H Εδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή πόλος έλξης και αμφίδρομη γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ…

H Εδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή πόλος έλξης και αμφίδρομη γέφυρα μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ…

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

«H Εδρα αυτή με το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός πρωταθλητή της δημοκρατίας, ενός σπουδαίου άνδρα που ενσωμάτωσε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, παρέχει σπουδαίες υπηρεσίες στο πανεπιστήμιο Tufts, χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους λαούς και συνιστά μία εξαιρετική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος. Είμαστε ευγνώμονες για τη λειτουργία αυτής της Εδρας στο πανεπιστήμιό μας», είπε στον θερμό χαιρετισμό του ο καθηγητής κ. Lawrence Bacow, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, ο οποίος πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι από τη Βοστώνη στην Αθήνα για να παραστεί στην εκδήλωση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη λειτουργία της Εδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Την εκδήλωση που έγινε στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών τίμησε το απόγευμα της Παρασκευής με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Στον δικό του χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και αγαπημένος αδελφός, κ. Αχιλλέας Γ. Καραμανλής, επισήμανε πως ο πρόεδρος κ. Στεφανόπουλος ήταν από τους μεγάλους χορηγούς της προσπάθειας για τη λειτουργία της Εδρας. Για να θυμίσει, με συγκίνηση, ότι η απόφαση για τη δημιουργία μιας τέτοιας Εδρας που να φέρει το όνομά του «κυοφορήθηκε ζώντος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε διαγνώσει την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση πάνω στα μεγάλα ιστορικά θέματα της χώρας και ειδικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η πρόσκληση συγκέντρωσε εκλεκτή εκπροσώπηση του πνευματικού και πανεπιστημιακού κόσμου και πολιτικούς που, είτε ανήκουν στην οικογένεια του αειμνήστου Προέδρου K. Καραμανλή, όπως οι ανιψιοί του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής κ. Μιχάλης Λιάπης, είτε από προσωπικότητες που εργάστηκαν κοντά στον πρόεδρο και υπηρέτησαν το όραμά του – όπως ο βουλευτής Επικρατείας κ. Πέτρος Μολυβιάτης, πρέσβης ε.τ. και πρόεδρος του Ιδρύματος «Κων. Καραμανλής», ο βουλευτής Επικρατείας, τέως υπουργός κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, βουλευτής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η βουλευτής, τ. υπουργός κ. Αννα Μπενάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο καθηγητής κ. Κων. Σβολόπουλος, ο τ. υπ. Νίκος Θέμελης, η κ. Κέλλυ Μπουρδάρα.

Αμφίδρομη Γέφυρα ενημέρωσης

η Εδρα Κ.Κ.

Προσκαλών στην υψηλού επιπέδου αυτή εκδήλωση ο πρύτανις του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «επελέγη σωστά ένα διάσημο πανεπιστήμιο μέσα στη Βοστώνη, δίπλα στο Χάρβαρντ, μια εστία διανοουμένων, όπου μπορεί να γίνει δημιουργική εργασία προβολής και ενημέρωσης των ελληνικών θέσεων». Στη συνέχεια ο κ. Μπαμπινιώτης συνεχάρη τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Βερέμη που διδάσκει στην Εδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στην ομιλία του ο κ. Βερέμης κατέδειξε τον τόσο σημαντικό ρόλο της Εδρας αυτής. «Μπορεί να παίξει -είπε- τον ρόλο της αμφίδρομης γέφυρας ανάμεσα στον χώρο της Ελλάδας και των ΗΠΑ και συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις της σταθερής πνευματικής και πανεπιστημιακής επικοινωνίας». Οπως χαρακτηριστικά είπε «λειτουργεί η Εδρα Καραμανλή ως πόλος έλξης στον ευρύτερο χώρο της Βοστώνης και του Χάρβαρντ και εκτός των Ελλήνων προσέρχονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές -Αλβανοί, Τούρκοι και Ρουμάνοι- στην Εδρα για συμβουλές και οδηγίες».

Πανεπιστημιακές παρουσίες

Ηταν πολλοί οι πανεπιστημιακοί, αλλά και οι ακαδημαϊκοί που τίμησαν την εκδήλωση αυτή, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Εδρας K. Καραμανλή στη Βοστώνη και την οποία παρακολούθησε η συντάκτις Χριστιάννα Στύλου, για τη στήλη.

Σημειώνουμε τις παρουσίες του πρέσβεως ε.τ. και συγγραφέως κ. Βύρωνος Θεοδωρόπουλου, των καθηγητών κ.κ. Λ. Τσούκαλη, Θ. Κουλουμπή, N. Αλιβιζάτου, Κώστα Κριμπά, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, της καθηγήτριας στο Χάρβαρντ κ. Ιόλης Καλαβρέζου, του μέλους του Δ.Σ. της «K» A.E. κ. Μάρθας Δερτιλή, της οικογένειας του καθηγητή κ. Θανάση Βερέμη – η μητέρα, η σύζυγος και τα δύο αγόρια, ο Μάρκος και ο Δημήτρης.

Σεμνή η τελετή, κατάλληλος ο χώρος και το οργανωτικό πλαίσιο – μία ακόμη επιτυχία του καθηγητού κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος δεχόταν επιπλέον και συγχαρητήρια για την μεγάλη τιμητική διάκριση από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, της απονομής του βραβείου Herder. «Είναι μια τιμή -η δήλωσή του στην K- που γίνεται σ’ έναν Ελληνα επιστήμονα και που απηχεί στην ελληνική επιστήμη γενικότερα και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους».

Μου ‘λεγε χθες ένας φίλος και συνάδελφος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT