«Παρθενών 2004», ο τόπος και ο χρόνος της επιστροφής σήμανε μαζί με το Μπιγκ Μπεν

«Παρθενών 2004», ο τόπος και ο χρόνος της επιστροφής σήμανε μαζί με το Μπιγκ Μπεν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ζητεί τώρα η νέα κίνηση «Παρθενών 2004», αγγλικής πρωτοβουλίας.

Το συναίσθημα ευθύνης, για να μην πούμε ενοχής (όπως είπε και ο ΥΠΠΟ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εύστοχα) διογκώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. H αγγλική κοινή γνώμη, με έγκυρες μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς, και που τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητος, επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο του Μνημείου όπου ανήκουν κι απ’ όπου τα ξήλωσε ο μετέπειτα λόρδος Ελγιν, καταδικάζοντάς τα σε εξορία, μακριά από το ελληνικό φως. Ενας ακόμη πολιτικός, ο Εργατικός Φιλελεύθερος βουλευτής, από την περιοχή Sheffield Hallam, ο κ. Ρίτσαρντ Αλεν, αρχαιολόγος το επάγγελμα, ξεκίνησε στη Βουλή των Κοινοτήτων νέα σταυροφορία για την επιστροφή των Γλυπτών, ζητώντας τη συμπαράσταση προσωπικοτήτων της αγγλικής κοινωνίας. H κίνηση αυτή πήρε την ονομασία «Παρθενών 2004», γιατί το κύριο επιχείρημα για τον χρόνο της επιστροφής των Γλυπτών είναι τώρα «πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», ώστε να μπορέσουν να τα δουν στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως που κτίζεται γι’ αυτά τα εκατομμύρια των επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Στην αίθουσα Jubilee της Βουλής των Κοινοτήτων, πάνω σε πλάκες, όπως στις Δέκα Εντολές του Μωυσή, παρουσιάστηκε το ψήφισμα το οποίο έχουν ήδη υπογράψει 99 πολιτικοί και γνωστές ηθοποιοί, όπως η Βανέσα Ρέντγκρέιβ, η Φιόνα Σο και η Τζάνετ Σούζμαν που φωτογραφήθηκαν μαζί με τον βουλευτή Ρίτσαρντ Αλεν, αφού το υπέγραψαν. H φωτογραφία κάνει τώρα τον γύρο του κόσμου, η χιονοστιβάδα του δίκαιου της επιστροφής κυλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λεζάντα, τα μεγάλα φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Ασοσ. Πρες, απ’ όπου πήραμε τη φωτομαρτυρία της υποστήριξης, μιλούν «για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τα οποία άλλοτε εκαλούντο Ελγίνεια Μάρμαρα». H συνειδητοποίηση μιας αδικίας που κράτησε από το 1836 έως τώρα, συνολικά 164 χρόνια, δημιουργεί ευθύνη από τους σκεπτόμενους ευαίσθητους Βρετανούς. Οσο για το Βρετανικό Μουσείο, είναι φυσικό να θέλει να τα κρατήσει, με τα νύχια και με τα δόντια, μόνον που η κατακραυγή της κοινής γνώμης σε διεθνή πλαίσια πλέον, το αφήνει χωρίς επιχειρήματα. H ελληνική επίσημη πλευρά έχει κάνει υποχωρήσεις, δεν θέτει θέμα ιδιοκτησίας, τα ζητεί για να αποκατασταθεί η ενότητα του Παρθενώνα, μνημείου – συμβόλου κι αυτό είχε διακηρύξει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος A. Παπανδρέου, μπροστά στα Μάρμαρα, στην επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο, στις 17 Ιουνίου 1998.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT