Αποχαιρετισμός στην ομορφιά της Αλίκης Διπλαράκου

Αποχαιρετισμός στην ομορφιά της Αλίκης Διπλαράκου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μύθος για το «αιώνιον ελληνικόν κάλλος» ήταν η Αλίκη Διπλαράκου, Μις Ευρώπη για το 1930, μία λυγερόκορμη Αθηναία «εκ των καλυτέρων αστικών οικογενειών». Είχε αποσπάσει τον θαυμασμό εκείνη την προπολεμική χρονιά στα καλλιστεία που της έδωσαν τον τίτλο της «Μις Ελλάς» στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας και το όνομά της έκανε το γύρο του διεθνούς Τύπου. Είχαν μιλήσει τότε για το αρχαίο κάλλος που επιβίωνε τις σύγχρονες Αθηναίες…

Η Αλίκη Διπλαράκου κηδεύτηκε χθες στο Λονδίνο από τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας ως Λαίδη Αλις Ράσελ. Είχε παντρευτεί τον λόρδο Ράσελ και έζησε κοντά του ευτυχισμένα χρόνια στην Αγγλία. Απέκτησε δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα και τον Αλεξάντερ, που της χάρισαν με τη σειρά τους εγγόνια και δισέγγονα. Εφυγε με την αγάπη των δικών της και ο θάνατός της σε βαθύ γήρας θύμισε και σε μάς την ευγενή ομορφιά της και τη δροσιά της αθηναϊκής της νεότητας εκείνες τις ημέρες του 1930… Μας τηλεφώνησε ο αγαπητός συγγραφέας και ιστορικός της Αθήνας, Γιάννης Καιροφύλας που είχε αναφερθεί στο φαινόμενο Αλίκη Διπλαράκου στο βιβλίο του για την Αθήνα του Μεσοπολέμου. Μας μίλησε για το κλίμα των Καλλιστείων την εποχή του Μεσοπολέμου και πώς ο θρίαμβος της Αλίκης Διπλαράκου έσπασε τον πάγο ανάμεσα στην αστική τάξη και στον θεσμό της ομορφιάς. Επειδή η νεαρή Αλίκη ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες έτρεχαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια… H Αλίκη Διπλαράκου ανέβασε τότε το επίπεδο των καλλιστείων, όπως θα λέγαμε με τη σημερινή γλώσσα. Στην επιτροπή κρίσεως, μας θυμίζει ο Γιάννης Καιροφύλας, ήταν και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Είχαν πει τότε ότι ο Παρθένης δεν ψήφισε την Διπλαράκου, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Και οι 15 κριτές είχαν τότε ψηφίσει την Αλίκη Διπλαράκου. Ηταν ψηλή και λυγερή, με εκφραστικά μάτια, με θαυμάσιες γραμμές, όπως έλεγαν τότε, και εκπροσωπούσε επάξια την ελληνική ομορφιά. H αδελφή της Θάλεια ήταν ζωγράφος και είχε εγκατασταθεί στην Αμερική.

Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε έχοντας ολόγυρα την οικογένειά της και με τις αναμνήσεις μιας μεστής ζωής. Ηταν η πρώτη «ευγενής» Μις Ελλάς με διεθνείς, μάλιστα, δάφνες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή