Χιονισμένα Χριστούγεννα τον Γενάρη στη Μόσχα και λαμπρή εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία

Χιονισμένα Χριστούγεννα τον Γενάρη στη Μόσχα και λαμπρή εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία

4' 1" χρόνος ανάγνωσης

Χριστούγεννα στη Μόσχα, με 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν. «Τόσο χιόνι είχαν να δουν οι Μοσχοβίτες εδώ και 30 χρόνια», έλεγαν, με το δίκιο τους οι εκεί ξένοι ανταποκριτές. Εμείς, στην Αθήνα, με 2 υπό το μηδέν και τα βόρεια προάστια αποκλεισμένα γίναμε… Σιβηρία, παρέλυσε η συγκοινωνία, έκλεισαν τα σχολεία, βγήκαν για χιονιές όλοι οι εργαζόμενοι, «κράτος είναι αυτό;», φώναζαν οι τηλεοράσεις, «ακραία καιρικά φαινόμενα» τα βάφτισαν με τη βούλα του κύρους οι πανεπιστημιακοί του καιρού, ό,τι βολεύει τον καθένα! O λόγος που το στρωμένο χιόνι αιφνιδίασε και εμπόδισε κάθε επικοινωνία είναι, ακριβώς, επειδή ξεχάσαμε να περπατάμε, έχουμε γίνει όλοι τροχοκίνητοι. Και με τους δρόμους με ένα μέτρο χιόνι, με τα αμάξια κουκουλωμένα, χωρίς εκχιονιστικά μηχανήματα ή, απλούστερα, φτυάρια, μείναμε μέσα και κλαίγαμε τη μοίρα μας.

Για να δούμε όμως τι έγινε στη Μόσχα που, στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, οι μαθημένοι στις βαρυχειμωνιές γιόρτασαν τα δικά τους Χριστούγεννα, με 20 βαθμούς κάτω από το μηδέν και την πόλη και τα μνημεία της σκεπασμένα ολοκληρωτικά, σαν το παλιό καθεστώς, από το χιόνι! Τι άλλο; Ξεχύθηκαν για τη μεγάλη γιορτή, για την αργία όλοι στους δρόμους, περπάτησαν στην κρουσταλλιασμένη Ερυθρά Πλατεία, σε μνημεία και πάρκα, απτόητοι από το κρύο, για να αποθαυμάσουν τους τρούλους του Αγίου Βασιλείου και το Ρολόι του Κρεμλίνου σκεπασμένα από χιόνι (φωτο).

Για τα άνθη της Ορθοδοξίας, τις εκκλησιές της ρωσικής υπαίθρου

Ενα γράμμα από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας μάς ενημερώνει γύρω από την πολιτιστική δραστηριότητα που είναι διαρκής και ποιοτική. Στην πρεσβεία η στήλη πρωτοπήγε με τον Ηλία Λαλαούνη και την οικογένειά του για τα εγκαίνια της Εκθεσης Κοσμημάτων Λαλαούνη στο Μουσείο Πούσκιν πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης στην επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη θερμή φιλοξενία και δραστηριότητα του πρέσβη μας εκεί κ. Δημήτρη Κυπραίου όσο και των συνεργατών του, στελεχών της πρεσβείας. Μουσικές βραδιές, συνέδρια, όπως το Πρώτο Συνέδριο Νεοελληνιστών της Ρωσίας, εκδόσεις, όπως αυτές των κειμένων του Ρωσικού Φιλελληνισμού με βάση τα γραπτά του Πούσκιν για την Ελλάδα και την ελληνική Επανάσταση που έγινε στο Μουσείο Πούσκιν από τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ρώσο ομόλογό του – Μόσχα 18 Μαΐου, από τον εκδοτικό οίκο της «Εστίας» με χορηγία ΥΠΠΟ.

Την ίδια εποχή έκθεση όλων των ελληνικών εκθεμάτων στο Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης με τίτλο «O ελληνικός κόσμος στη ρωσική τέχνη» που εγκαινίασε στις 19 Μαΐου ο ΥΠΠΟ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μακρύς ο κατάλογος των εκδηλώσεων και σε αυτόν θα προσθέσουμε με το σημερινό σημείωμα και μια λίαν αξιόλογη φιλανθρωπική εκδήλωση στο πνεύμα των Χριστουγέννων που οργάνωσε η «Εκκλησία του χωριού», επικεφαλής της οποίας είναι ο πρίγκιπας Πιοτρ Γκαλίτσιν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Αννα Μαρία.

Σκοπός της εκδήλωσης, που φέτος έγινε στην πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα, είναι να συγκεντρωθούν έσοδα για την αποκατάσταση των εκατομμυρίων εκκλησιών που βρίσκονται κατεστραμμένες στη ρωσική ύπαιθρο, άνθη της Ορθοδοξίας που χρειάζονται να υποστηριχθούν για να σωθούν.

Το πρόγραμμα

Η πριγκιπική οικογένεια Γκαλίτσιν είναι από τις παλαιότερες της χώρας, άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ρωσίας, αλλά και με τους Ρομανόφ. Σήμερα, ο πρίγκιπας Πιοτρ Γκαλίτσιν είναι από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της Μόσχας.

Στο λαμπρό πλαίσιο της ελληνικής πρεσβείας έγινε ένα λαμπρό κοντσέρτο με σολίστ την υψίφωνο του Μπολσόι Νατάλια Πασταβάγια και τη χορωδία της πόλης Καζάν. Τραγούδησαν τραγούδια και χορωδιακά του Τσαϊκόφσκι, του Ραχμάνινοφ, του Γκλίνκα και ρωσικά λαϊκά τραγούδια.

Οπως είπαμε ήδη, τα έσοδα από την εκδήλωση θα ενισχύσουν το έργο της οργάνωσης «Εκκλησία του χωριού» που, σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες της Ρωσίας, αναλαμβάνει την αναστήλωση των κατεστραμμένων εκκλησιών. Συγκεκριμένα, όπως είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει ο πρέσβης μας κ. Δημήτρης Κυπραίος, η οργάνωση «Εκκλησία του χωριού» επισκευάζει σκεπές, ρωγμές, παράθυρα, πόρτες, ώστε οι εκκλησίες να προφυλάσσονται από τις καταστροφές του ψύχους, του παγωμένου αέρα και των βροχών. Και στη συνέχεια οι δήμοι, οι κοινότητες και οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν το έργο της περαιτέρω αναστήλωσης.

Μετά το κοντσέρτο ακολούθησε δεξίωση, που παρέθεσε ο πρέσβης στη Μόσχα κ. Κυπραίος, όπου παρέστησαν όλοι οι επώνυμοι της ρωσικής κοινωνίας, μέλη του διπλωματικού σώματος, της ρωσικής δημόσιας ζωής, του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, καθώς και πολλοί Ρώσοι και ξένοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, η οποία κάτω από την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ξαναβρίσκει ζωηρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μερικά ονόματα: ο πρέσβης της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Ιωαννίδης, ο πρέσβης της Αυστρίας κ. Φραντς Τσέντε, ο πρέσβης της Αργεντινής, ο διευθυντής του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας κ. Ζαχάροφ, ο μορφωτικός σύμβουλος της Γερμανικής πρεσβείας κ. Κόντσε, η μορφωτική σύμβουλος της σουηδικής πρεσβείας κ. Χάλτμπεργκ και άλλοι.

Και μια είδηση με τη σημασία της: ύστερα από 10 μέρες λήγει η θητεία του κ. Δημητρίου Κυπραίου στο πόστο της Μόσχας, και τον κερδίζει το Βερολίνο, όπου τοποθετήθηκε ως νέος μας πρέσβης εκεί σε ευρύτατο χώρο για πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και με ενδιαφέρον για τον ελληνικό κινηματογράφο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT