«Adieu Yves», το Παρίσι υποκλίθηκε στην «κύκνεια» επίδειξη του Υβ στο Μπομπούρ

«Adieu Yves», το Παρίσι υποκλίθηκε στην «κύκνεια» επίδειξη του Υβ στο Μπομπούρ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποκλίνεται ποτέ ένας μύθος; Σβήνουν οι προβολείς για τον ξανθό μάγο της γαλλικής υψηλής ραπτκής, που τα αρχικά του YSL, πάνω σε οτιδήποτε έμπαιναν, τού έδιναν υπόσταση, λάμψη, φινέτσα, και, στον παλιό καλό καιρό, ανάλογη αστρονομική τιμή; Να που οι μάνατζερ της νέας οικονομικής διεύθυνσης διαφώνησαν με τον αστείρευτο εμπνευστή των ονομαστών «κολεξιόν» στα τελευταία 40 χρόνια και τον ανάγκασαν να κλείσει τον οίκο που φέρει το όνομά του! Μιλάμε για τον Υβ Σαιν Λωράν (και παρακαλώ, για μία φορά, τελευταία, να σεβαστεί η νέα ορθογραφία, το Υψιλον, το αι και το ω του πιο διάσημου ονόματος της Γαλλίας, ίσως μετά τον Ντε Γκωλ (με ωμέγα κι αυτός!). Το τρομερό διοπτροφόρο «παιδί» της γαλλικής υψηλής ραπτικής, στα 65 του, ύστερα από 40 χρόνια παραμονής στην κορυφή της παγκόσμιας ελίτ μόδας, αρνήθηκε να «εκσυγχρονιστεί», να κατεβάσει την ποιότητα, να κόψει τα φτερά της πρωτοπορίας, να δώσει «πρετ-α-πορτέ» και στον χώρο της «ωτ κουτύρ». Δηλαδή να κατεβάσει στο πεζοδρόμιο και στις αποβάθρες του μετρό τις τουαλέτες, τις παγιέτες, τα φτερά, τις γούνες, όλα αυτά που κάνουν τη γυναίκα να μοιάζει με πανέμορφο παραδείσιο πτηνό και τον κάθε άνδρα να θέλει να είναι ο κυνηγός που θα την πιάσει. Και το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου το Πολιτιστικό Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού άνοιξε τις αίθουσές του για να παρουσιάσει την τελευταία επίδειξη μόδας του Υβ Σαιν Λωράν που, ως αποχαιρετιστήρια, είχε στοιχεία αναδρομικής, με 300 μοντέλα που δημιούργησε ο Υβ από το 1962 ώς σήμερα, 2002, σε σαράντα αστραφτερά χρόνια – καράτια.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τον πυρετό των γαλλικών καναλιών που έδωσαν μεγάλη έκταση στην παρουσίαση της τελευταίας κολεξιόν του Υβ. Και για να τιμηθεί ο μεγάλος σχεδιαστής, τα ωραιότερα μανεκέν φόρεσαν τις δημιουργίες του – Τζέρι Χολ, Ναόμι Κάμπελ, Εύα Χερτζίκοβα, ενώ τον συγκινημένο μέχρι δακρύων Υβ Σαινν Λωράν με το μενεξελί σμόκιν του οδήγησαν στην άκρη της πασαρέλας, για την αναμνηστική φωτογραφία, η πιο αγαπημένη του και πιστή πελάτισσα, η Κατρίν Ντενέβ και η χυμώδης νέα ηθοποιός Λετίτσια Κάστα.

Η Κατρίν Ντενέβ πήρε το μικρόφωνο (φωτο) και του τραγούδησε, αφιερώνοντας «στον ένα και μοναδικό Υβ» το τραγούδι, η πιο όμορφη ιστορία αγάπης είστε εσείς, ενώ το χειροκρότημα έσεισε το Κέντρο Μπομπούρ!

Την επίδειξη ακολούθησε μεγάλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπομπούρ με καλεσμένες τις ίδιες προσωπικότητες που είχαν καταλάβει και τις πρώτες σειρές της «κύκνειας» κολεξιόν: η προεδρίνα κ. Μπερναντέ Σιράκ, η Ζαν Μορώ, ο Ζακ Λανγκ, η Παλόμα Πικάσο, η Λωρίν Μπακόλ και οι συνάδελφοί του, οι ώς τώρα ανταγωνιστές, που αυτοί ξέρουν καλύτερα τι αξίζει ένας Υβ Σαιν Λωράν και τι σημαίνει για το Παρίσι και τον κόσμο της μόδας το «λουκέτο» στην έμπνευση, στη δημιουργία, στο στροβίλισμα ενός ονείρου από μετάξι, γυμνή σάρκα και αληθινά κοσμήματα, που ήταν η Παριζιάνα ντυμένη (συχνά πολύ λίγο!) από τον Υβ Σαιν Λωράν! Οι φωτογραφίες από την τελευταία αυτή επίδειξη στο Μπομπούρ με τον Υβ να προχωρεί μόνος στην πασαρέλα, ενώ τα φώτα έσβηναν κι ένας μόνο προβολέας τον ακολουθούσε, δίνουν μια εικόνα από το «Adieu Yves», που του είπε το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή έδινε και την υπέρτατη καταξίωση ότι κάθε μοντέλο του Υβ είναι άξιο να παρουσιαστεί στο Μπομπούρ, και ο ίδιος είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπομπούρ, ενώ τον Πύργο του Αϊφελ έντυνε, το μοναδικό στον κόσμο φωτερό σκοτάδι της παριζιάνικης νύχτας…

Το πράγμα είναι συνεπώς πολύ πιο σοβαρό απ’ το να διαπιστώνεται μια «κόντρα» της ηγεσίας με τον κ. Τσουκάτο. Το κείμενο της πρότασης για το Ασφαλιστικό υπογράφουν και αξιόλογα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και τέως υπουργοί με «όνομα». Αν, λοιπόν, όλοι αυτοί θέλουν να προκαλέσουν βλάβη στην κυβέρνηση, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ άσχημα και ότι ο κ. K. Σημίτης αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα. Λογικώς, λοιπόν, υποστηριζόταν χθες στα παρασκήνια της κυβέρνησης η άποψη, πως η έντονη δημόσια αντίδραση της ηγεσίας σ’ αυτό το ζήτημα μάλλον αποτελεί μια «γκάφα» πρώτου μεγέθους, η οποία μόνο την προσπάθεια για αποδυνάμωση της «εσωστρέφειας» δεν ενίσχυσε βεβαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή