H Ηπειρος θυμάται τον Χρήστο Χρηστοβασίλη

H Ηπειρος θυμάται τον Χρήστο Χρηστοβασίλη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνήσιο τέκνο της Ηπείρου, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης έζησε όλη την περιπέτεια της Ελλάδας από τον 19ο ώς τον 20ό αιώνα, έγραψε πλήθος έργων, μετέφρασε Ελληνες και Λατίνους, πολιτεύτηκε, ασχολήθηκε με τον Τύπο και την απελευθέρωση της Ηπείρου. Ηταν ο ακούραστος, παραγωγικός και πατριώτης Ελληνας μιας περασμένης εποχής, που τα κατοπινά χρόνια τον έσπρωξαν πίσω στη λήθη. Την Κυριακή, 11 Αυγούστου, το χωριό του, το Σούλι Χρηστοβασίλη, τον θυμάται και τον τιμάει. Υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Δήμο Ευρυμενών, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, τις αδελφότητες Σουλόπουλου και τους απογόνους του και αποσκοπούν στην αφύπνιση του γενικότερου ενδιαφέροντος για την περίπτωση Χρηστοβασίλη, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου παραμένει ανέκδοτο.

Μετά το τρισάγιο που θα ψαλεί στον τάφο του, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Καζάκος, ενώ για το έργο του στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και την εν γένει δράση του θα μιλήσουν οι καθηγητές Γιώργος Ανδρειωμένος και Αθανάσιος Γκόντοβος, καθώς και η εγγονή του συγγραφέας, φιλόλογος Δροσιά Κατσίλα. Με την ευκαιρία θα εγκαινιαστεί μόνιμη έκθεση στο σχολείο-οικία Χρηστοβασίλη με φωτογραφίες και ενθύμια από τη ζωή και το έργο του, ενώ δεν θα λείψουν και οι χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων. Ενας σπουδαίος Ελληνας, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης (1862-1937) που αφιέρωσε τη ζωή του παραγωγικά υπέρ της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή