Από τον Σάββα στο «όλον»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T α πράγματα αρχίζουν σιγά-σιγά να καθαρίζουν με την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Ερωτήματα βεβαίως αναδεικνύονται πολλά, αλλά μαζί τους υπάρχουν πλέον και βεβαιότητες, οι οποίες διευκολύνουν τις απαντήσεις στις εύλογες απορίες των περισσοτέρων.

Κατ’ αρχήν, υπάρχουν τα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Αυτήν τη στιγμή οι διωκτικές Αρχές γνωρίζουν τις ιστορικές συνθήκες γέννησης του φαινομένου και έχουν συλλάβει το σύνολο σχεδόν του επιχειρησιακού κορμού της οργάνωσης.

Με εξαίρεση τον καταζητούμενο Κουφοντίνα, τη γυναίκα που έλαβε μέρος στη δολοφονία του Γουέλς και ένα ακόμη πρόσωπο, για το οποίο αναζητούνται ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του, και ίσως κάποια άλλα πρόσωπα με δευτερεύοντες ρόλους, τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη της «17 Νοέμβρη» βρίσκονται στη φυλακή.

Επίσης, από τις ομολογίες και τις καταθέσεις των συλληφθέντων οι διωκτικές Αρχές έχουν πλέον ασφαλείς απαντήσεις για όλες τις ενέργειες της οργάνωσης από το 1974 μέχρι τη μοιραία έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Με άλλους λόγους, ο κύκλος των προσώπων που έχουν συμβάλει ή συμμετάσχει με τον έναν ή άλλον τρόπο στις δολοφονίες, στις ληστείες και στις επιθέσεις βομβών-ρουκετών, έχει αποκαλυφθεί.

Αυτή η αποκάλυψη αποτελεί και την κρίσιμη μάζα για την παραπέρα διερεύνηση του φαινομένου, τη μετεξέλιξή του, τις συνδέσεις -εγχώριες και διεθνείς- που απέκτησε, τις επιδράσεις και επιρροές που κατά καιρούς δέχθηκε.

Τούτη ακριβώς η αφανής, η σκοτεινή πλευρά της «17 Νοέμβρη» είναι και η πλέον δυσπρόσιτη, αλλά και αυτή που θα προσφέρει τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της κοινής γνώμης για το πώς και υπό το βάρος ποιων προτεραιοτήτων επιλέγονταν οι στόχοι.

Επί του παρόντος, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις οι οποίες δημιουργούν την αίσθηση ότι η «17 Νοέμβρη» στα ηγετικά της κλιμάκια είχε διαμορφώσει κύκλους περίεργων επαφών και συνδέσεων. Θα χρειασθεί πολύς χρόνος, συστηματική έρευνα και σταθερή πολιτική βούληση για να αποδειχθούν οι συνδέσεις και να καταδειχθεί το «όλον».

Γιατί, όπως όλα δείχνουν, η «17 Νοέμβρη» ήταν ο επιχειρησιακός βραχίονας ενός σύνθετου συστήματος, το οποίο στα μεταπολιτευτικά χρόνια και ειδικότερα στην περίοδο από το 1983 και μετά έδρασε ποικιλοτρόπως, προς όφελος συγκεκριμένων εγχώριων δυνάμεων, κύρια επιδίωξη των οποίων ήταν η δέσμευση της χώρας σε καθεστώς περιχαράκωσης και ελέγχου…

Υπερέβη τα όρια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή