Οταν «η σιωπή είναι χρυσός»…

Οταν «η σιωπή είναι χρυσός»…

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαπόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς -και κυρίως το σκεπτικό της- με την οποία δικαιώθηκε η «K» στο σύνολο των καταγγελιών και της κριτικής που άσκησε κατά του κ. Σωκρ. Κόκκαλη, είναι θεσμικής σημασίας για την άσκηση της δημοσιογραφικής αποστολής και την ελευθεροτυπία. Αυτονόητη είναι επίσης και η πολιτική σημασία της αποφάσεως, αφού άπτεται του μείζονος θέματος της διαφθοράς και των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, αποσιωπήθηκε παντελώς από τα MME. Τα κόμματα της μειοψηφίας, τα οποία επανειλημμένως αξιοποίησαν αντιπολιτευτικώς στοιχεία της «K» στη συγκεκριμένη υπόθεση, αγνόησαν, επίσης, την πολιτική σημασία της αποφάσεως. Το ίδιο έπραξε και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία είχε κάθε λόγο να υπογραμμίσει και να προβάλει το σκεπτικό της αποφάσεως, η οποία αναγνωρίζει ως καθήκον του δημοσιογράφου την αναζήτηση της αλήθειας, θεμελιώνει το δικαίωμα στην άσκηση ελέγχου κάθε μορφής εξουσίας και επιτρέπει, ως συνακόλουθη των συμπερασμάτων της έρευνας, την τολμηρή κριτική.

Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν αποβλέπουν σε μια επιπρόσθετη δικαίωση της έρευνας που διενήργησε η «K». Αλλωστε, όταν το επιτελείο της εφημερίδος αυτής αποφάσισε και δημοσιοποίησε τα στοιχεία της έρευνας γνώριζε ότι πορεύεται σ’ έναν μοναχικό δρόμο. Ανέμενε, επίσης, την αντίδραση των «θιγομένων» και των συν αυτοίς, οι οποίοι προσπάθησαν να διαβάλουν τη δημοσιογραφική της αποστολή ως «σύγκρουση συμφερόντων».

Η υποβάθμιση ή η αποσιώπηση της θεσμικής αποφάσεως του Πρωτοδικείου Πειραιώς έχει, δυστυχώς, ευρύτερη σημασία. H μάχη κατά της διαπλοκής δεν κερδίζεται από μοναχικούς καβαλάρηδες, ούτε με τη δημοσιογραφική «αποκοτιά». Προϋποθέτει πολιτική βούληση και πρωτοβουλία. Αξιώνει ομόθυμη στήριξη από τα φερόμενα ως ανεξάρτητα MME και τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτεί δικαστική αρετή και τόλμη, όπως αυτή που επέδειξε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς.

Ακριβώς αυτή η δικαστική τόλμη στη συγκεκριμένη υπόθεση, χρειαζόταν αναγνώριση, στήριξη, ενθάρρυνση. Για να διευρυνθεί και να κατισχύσει στο δικαστικό σώμα. Για να προχωρήσει αποφασιστικότερα η Δικαιοσύνη στο έργο της. Αντ’ αυτού η απόφαση αγνοήθηκε απ’ αυτούς, που θα ‘πρεπε να την εξάρουν και να την αξιοποιήσουν (κόμματα, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.) και αποσιωπήθηκε από εκείνους που όφειλαν να την προβάλουν (MME). Το γεγονός αυτό και μόνο επιβεβαιώνει ότι τα πλοκάμια της διαφθοράς είναι πολυδαίδαλα και πανίσχυρα. Αλλοι τα φοβούνται και υιοθετούν την παραίνεση «ου μπλέξεις». Αλλοι έχουν ήδη αποτιμήσει επωφελώς την παροιμία «η σιωπή είναι χρυσός»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή