«H Σμύρνη των Σμυρνιών», ένα βιβλίο για να μην ξεχνάμε, γραμμένο με μνήμη φλογερή…

«H Σμύρνη των Σμυρνιών», ένα βιβλίο για να μην ξεχνάμε, γραμμένο με μνήμη φλογερή…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πατρίδα μου ζεις, όσο σε θυμόμαστε», αυτή η φράση μαζί με ένα αναστεναγμό εκ βαθέων, ήταν η αιτία που ο Γιώργος Θεοφάνους Κατραμόπουλος, γνωστός χρυσοχόος στην Περικλέους 40, αποφάσισε να γράψει, στα 98 του χρόνια, και τρίτο βιβλίο για τη γενέτειρά του Σμύρνη. Είχαν ήδη προηγηθεί δύο ακόμη βιβλία, κι αυτά από την «Ωκεανίδα» της κας Λουίζας Ζαούση που, μαζί με τον εγγονό του Αλέξη, πίστευαν πως έπρεπε να γράψει τα όσα έζησε εκείνος. N’ αφήσει το λιθαράκι της δικής του μνήμης στο ψηφιδωτό της καταστροφής, που χρειάστηκαν μόνον τρεις ημέρες για να εξαλειφθεί από προσώπου Σμύρνης το ακμαίο πολιτισμένο ελληνικό στοιχείο και να φύγει μέσα στις φλόγες με τα καράβια της προσφυγιάς.

«Τώρα που στη δύση του βίου μου, τώρα που λιγόστεψε η όρασή μου, κλείνοντας τα μάτια κάνω μαζί σας ένα σεργιάνι. Προσπαθώ, μιλώντας στο μαγνητόφωνο, να αναπολήσω με τα μάτια της ψυχής μου τις ομορφιές και τις χάρες της αγαπημένης πατρίδος, της γαλανόλευκης Σμύρνης, της Σμύρνης της χαράς και της εργασίας, της Σμύρνης της προκοπής. Της Σμύρνης που όταν έβγαινες το βραδάκι και χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να ξοδέψεις, άκουγες, περπατώντας πάνω-κάτω στην Προκυμαία, στο «Και», τις ωραίες μουσικές και τα τραγούδια, ανέπνεες τη χαρά που υπήρχε, ενώ ο μπάτης σου δρόσιζε το μέτωπο». Αυτή τη Σμύρνη, των δύο όψεων, πριν και μέσα στις Φλόγες δεν μπορεί να ξεχάσει ο ΓΘΚ, ο αγαπημένος πατέρας μου, στον οποίο οφείλω τόσα, και αυτή την αγάπη για τη Σμύρνη, στην οποία με ταξίδεψαν οι περιγραφές του, τόσο που δεν τόλμησα ποτέ να πάω μην σβηστεί η εικόνα της. Αυτό το εικόνισμα, της πόλης που τα είχε όλα, έφερε εκείνος και το ‘κανε βιβλίο, και έγινε η ζωή του, ώς τα 17 χρόνια, που τον βρήκε η Καταστροφή, εξώφυλλο στο τρίτο του βιβλίο. Γι’ αυτά μίλησε, σήμερα το πρωί, 8 με 9, στην εκπομπή του Νίκου Παπαχρήστου, στο «ΣΚΑΪ» 100,3, γιατί η φωνή του παραμένει δυνατή, όσο και η μνήμη του και η κρίση του, ξεκάθαρες. «Γιατί η Ιστορία δεν πλαστογραφείται. Δεν μετριέται με έτη και δεκαετίες, αλλά με αιώνες και χιλιετίες» καταλήγει. Και ίσως γράψει και άλλο, αν το θέλει ο Θεός!

(Από την «Ωκεανίδα», σειρά «Πλωτές Πολιτείες» διεύθυνση Τάκης Θεοδωρόπουλος, επιμέλεια Δημήτρης Θάνας, εξώφυλλο Θεανώ Πετρίδου, τιμή 10 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή