Διδάσκοντας «Συμπόσιο» του Πλάτωνα στην Αγία Πετρούπολη

Διδάσκοντας «Συμπόσιο» του Πλάτωνα στην Αγία Πετρούπολη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Παλαιότερα, πάλι με γραπτό της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη και τη δική της εμπειρία, η σελίδα αυτή αναφέρθηκε στο Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Αγίας Πετρούπολης, ως το ακρότατο φυλάκιο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ίσως και παιδείας. H αναφορά μας εκείνη προκάλεσε συγκίνηση και ενδιαφέρον σε μερικούς αναγνώστες, οι οποίοι έσπευσαν να μάθουν περισσότερα και να ενισχύσουν αυτούς τους ακρίτες της ελληνικής γλώσσας. (Δεν ξέρω αν εκείνη η αναφορά μας προκάλεσε οποιοδήποτε ενδιαφέρον στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται με κρατικά χρήματα ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό). H Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη (κουβαλώντας την προσωπική της μοίρα) ζει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγία Πετρούπολη (την αναφέρω πάντοτε με το όνομα Λένινγκραντ όχι για τον Λένιν, τόσο όσο για τη μαρτυρική πολιορκία). Γνωστή φιλόλογος και γνωστότερη συγγραφέας (ο «Γάμος» διαβάζεται επί δύο και πλέον δεκαετίες) κάνει σεμινάρια στο τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών. Πριν από καιρό τη ρώτησα πώς είναι εκεί. H Ρωσία, μου είπε, είναι φτωχή περισσότερο από τον τρίτο κόσμο. Αλλά δεν είναι Τρίτος Κόσμος, γιατί οι άνθρωποι έχουν παιδεία. Φέτος δίδαξε «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και την εμπειρία της αυτή μας μεταφέρει με το σημερινό της άρθρο. Από καιρό έχω στο γραφείο δύο ογκώδεις φακέλους. O ένας ήρθε από το Κίεβο και αναφέρεται επίσης στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ουκρανική πρωτεύουσα. O άλλος, με το ίδιο ακριβώς θέμα, προέρχεται από κάποια εσχατιά των ΗΠΑ. Οχι μόνο σε Ελληνες μετανάστες που την ξέχασαν, αλλά σε Αμερικανούς πολίτες άλλης καταγωγής. Προχθές, ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο σεβάσμιος και σοφός κ. Δημήτριος μού έκανε την τιμή να με δεχθεί και μου μίλησε επίσης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στις ΗΠΑ. Ανάλογες πληροφορίες έχουμε σχεδόν από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για μας η ελληνική είναι τρόπος επικοινωνίας που μάλιστα συνεχώς γίνεται ατελέστερος. Για τους άλλους είναι, φαίνεται, τρόπος έκφρασης και κατανόησης και με αυτήν τη μορφή αποτελεί παγκόσμια αξία.

Υ.Γ. H Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη, εκ μέρους του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ευχαριστεί κράτος, ιδρύματα και ιδιώτες που βοηθούν και ποικιλοτρόπως ενισχύουν το τμήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT