείου, σε μουσεία και σε ανασκαφές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συχνά ως «εργατοτεχνίτες» (μερικοί επί δέκα και πλέον χρόνια), οι ανάγκες είναι επιτακτικές, γιατί και το έργο του υπουργείου συνεχώς διευρύνεται (ευτυχώς) και είναι πολύ περισσότερο επιτακτικές με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτά για τις ανάγκες και τον αριθμό των προσλήψεων. Υπάρχει όμως και σοβαρό θέμα διαδικασίας για τις προσλήψεις. O κ. Ευ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε από τον «ΣΚΑΪ» αν το υπουργείο θα προχωρήσει στη διενέργεια αρχαιολογικού διαγωνισμού με «εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης» (έχει να διενεργηθεί από το 1992 ή ’93) πολύ ορθά απάντησε, ότι αυτός είναι ένας τρόπος, θα ήταν όμως άδικος για τους ήδη εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου εκτάκτους αρχαιολόγους, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν πολλά χρόνια με συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν ηλικία που πλησιάζει ή υπερβαίνει τα σαράντα. Αφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμηθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση, όπου λαμβάνεται υπ’ όψινη η προϋπηρεσία, η ηλικία, οι τίτλοι σπουδών, οι δημοσιεύσεις, η επίδοση στην υπηρεσία ή στην ανασκαφή όπου ήδη εργάζονται.

Ολα αυτά κρίνονται από τους εκτάκτους ορθά και λογικά. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο ένας που εργάζεται επί δέκα χρόνια με το ίδιο αντικείμενο, συχνά άκρως εξειδικευμένο και απαιτητικό και πλησιάζει ή υπερέβη τα 40 να καθήσει και να διαβάσει όλη την απαιτουμένη στον αρχαιολογικό διαγωνισμό ύλη και να συναγωνισθεί τον συνάδελφό του που μόλις πήρε το πτυχίο του ή μόλις αποπεράτωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές. Θα μου πείτε ότι η μοριοδότηση (αντί του διαγωνισμού) αποβαίνει εις βάρος αρχαιολόγων νεότερης ηλικίας και ενδεχομένως εις βάρος της ανανέωσης. Οπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και σε άλλους κλάδους, π.χ. στους εκπαιδευτικούς, φαίνετια ότι δεν υπάρχει δίκαιο σύστημα προσλήψεων. Ισως ένα σύστημα που θα προέβλεπε τη σταδιακή, αλλά ταχεία απορρόφηση όλων των εκτάκτων (πώς να το κάνουμε, το κράτος έχει σοβαρή ευθύνη γιατί έβαλε χιλιάδες ανθρώπους σε αβέβαιο επαγγελματικό δρόμο) και η θέσπιση αυστηρής και αντικειμενικής διαδικασίας για το μέλλον, ώστε αυτοί που με κόπους και έξοδα επιδιώκουν ένα πτυχίο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους κανόνες του παιχνιδιού, θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να λύσει το πρόβλημα. Σε άλλες χώρες το να σπουδάσει ο νέος μαθηματικά, φυσική, φιλολογία ή αρχαιολογία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα διορισθεί στην εκπαίδευση ή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ενώ αυτά συζητιούνται μεταξύ των αρχαιολόγων, οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού διαδίδουν άλλα, τόσο για τον αριθμό των προσλήψεων όσο και για τη διαδικασία. Ακόμη και ότι οι προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ άρχισαν ήδη… εν κρυπτώ, πράγμα που δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, αλλά συζητείται ευρέως. Είναι αναγκαίο να υπάρξει σαφής τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου ως προς τον αριθμό των προσλήψεων, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα. Γιατί από το ίδιο το υπουργείο πολλά παράδοξα διαδίδονται.

(Ας βρεθεί και ένας βουλευτής να υποβάλει σχετική ερώτηση αυτή είναι η δουλειά του. Οχι με τη συνήθη εριστική αντιπολιτευτική ρητορεία, που τόσο μας έχει κουράσει αλλά με διάθεση να βρεθεί λύση.)

Επιτέλους, το όφελος του κράτους από μια τέτοια φορολόγηση (περί τα 700 εκατομμύρια όλο κι όλο!) είναι ουσιαστικά μηδαμινό και γελοίο μπροστά στα όσα διατείνεται ότι θέλει να επενδύσει το κράτος για διάδοση της νέας τεχνολογίας και την προσέλκυση των νέων παιδιών σ’ αυτήν! Και θα άξιζε να το παραβλέψει ο κ. Λάκης Φωτιάδης (και την προσήλωσή του στον… «υγιή ανταγωνισμό» των ιδιοκτητών «κουλοχέρηδων»!) έστω προ του ενδεχομένου ένα μόλις 10% των όσων καταφεύγουν στα «Ιντερνετ – καφέ» (άσε που σίγουρα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο!) να είναι άνθρωποι που θέλουν να προσεγγίσουν και να μάθουν τη νέα τεχνολογία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή