Λογιστικές απάτες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταρρέει ένας ακόμη αμερικανικός επιχειρηματικός κολοσσός, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών WorldCom, καθώς αποκαλύφθηκε ότι εμπλέκεται σε ένα απερίγραπτο λογιστικό σκάνδαλο, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των ΗΠΑ: Μόνο κατά τα πέντε τελευταία τρίμηνα υπερέβαλε την ανύπαρκτη κερδοφορία της κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια(!), εξαπατώντας τους μετόχους της, τους επενδυτές και τις αρχές. Χαρακτηριστική «λεπτομέρεια» ότι μέχρι τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία ορκωτών λογιστών, που υποτίθεται πως την έλεγχε, δεν ήταν άλλη από την περιώνυμη πλέον Αρθουρ Αντερσεν, αυτή δηλαδή που συγκάλυπτε την απάτη της Ενρον!

Δημιούργημα της «φούσκας» της «νέας οικονομίας», η WorldCom είδε τη μετοχή της να συρρικνώνεται χθες στα 26 σεντς από 62 δολάρια που είχε φθάσει τον Ιούνιο του 1999 και τη χρηματιστηριακή αξία της να εκμηδενίζεται ουσιαστικά – μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια σήμερα έναντι 115,3 δισ. δολαρίων προ διετίας. Με 17.000 απολύσεις αναζητεί η εταιρεία διέξοδο από το βάραθρο, στο οποίο την έριξαν τα στελέχη της. Μάλιστα, ο μέχρι τον Απρίλιο διευθύνων σύμβουλός της έχει πάρει από τη WorldCom και της χρωστά προσωπικά δάνεια και εγγυητικές επιστολές ύψους μεγαλύτερου των 366 εκατομμυρίων δολαρίων!

Για «λογιστικές ατασθαλίες πρωτοφανούς μεγέθους» κάνει λόγο η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. H πύκνωση των φαινομένων αυτής της κατηγορίας, λίγο μετά την παταγώδη κατακρήμνιση του ενεργειακού γίγαντα της Ενρον, προκαλεί υποψίες ύπαρξης γενικότερου προβλήματος και μάλιστα όχι μόνον στις ΗΠΑ.

Είναι αποκαλυπτικός ο εκνευρισμός, αν όχι ο πανικός, με τον οποίον αντέδρασαν στην είδηση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Δεν είναι τυχαίος. Ιδια και χειρότερα λογιστικά τεχνάσματα παραποίησης της πραγματικής εικόνας των επιχειρήσεων συμβαίνουν και στην Ευρώπη. Δεν είναι συμπτωματικό, άλλωστε, ότι από τις περίπου 7.000 επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπολογίζονται μόλις σε περίπου 500 οι εταιρείες που εφαρμόζουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ίδια η E.E. να πάρει απόφαση υποχρεωτικής εφαρμογής τους από όλες τις επιχειρήσεις ώς το έτος 2005.

Πολύ πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα αυτό, όπως είναι ευνόητο, στη χώρα μας, όπου απαντώνται μεγάλα προβλήματα αποτύπωσης της αληθινής κατάστασης των επιχειρήσεων στους ισολογισμούς τους. Το εθνικό λογιστικό σύστημα δεν είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστοι και ικανοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Συχνότατα, ακόμη και επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αναγράφουν στους ισολογισμούς τους εξωφρενικά πράγματα, χωρίς να υφίστανται την παραμικρή συνέπεια. Με πλήρη αδιαφορία παραβλέπονται οι μακροσκελέστατες, πολλές φορές σοβαρές, παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών στο κάτω μέρος των ισολογισμών, παρόλο που θα απαιτούσαν άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις των αρχών.

Αν αυτή η κατάσταση δεν διορθωθεί ριζικά, αυτό το απόστημα όχι μόνο θα συνεχίσει να μολύνει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων και του Χρηματιστηρίου, αλλά σταδιακά θα φθάσει μέχρι του σημείου να απειλεί ακόμη και την οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή