Ανεμοδεικτης

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν όντως «ακραία» τα χθεσινά καιρικά φαινόμενα – δεν βλέπουμε… κάθε τόσο καπό αυτοκινήτων, στέγες σπιτιών, παρμπρίζ και τζάμια σπιτιών τρυπημένα λες από… ρουκέτες, που έπεσαν από τον ουρανό με τη μορφή χαλαζιού μεγέθους… μικρού καρπουζιού! Ούτε ήταν από τις «συνήθεις» η χθεσινή πολύωρη νεροποντή που μετέτρεψε και τους «καλούς» δρόμους που διαθέτουν επαρκή αποχετευτικά δίκτυα και αγωγούς ομβρίων σε… κανάλια – σύμφωνοι. Τα περιμέναμε όμως αυτά τα φαινόμενα, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει η EMY και είχαν λάβει όλα τα «έκτακτα μέτρα» με παρουσία συνεργείων για να επέμβουν «αμέσως» οι κάθε λογής «αρμόδιοι», οι οποίοι μάλιστα είχαν και τη δραματική εμπειρία τριών προηγούμενων (ΤΡΙΩΝ, ούτε μιας ούτε δυο!) καταστροφών που έχουν σημειωθεί στα ίδια πολύπαθα σημεία, μέσα σε διάστημα 4 μηνών! Και παρά την εγρήγορση, παρά τις προειδοποιήσεις, παρά την κινητοποίηση, είχαμε και πάλι χθες μια από τα ίδια χάλια, έστω και σε μικρότερη έκταση – αλλά αυτά περί μικρότερης έκτασης, τρέξτε να τα πείτε στους άτυχους κατοίκους των παρακηφίσιων συνοικιών (κυρίως το Μοσχάτο) που ξανάδαν τα σπίτια τους να γίνονται… πισίνες!

Δικαίως εξοργίσθηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου (και η οργή της μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς ήταν αυθεντική και όχι «επικοινωνιακή»!), που μετέβη επιτόπου στις επικίνδυνες περιοχές και φώναζε στους μηχανικούς και τους «υπευθύνους» πως «από τη Δευτέρα περιμέναμε τις καταιγίδες, τι πάει να πει κάπου δεν άντεξαν οι μπάρες και υπήρξαν κενά, τι είναι αυτά για τα τσουβάλια που δεν είχαν τοποθετηθεί, μηχανικοί είστε, ας παίρνατε τα κατάλληλα μέτρα!»? αλλά θυμόμαστε την ίδια την υπουργό να λέει περίπου τα… ίδια και τις δύο τελευταίες φορές (μετά την πρώτη «ξαφνική») που σημειώθηκαν πλημμύρες, υποσχόμενη μάλιστα στους κατοίκους και τον αθηναϊκό λαό ότι «παρόμοια φαινόμενα δεν πρόκειται να ξαναπαρουσιασθούν – θα πάρουμε μια και καλή όλα τα απαραίτητα μέτρα…»! Και ο υφυπουργός της κ. Τσακλίδης, να λέει ότι «τα μεταλλικά πετάσματα απέδωσαν, δεν απέδωσαν;» και ταυτόχρονα να μιλάει για «λάθη που έγιναν και έπρεπε να μην είχαν γίνει, λάθη για τα οποία θα τιμωρηθούν AYTHTH ΦΟΡΑ αυστηρότατα οι υπεύθυνοι!».

Να μην μπορούν να προβλεφθούν οι κεραυνοί που έπεσαν σε κολόνες και υποσταθμούς της ΔΕΗ και προκάλεσαν διακοπές του ρεύματος, εντάξει! Να είναι τόσο μεγάλη η πυκνότητα της καταιγίδας που να επιβάλει το κλείσιμο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυνατόν να συμβεί. O όγκος των ομβρίων να αυξηθεί τόσο ώστε να αναγκασθεί να διακόψει τη λειτουργία του ακόμη και ο Ηλεκτρικός σε κάποια δύσκολα σημεία του, κατανοητό – αλλά σε ήδη «δοκιμασθείσες» και αποδεδειγμένα προβληματικές περιοχές, όπως αυτή του Κηφισού, στα σημεία τα δύσκολα που γίνονται τα… λάθος σχεδιασμού έργα, εκεί που υπήρχε «γνωμάτευση» για το τι πρέπει να γίνει κι αυτό που έπρεπε να μην γίνει, είναι εντελώς απαράδεκτο! Και περιμένουμε να δούμε πώς εννοεί τον «αυστηρότατο κολασμό» η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ – εκτός και αν μας τον φυλάει για… «έκπληξη» την επόμενη φορά!

Την τελευταία φορά με τις πλημμύρες και το χάος που προκλήθηκε, «αποκεφαλίσθηκε» η ηγεσία της «Πολιτικής Προστασίας» – κεφαλή άλλαξε, να δούμε αν έχει η υπηρεσία αλλάξει και νοοτροπία! Γιατί χθες το πρωί, πριν «ανοίξουν οι ουρανοί», όταν ακόμη βιώναμε στο λεκανοπέδιο μια μεγάλη νεροποντή, απλώς, προκλήθηκε ένα άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα στο τμήμα της Λεωφόρου Αθηνών, στο ύψος της Χαλυβουργικής (στο οποίο δεν υπάρχει αγωγός ομβρίων – ό,τι συμβαίνει δηλαδή και στην υπό κατασκευήν λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου…) εξαιτίας πλημμύρας του οδοστρώματος. Εσπευσε η Πυροσβεστική (ο πραγματικός ήρωας σε κάθε δύσκολη περίπτωση!) και άντλησε τα νερά, αλλά οι τεχνικές δυνατότητες που έχει φθάνουν μέχρις ενός συγκεκριμένου ορίου…

Από κει και… κάτω, έπρεπε να έρθει ειδικό μηχάνημα (που διαθέτει η υπηρεσία «Πολιτικής Προστασίας») για να ανοίξει μια τρύπα, ένα άνοιγμα στα πλαϊνά του δρόμου, προκειμένου να παροχετευθούν τα παραμένοντα νερά αλλού και να αδειάσει το οδόστρωμα. Το μηχάνημα αργούσε επιδεικτικά. Το περίεργο είναι ότι ανάλογες πλημμύρες είχαν σημειωθεί και προ μηνός στο ίδιο σημείο και λίγο πιο κάτω, στο ύψος του Ασπρόπυργου, και σε αυτό το δεύτερο σημείο τότε είχαν ανοίξει την «τρύπα» που λειτούργησε ως πρόχειρος «αγωγός ομβρίων», γι’ αυτό και χθες δεν παρουσίασε πρόβλημα, όχι όμως και στο άλλο σημείο, αυτό της Χαλυβουργικής, με αποτέλεσμα χθες να γίνει… λίμνη! Πάρε τον έναν (τον εργολάβο που κατασκεύασε τον δρόμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ που τον επόπτευε) και χτύπα τον στον άλλον – την υπηρεσία «Πολιτικής Προστασίας»…

Αρχίζει το ματς…

Θα «σκάσει» οσονούπω ένα ακόμη πρόβλημα κακής οργάνωσης και σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης, σε σχέση με την Ολυμπιάδα του 2004, αυτό της τέλεσης των ημιτελικών και του μεγάλου τελικού του ποδοσφαίρου, αγώνισμα που το 2004 θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να συγκεντρώσει τη μεγάλη «ζήτηση» πλήθους φιλάθλων και οπαδών του «βασιλιά των σπορ», με δεδομένο ότι η ΔΟΕ έχει αποφασίσει σε αυτήν την Ολυμπιάδα να επιτρέψει τη συμμετοχή στις ερασιτεχνικές εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος, και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών! Φαντάζεται κανείς το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα γίνουν, και κυρίως στους ημιτελικούς και τελικούς, αφού στα γήπεδα θα κατέβουν αστέρια σαν τον Ριβάλντο, τον Ρονάλντο, τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Ζιντάν, τον Φίγκο, τον Μπέκαμ – και πάει λέγοντας!

Ποιο είναι το πρόβλημα; Πώς μετά το ναυάγιο του εκσυγχρονισμού του Σταδίου Καραϊσκάκη (λόγω απαιτήσεων της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην οποία ανήκει και του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τον «Ολυμπιακό» για να του εκχωρηθεί…) και της άρνησης του υπουργείου Αθλητισμού να χορηγήσει κονδύλια για τον (ριζικό, όμως…) εκσυγχρονισμό και τη «στατική ενίσχυση» (λόγω ζημιών από τους σεισμούς) του Σταδίου «Νίκου Γκούμα» της AEK στη Φιλαδέλφεια, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη… φαεινή απόφαση οι ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός, το 2004, ένα σύνολο δηλαδή περίπου 15 αγώνων, να γίνει στο… γήπεδο του «Απόλλωνα» στη Ριζούπολη! Ενα απαρχαιωμένο γήπεδο, που μετά βίας χωράει 14.000 θεατές, βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν οδικοί άξονες για την απρόσκοπτη μετάβαση (και δεν προβλέπονται να γίνουν, πλέον…), στο οποίο όποιες εργασίες «αναβάθμισης» κι αν γίνουν, δεν θα πάψει σε καμιά περίπτωση να είναι «μικρό, περιφερειακό γήπεδο», εντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενήσει μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση!

Χθες, ο ευρισκόμενος στην Αθήνα, επικεφαλής μεγάλης ομάδος ελέγχου της πορείας των ολυμπιακών έργων της ΔΟΕ, κ. Ντένις Οσβαλντ, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά (χωρίς να ειδοποιήσει τους δημοσιογράφους), το γήπεδο της Ριζούπολης (και μετά και το «Καραϊσκάκη» και το «Νίκος Γκούμας»), όπου και… έφριξε ο άνθρωπος, όχι μόνο λόγω της ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ που χρειάσθηκε να φθάσει στη Ριζούπολη από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και από το θέαμα που είδε όταν έφθασε εκεί!

«Ακριβοί στα πίτουρα και… φθηνοί στ’ αλεύρι» οι εγκέφαλοι της κυβέρνησης! Φτιάχνουμε μόνιμο τεράστιο και πανάκριβο γήπεδο μπάσκετ για τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό (λες και είμαστε η… χώρα του NBA!) και ξοδεύουμε δισεκατομμύρια που θα αποδειχθούν «τζάμπα λεφτά» μετά την Ολυμπιάδα, και μεμψιμοιρούμε τσιγκουνευόμενοι για ένα μεγάλο και υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο που σίγουρα θα τύχει πλήρους εκμετάλλευσης μετά την Ολυμπιάδα (ιδίως από μια χώρα που… φιλοδοξεί να συνδιοργανώσει με την Τουρκία το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα «Euro 2008»!

Ασε το άλλο: τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την πώληση εισιτηρίων για τους ημιτελικούς και τον τελικό, αν διεξαχθούν σε γήπεδο 40.000 έως 50.000 θέσεων, σε σύγκριση με τα «ψίχουλα» που θα μαζέψουν από τα εισιτήρια για ένα γήπεδο 14.000 θέσεων! Ας τους πει κάποιος «πού πουλάνε μυαλό», μωρέ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή